Bare Stavanger har sameflagg

<p> Fylkesmannen heiser ikke sameflagget i dag. Det gjør heller ikke fylkeskommunen. Kun én ordfører i fylket vil ta seg bryet; Leif Johan Sevland i Stavanger.<br/></p>

  • Toril Risholm
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Derfor må alle som vil se det flotte flagget, ta seg en tur opp til Kleivatrappene nedenfor kommunehuset i Stavanger. Der kommer det til å vaie hele dagen i respekt for Samefolkets dag.

«Det er mitt ønske at flagging på Samefolkets dag — både med det norske og det samiske flagget rundt i det ganske land - skal vise at samisk kultur er sterk og levekraftig», sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik da han innførte flaggdagen for fire år siden. Men slik har det altså ikke gått - iallfall ikke i Rogaland. Flaggdagen blir selvsagt respektert, men bare med norske flagg.

– Vi er ikke pålagt å bruke samisk flagg, og vi har bare en flaggstang, fastslår fungerende og assisterende fylkesmann, Arild Michelsen. Fylkesmannen har heller ikke noe samisk flagg.

– Men har dere diskutert å kjøpe inn en ekstra flaggstang og flagg for å oppfylle statens ønsker om å bruke begge flaggene?

– Vi eier ikke bygget. Vi har ikke funnet det formålstjenlig å ta dette opp med byggets eier, sier fylkesmannen.

Heller ikke fylkeskommunen har tatt noe initiativ for å oppfylle Bondeviks ønsker.

– Vi har ikke noe samisk flagg, tilstår informasjonssjef Aslaug Neset. - Jeg har spurt skolene våre om de heiser det samiske flagget, og svaret så langt har vært nei. De anser nok det norske flagget for å være hele nasjonens symbol.

– Er dette politisk vedtatt?

– Nei, det er ikke politisk behandlet. Men jeg vil gjerne bringe saken videre, sier Neset.

Verken folkene hos Fylkes-mannen eller hos Fylkesrådmannen kan ha lest rapporten fra den interdepartementale arbeidsgruppa som utredet den samiske flaggheisinga i 2003. De innså allerede den gang at spørsmålet om innkjøp av flagg og stang kunne brukes som en unnskyldning. De avviste dette og skrev at anskaffelse av stang og flagg « medfører små utgifter» i det store regnskapet.

Idet Aftenbladet er i ferd med å gå i trykken, kommer følgende melding fra fylkeskommunen: «Ledergruppa har i dag vedtatt å gå til innkjøp av flagget og heise det i tillegg til det norske den 6. februar. Hvis vi ikke får tak i flagget til da, blir det neste år».

Les også

  1. Samefolkets dag

Publisert:
  1. Nytte

Mest lest akkurat nå

  1. Byfjordtunnelen var stengt på grunn av gjenstand i veibanen

  2. Varsler styrtregn i Roga­land tirs­dag. Mandag kveld fikk vi en forsmak på uværet.

  3. Politiet: Mange ungdommer samlet på Orstad

  4. Stavanger-politikeren håndterer strømkrisen for Gahr Støre. Hans egen mor er blant dem som ber regjeringen handle

  5. Lysforholdene i tunnelen blir en sentral del av etterforskningen

  6. UEFA straffer Vikings motstander – får ikke fylle opp stadion i Romania