Lene byr opp til alle tiders kamp om din bygging

Aldri har det vært større konkurranse om terrassebord og skruer. Tirsdag åpner et av Nordens største byggevareselskaper butikk på Bryne i en ny offensiv satsing på Norge. Coop svarer med nye anlegg både på Sandnes og Kleppe.

Lene Kaspersen var ledig etter oljenedturen. Nå leder hun Byggmax sin nye satsing på Bryne, der kundene fra tirsdag vil kunne velge mellom fire store byggevaremarked innen en radius på 800 meter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Målet er å vokse, slik at Byggmax blir tilgjengelig over hele Norge, lyder det ivrig fra landssjefen for Sverige og Norge, Marcus Essesjö.

I den strategien betyr eksisterende konkurranse lite.

I oktober gikk Byggmax inn i Egglaget i Sandnes, i nabolaget til byggevaremarked til Coop på Bruelandsenteret. Det børsnoterte selskapet hadde lokalt da anlegget ved Åsen i Stavanger.

På Bryne åpner kjeden et varehus på 6900 kvadratmeter i et område som fra før huser tre store konkurrenter; Neumann, Monter og sist Coop Obs bygg.

Best og billigst

Byggmax vil da ha 84 butikker i Sverige, 34 i Norge og 13 i Finland.

– Vi skal være det beste og det billigste alternativet når kunden skal kjøpe bygningsmaterialer av god kvalitet, lover den svenske sjefen.

Det innebærer blant annet at praktiske spørsmål om en terrasse på Jæren blir besvart sentralt på telefon av en svensk medarbeider og at kunden selv laster på varene, slik at varehuset klarer seg med kun fem ansatte. Siden de også går skift, vil kun to-tre medarbeidere betjene hele anlegget.

Fordi prisene skal holdes lave, vil hele anlegget til Byggmax på 6900 kvadratmeter bare bli betjent av to-tre medarbeidere på hvert skift. Du må selv laste på alle varer. Lene Kaspersen og Synnøve Lothe fyller hyllene.

– Det skal gå greit for alt ligger i plukkehøyde, viser den nye plassjefen Lene Kaspersen.

30-åringen fra Klepp stasjon var arbeidsledig etter at oljebedriften Weaterford måtte redusere. Nå kjører hun og de andre medarbeiderne inn lass på lass med varer i et anlegg som er bygget opp på rekordtid av teamet fra Byggmax som reiser Norden rundt for å bygge nye butikker.

– Jeg tror dette blir veldig bra for kundene. De kan nå velge hvor de vil handle, og de kan sjekke prisene, påpeker Kaspersen.

Coop mot Coop

I nabokommunen har Coop Klepp startet utvidelsen som skal gjøre Jærhagen til fylkets nest største kjøpesenter med 40. 000 kvadratmeter nytt areal. Inn kommer også der Obs bygg på 8500 kvadratmeter. Satsingen er på over 300 millioner kroner.

Nå bygger de fylkets nest største kjøpesenter på Jæren

Det er mindre enn to år siden samme kjede - gjennom et konkurrerende lag, Coop Sørvest - åpnet et byggevarehus på 6500 kvadratmeter på Bryne, en firedobling av anlegget som var der fra før. Investeringen var på 55 millioner kroner.

450 søkte jobb hos Coop Obs Bryne: Olaf hadde griseflaksCoop fester grepet om Bryne

– Vi har etterpå hatt en meget positiv utvikling på Bryne, melder Tore Klovning, som er øverste sjef for giganten som ble til etter fusjon mellom tre handelslag; Høyland og Jæren, Haugalandet og Forbrukersamvirket sør.

Satser 100 millioner i Sandnes

Dette er nå Norges tredje største handelslag med over 180.000 medlemmer. Alt ledes fra Bruelandsenteret i Sandnes, der byggmarkedet er sprengt. En ny tomt for Obs bygg er skaffet i Hoveveien. Håpet er at et nytt bygg på rundt 8000 kvadratmeter kan stå klar om halvannet år. Over 100 millioner skal investeres.

– Byggemarkedet er i vekst. Vi har ikke en gang merket at vi fikk en konkurrent som nabo i Sandnes. Men nå trenger vi mer plass, sier Tore Klovning.

Også hans kjede gir prisgaranti. Dersom kundene finner varer eller annonser med billigere varer enn det de har, blir prisen matchet. Byggmax gir i tillegg ti prosent av mellomlegget tilbake. Konkurransen åpner også for lange åpningstider.

Virke venter mer vekst

Det som lokker er et byggevaremarked i Norge som i fjor var på 29,5 milliarder. Økning var på 5,5 prosent sammenlignet med 2015, ifølge en oversikt fra hovedorganisasjonen Virke for de åtte største aktørene.

I tillegg kommer flere som ikke rapporterer til Virke. VG har anslått det totale byggevaremarkedet i Norge til 70 milliarder i året.

– Men 2016 var preget av endringer. Vi ser nå en trend mot at markedet spisses med færre og sterkere aktører, rapporterer bransjedirektør Bengt Herning i Virke Byggevare.

Han tror dette vil prege konkurransesituasjonen også i 2017, og ser ikke bort fra nye sammenslåinger.

– Den bygges mer og det gir gode vekstvilkår for byggevarehandelen i årene fremover. I tillegg til nybygg, legges det ned mye penger i oppussing av boliger og hytter Norge. I sum gir dette gode fundamentale vekstvilkår for både byggevarehandelen og beslektede bransjer, mener bransjedirektøren.

På Bryne medfører det at kundene fra tirsdag kan velge mellom fire byggevarehus innen en radius på 800 meter.

Publisert: