Flytrafikken i gang igjen på Sola etter storbrannen

Flyselskapene kan mangle både fly og mannskap som følge av at Sola ble stengt i går ettermiddag. – Reisende må selv sjekke sin avgang, opplyser operativ sjef Morten Wathne i Avinor.

 • Tommas Torgersen Skretting
  Leder Lokal, Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Da Aftenbladet snakket med Wathne klokken 06 onsdag morgen kunne han se at flere fly ble fysisk tauet inn til terminalen. Da brannen i parkeringshuset P4 utviklet seg ved 16-tiden, ble flyene flyttet noen hundre meter til oppstillingsplassen lenger sør.

– Vi har gjennomgått flyplassen og ser at vi med tanke på brann- og rednings kategorier kan gjenoppta trafikken, sier Wathne.

De første flyene som tar av blir SAS sin flyging til Oslo 06.05 og samme selskaps flyging til København 06.00, riktignok med en liten forsinkelse. Også Norwegians rute til Oslo 06.30 ser ut for å få som planlagt. Flere flyginger er imidlertid innstilt. Dette gjelder fra morgenen av:

 • 06.00 til Amsterdam (KLM)
 • 06.10 til Trondheim (SAS)
 • O6.55 til Bergen (SAS)
 • 07.50 til Aberdeen (Widerøe)

– Det er usikkert hvor mye flyselskapene klarer å produsere, altså hvor mange flyginger de får gjennomført, sier Wathne til Aftenbladet.

– Dette skyldes først og fremst at de flyene som skulle tatt morgen-passasjerene gjerne kommer inn kvelden i forveien, som for eksempel KLMs rute til Amsterdam. Selskaper mangler dermed både fly og gjerne crew i dag.

Wathne oppfordrer reisende til å orientere seg hos sitt flyselskap eller på Avinors hjemmesider.

Tone Grindland er regiondirektør i NHO Rogaland. Hun skulle egentlig tatt et fly til Oslo i 16-tiden tirsdag, men det flyet ble kansellert. Derfor tok hun turen onsdag morgen i stedet. Hun likte ikke det som har skjedd med p-huset på flyplassen.

– En katastrofe

NHO-direktør Tone Grindland i Rogaland mener brannen er en katastrofe for næringslivet i Rogaland.

– Dette er hjertet i infrastrukturen i Rogaland. Svært mange reiser inn og ut av fylket denne veien. Da er det ille å ha en flyplass som ikke er i full drift, sin Tone Grindland.

– Selv om mange flyr gikk som normalt onsdag morgen, tror hun det vil ta lang tid før alt går som normalt.

– Skadene på parkeringshuset er så store at det vil påvirke driften i lang tid, sier hun.

Hun ble selv rammet av storbrannen tirsdag ettermiddag. Etter å ha vært med på åpningen av Johan Sverdrup-feltet, skulle hun tatt Oslo-flyet klokka 16.20 for å delta på NHOs årskonferanse. Den avgangen gikk aldri.

– Det var veldig rolig i terminalen. Vi fikk god informasjon og stemningen var rolig. Og brannvesenet gjorde en fantastisk innsats, konstaterer hun.

Onsdag morgen dro hun av gårde med 07.40-flyet sammen med rådgiver Silje Rødeseike.

Publisert:

Flyplassbrannen

 1. Kort oppsummert: Brannen i P-huset på flyplassen

 2. Slik blir det nye parkeringshuset på Sola

 3. Oppgjøret etter storbrannen: – Den dyreste bilen vi har innløst er på 1,3 millioner kroner

 4. Stein Torjusen skulle passe på stats­ministeren, men havnet midt i brann­dramaet

 5. Dette er prislappen etter den enorme flyplass-brannen

 6. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 1. Flyplassbrannen
 2. Sola
 3. Avinor
 4. Flytrafikk