Leif Arne Moi Nilsen: - De vil feie problemene under teppet, eller helst under sofaen

– Shafana har rett. Vi trenger et varslerombud. Det kan kun bli bedre.

Stavanger kommune trenger et verneombud, mener Leif Arne Moi Nilsen
 • Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det sier Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Fremskrittspartiet i Stavanger. Han er helt enig med politikerkollega Sahfana M. Ali, Ap, som denne uken tok til orde for at det opprettes et eget varslerombud.

Etter å ha mottatt henvendelser fra varslere som sier de ikke blir tatt på alvor og blir møtt med sanksjoner av Stavanger kommune, mener Ali det er på tide å handle politisk.

Les også

ARBEIDSTILSYNET: - Det var nettopp meldingene fra varslerne som gjorde at vi gikk inn i bofellesskapet

Forslaget kom etter at Aftenbladet publiserte reportasjen: «Den uutholdelige stanken fra leilighet 403».

Her kommer det frem at ansatte ved et bofellesskap for personer med alvorlige rusproblemer og psykiske lidelser allerede i 2014 varslet om uforsvarlige bo- og arbeidsforhold. I 2015 filmet og fotograferte de den stinkende og forsøplede leiligheten til en av beboerne. I mars i år kunne Aftenbladet dokumentere at situasjonen var omtrent like ille. Også brannvesenet hadde oversendt bilder som dokumenterte forholdene.

Les også

LES SAKEN: Den uutholdelige stanken fra leilighet 403

Ble syke av varsling

To av varslerne fortalt at de opplevde seg dårlig behandlet av kommunen og ble syke, selv om de hadde rett i mange av anklagene: Arbeidstilsynet påviste en rekke brudd på arbeidsmiljøloven i kjølvannet av varslingene. Han forteller at han selv har kjent på kroppen hva det koster å engasjere seg i saker der kommunen blir satt under lupen.

– Av ti varslingssaker er det kanskje bare et par som viser seg å være så alvorlige at de krever omfattende tiltak, men alle som sier fra må bli ivaretatt på en god måte, sier han.

Les også

DETTE MENER AFTENBLADET: Varslerordningen til Stavanger er for dårlig

– Når jeg hører, ser og leser hva som skjer med varslerne, eller tenker på hvordan de oppfører seg mot meg som politiker når jeg engasjerer meg med hjerte, da er det grunn til bekymring, sier politikeren.

Det viktige omdømme

– Omdømmetap er ord som ofte blir brukt, men som overhodet ikke burde benyttes i slike saker. Når jeg ser hvor opptatt sentrale personer i kommunen er av å ikke tape omdømme i slike saker, tenker jeg at det får konsekvenser for varslerne.

– Jeg lurer på hvor mange som ikke våger si fra, sier Moi Nilsen.

– Egen erfaring tilsier at mange bruker energien på å beskytte hverandre i stedet for å ta ansvar og gjøre noe med situasjonen. Det handler om å feie problemene under teppet, helst under sofaen. Jeg vil si at det eksisterer en ukultur, sier Moi Nilsen.

Les også

Se bildene: Brannvesenet slo alarm etter bekymringsmelding

Han er lei av ansvarsfraskrivelse.

– Derfor er et varslerombud helt på sin plass. Det kan kun bli bedre, sier Moi Nilsen. Han mener varslerombudet må være en uhildet person som ikke har bindinger til kommunen.

Vil ikke ha nye «Dale»

Kåre Reiten, H, som leder levekårsstyret i Stavanger, støttet i Aftenbladet kommunens levekårssjef Eli Karin Fosse i at det aktuelle bofellesskapet bør vurderes nedlagt. Han mente også det var riktig å diskutere om det er på sin plass å opprette sentralinstitusjoner for personer som har så dårlig boevne.

Dette mener Moi Nilsen blir helt feil.

– Det kalles Dale. Vi kan ikke stenge inne 1000 personer slike steder fordi om én gjør noe galt.

Les også

– Det skal ikke være mulig å slippe noen så langt ned

– Det er et samfunnsansvar å ivareta syke personer. Er beboerne narkomane, psykisk syke eller begge deler, så er de syke. I reportasjen får vi innblikk i hverdagen til et menneske som har det svært vondt og vanskelig, og ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

Bruke lovverket

– Det er vår jobb å posisjonere oss slik at vi kan hjelpe, sier politikeren, som mener det ikke nødvendigvis er systemet det er noe galt med, men måten det driftes på.

Frp-politikeren mener det må finnes åpninger i lovverket som gjør det mulig å hjelpe. Alternativt at brukerne skriver under en kontrakt når de flytter inn i slike bofellesskap, om at de skal motta hjelp.

– At det er slike tilstander i et bofellesskap som driftes av kommunen er spinnhakkande gale, sier Leif Arne Moi Nilsen.

DETTE ER SAKEN:

 • I reportasjen "Den uutholdelige stanken fra leilighet 403" lørdag, fortalte Aftenbladet om kommunalt ansattes forsøk, siden 2014, på å varsle om farlige arbeidsforhold og uforsvarlig boforhold i et bofellesskap i Stavanger.
 • I 2015 ble en beboers forsøplede og tilgrisede leilighet filmet av ansatte. I mars i år dokumenterte både Brannvesenet og Aftenbladet at samme leilighet - og andre leiligheter - var i omtrent like uforsvarlig stand.

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Leif Arne Moi Nilsen
 3. Sahfana M. Ali
 4. Varsling
 5. Kåre Reiten

Mest lest akkurat nå

 1. Lastebil­sjåføren har forklart at han ikke så rulle­ski­løperen før døds­ulykken i Strand

 2. Hytte brant ned i Sandnes

 3. Gutt hentes av luft­ambulanse etter å ha falt ut i foss i Lyngdal

 4. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 5. Ny forsvarer inn i Birgitte-saken

 6. Blir trigga av EM-exit: – Ikkje siste gong de ser meg i meisterskap