Har funnet en kile som ble brukt til å vippe ned Trollpikken

Trollpikken kan komme opp å stå igjen. En entreprenør skal opp for å undersøke muligheten allerede mandag.

Denne kilen som Kjetil Bentsen viser fram, er funnet ved den kastrerte Trollpikken.
 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
 • Janne Hagen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Initiativtaker til Trollpikken, Kjetil Bentsen, har allerede fått henvendelse fra Pål Thjømøe i Magma geopark - som mener det bør gå greit å få stasen på plass igjen.

– Han har bestilt entreprenør som kommer og ser på dette på mandag, sier Bentsen.

Om ugjerningen:

Det er boret 25 cm ned sju steder i den utstående delen av Trollpikken, sannsynligvis med en bensindrevet boremaskin. Dimensjonen på boret er 25 mm. I tillegg er det sannsynligvis brukt kiler for å få vippet ned den kraftige steinen. Selv om. Trollpikken var bortimot halvannen meter tykk ved roten, har det altså vært nok å bore hull på 25 centimeter. Tyngdekraften har gjort mye av jobben da fjellutspringet styrtet ned på platået nedenfor.

En av kilene som skal ha vært brukt for å dele stasen fra trollmannen, er funnet. Den vil bli overlevert politiet på mandag.

Bergarten rundt Trollpikken er anortositt. Antar man at den falne steinblokken er 2 kubikkmeter, betyr det en vekt på 5,4 tonn.

Noe av problemet for en entreprenør vil være å få en stor nok kran inn over haug, hammer og myr for å få Trollpikken opp igjen.

– Jeg håper inderlig dette blir oppklart, sier Trollpikkens initiativtaker, Kjetil Bentsen.

Fant en av kilene

Kjetil Bentsen mener det ikke er vist å sette den Trollpikken opp igjen dersom de ikke finner ut hvem som har gjort ugjerningen.

Nå skal imidlertid den ene kilen som har vært brukt i nattens hærverk være funnet.

Kjetil Bentsen overlater den til politiet mandag. Han vil ikke spekulere i hvem som har gjort det, men røper at han alt har fått interessante tips om hvem som står bak.

– Det som er sikkert er at det er folk som har greie på stein. Det er ikke ungdomsstreker, men voksne folk som står bak. Men man skal være temmelig sprø for å finne på noe slikt, sier Kjetil Bentsen.

– Jeg håper inderlig dette blir oppklart, sier han.

– Har det vært noen som har ytret seg negativt om steinen og oppstyret rundt den?

– Nei. Noen har nok reagert på navnet, men det er jo slik at sier man det noen ganger, så blir man vant til det også. Grunneier har vært veldig positiv, det samme har de som forpakter området til beitemark. Vi vet jo at de som er grunneiere rundt Preikestolen har en inntekt på 2,5 millioner i året. Også Trollpikken kunne, og la oss håpe den fortsatt kan, bringe inntekter både til grunneiere og til regionen for øvrig, sier Bentsen.

Fruktbarhetssymbol

Tore Sunde-Rasmussen, naturelsker og fjellklatrer, mener området rundt Trollpikken også må være et interessant område for arkeologer.

– Vi vet at tidlige nordmenn tilba solen og fruktbarhetssymboler. Det er svært sannsynlig at de oppdaget en så tydelig fallos som denne. Jeg kommer til å ta kontakt med Arkeologisk Museum i Stavanger om dette, sier han.

Dimensjonen på borret som er brukt, er 25 mm. I tillegg er det sannsynligvis brukt kiler for å få vippet ned den kraftige steinen.
Det er boret 25 cm ned flere steder i den utstående delen av Trollpikken. Her måler Tore Sunde-Rasmussen, kjent fjellklatrer fra Egersund.

Sjokkert og trist

– Forferdelig trist, sier varaordfører i Eigersund, Leif Erik Egaas.

– Jeg har ikke registrert at det har vært noen negative utsagn. Det har vært tommelen opp hele veien. Jeg er sjokkert.

Han tror ikke de som har gjort dette forstår omfanget av det de har gjort.

– Min holdning var at dette endelig var noe positivt, noe som kunne bringe busslaster med turister og skape nye arbeidsplasser. Jeg håper inderlig at det blir mulig å få steinen på plass igjen, sier Egaas.

HER KAN DU LESE ALT OM TROLLPIKKENS FALL:

 • – Trollpikken skal opp å stå igjen
 • Mer og mindre potent snakk om den kastrerte Trollpikken
 • Trollpikken ødelagt med vilje
 • Risikerer ett års fengsel for hærverket av Trollpikken
Publisert:
 1. Eigersund
 2. Trollpikken

Mest lest akkurat nå

 1. Full klinsj igjen: Går hardt ut mot Viking-speakeren

 2. Snart øker takstene i bomringen

 3. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer

 4. Omikron-varianten påvist i Sandnes

 5. Østenstad ferdig i Viking etter over 20 år i klubben

 6. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk