Dirdal-stengning ødelegger for Kjerag og Preikestolen

– Nå sender jeg folk til Trolltunga over Setesdal og sier det er bedre å få med seg disse to enn å kjøre til Preikestolen, sier Henrik Lilleheim, driftsansvarlig på Kjerag parkering.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Turistsesongen til Kjerag startet i midten av mai, men bare en uke etterpå ble hovedfartsåren til turistattraksjonen stengt.

– Stenging av veien i Dirdal må jo være det verste som kan gjøres for turister som skal mellom Preikestolen og Kjerag, og fra Stavanger til Kjerag, mener Henrik Lilleheim.

Søndag stengte veien i Dirdal og den skal holdes stengt i tre måneder. Dermed må trafikanter kjøre via fylkesvei 503 Gloppedalen. Det vil bli kolonnekjøring fra Veen hver halvtime og Byrkjedal hver time fra 07.00-17.00. Utenom disse tidene er veien åpen for ferdsel.

Les også

Stoppet flere Kjerag-turister

Kjøreturen mellom Kjerag og Preikestolen tar normalt cirka 3,5 timer. På grunn av omkjøringen er det 1 time ekstra, pluss venting på kolonnekjøring. Mandag var skiltingen mangelfull, ifølge parkeringsvakten.

– Det er altfor dårlig skilting, og bare på norsk. Absolutt alle som kom kjørende fra Stavanger hadde kjørt feil. 15 av 15 mandag, 5 av 5 hittil i dag (tirsdag). Det samme gjelder skilting tilbake til Stavanger og Preikestolen for de som kommer fra Oslo og her fra Kjerag. I tillegg er det ikke noe informasjon om kolonnekjøring, så de står og venter i 45 minutter for det i tillegg, beklager Henrik Lilleheim.

Audun Rake i Lysefjorden Utvikling har ansvaret for turisttrafikken på Kjerag.

– Dette er ikke noe særlig, det er for lite informasjon. Turistene kjører feil. Dette må løses med skilting på flere språk, blant annet langs E39 og i Oltedal. Omkjøring må varsles både fra nord og sør. Omveien er ytterligere forlenget på grunn av kolonnekjøring i Gloppedalen.

Les også

Dette er naturbarbari av aller verste sort, de må tenke seg om og snu i tide

Tre måneder er veien stengt i Dirdal.

Allerede tirsdag var skiltingen forbedret, ifølge Johan Gismervik i Statens vegvesen.

– Vi skiltet mer på engelsk natt til tirsdag, og skal se om vi trenger større skilt på E39 ved Limavatnet på Ålgård. Problemet er at når turistene skal til Lysebotn og Kjerag, så bryr de seg ikke om at FV45 (Hunnedalsvegen) er stengt. Det er sånne ting vi ser etter hvert, og vet at vi kanskje må gjøre tilpasninger. Når man stenger en slik vei om sommeren, vet vi at det blir en utfordring. Det må vi bare si. Vi er på saken og prøver å tilpasse det best mulig., sier Gismervik.

Ferje fra 9. juni

Når turistferja på Lysefjorden kommer i drift, kan dette avhjelpe litt. MF «Eid» har plass til 35 biler og 146 passasjerer. Den starter å gå 9. juni.

– Men det er ikke mange den tar når det er flere hundre som skal kjøre mellom Preikestolen og Kjerag, sier Rake.

Prognosen er at 300.000 turister til Preikestolen og 100.000 til Kjerag i 2017. Veistengningen kan slå negativt ut.

– De som vil gå, finner nok fram. Men jeg tenker på ulempen de opplever. Det er ikke bra. Vi lurer jo på hvorfor de legger utbedringene i turistsesongen. Trøsten er at veien blir mye bedre til slutt, sier Rake.

Ifølge NRK er det nødetatene som har ønsket at arbeidet skal gjøres om sommeren, når det er best flyvær for legehelikopteret. I tillegg er det bedre for både bedrifter og skolen at veien er stengt i en periode med ferieavvikling.

Henrik Lilleheim på Kjerag parkering.
Publisert: