Elevene svikter nynorsk

Antall elever som velger nynorsk har falt med hele 60 prosent på Nord-Jæren de siste ti årene.

Publisert: Publisert:

Hans Jørgen Lunde Kolnes (9) og Mina Aksdal Hermansen (10) skulle ønske at de ikke var de eneste i 4.klassen på Sola skole som hadde valgt nynorsk. Foto: Anders Minge

 • Siv Helen Kvalvåg
 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

For ti år siden hadde til sammen 2643 elever på Nord-Jæren nynorsk som hovedmål. I dag er tallet 1045, viser tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI). Det er en nedgang på 60 prosent. I Stavanger har 17 elever på Våland skole nynorsk, i Randaberg er det ikke registrert noen med nynorsk som hovedmål. I Sandnes har antallet falt dramatisk fra 935 elever i skoleåret 2001/02 til 290 elever i år.

Mandag var det folkeavstemningen for å avgjøre om Sola skole skal forbli nynorskskole. Norsk mållag reagerer kraftig på at nynorskelevene må gå i kampen for å beholde nynorsk som hovedmål slik de nå må i Sola.

— Avstemningen som gjennomføres i Sola viser at nynorskelevene må kjempe sin egen kamp mot lokalsamfunnet for å få lov til å skrive sin målform. Dette handler ikke om at foreldrene skal velge det som er best for elevene, men om at Sola kommunene skal spare penger. Bokmålelevene får uansett velge sitt hovedmål, men nå kan resultatet bli at nynorskelevene ikke får nynorsk som hovedmål fordi de ikke er nok elever. Nynorskelevene må slippe å ta alle disse kampene, sier Else Berit Hattaland i Rogaland mållag.

Hun etterlyser en større respekt for elever som velger nynorsk.

— En slik avstemning er et helt feil signal å sende til dem som har nynorsk i dag. Mållaget er for at alle skal få opplæring i det språket de selv ønsker. Dette bidrar til å degradere nynorsk. De som velger nynorsk som hovedmål fortjener enn annen respekt enn at det gjennomføres en slik avstemning, slår Hattaland fast.

Nesten ingen nynorsk-elever igjen

Eli Gundersen, skolesjef i Stavanger, tror at ny organisering av småskoletrinnet er en av grunnene til at andelen nynorskelever har gått så drastisk ned de siste ti årene. Hun er imidlertid opptatt av at foreldre som ønsker at barna skal ha nynorsk som opplæringsform, skal få det.

— Vi er positive til nynorsk og strekker oss langt for å legge til rette. Opplæringsloven sier at det må være minst ti elever som ønsker nynorsk for at det skal opprettes en ny gruppe, men vi har sagt at vi gjerne kan samle elever fra flere skoler, dersom dette er ønskelig, sier Gundersen.

Stavanger kommune sendte nylig søknad til Utdanningsdirektoratet om forsøk med valgfritt skriftlig sidemål på ungdomstrinnet. Kommunen har ikke fått svar på søknaden.

Randaberg har alltid vært en kommune med sterke nynorsktradisjoner. For ti år siden var det minst én ren nynorskklasse på hvert trinn der, nå er det ingen igjen.

— En årsak er nok at Randaberg er en innflytterkommune. Og selv om den fortsatt er ganske liten, har den fått storbytrekk, mener Odin Nøsen, rådgiver ved skolekontoret.

Økonomiske årsaker

Sola-ordfører Ole Ueland innrømmer at økonomi er en av grunnene til at Sola skole nå kan bli bokmålsskole.

— Det er åpenbart at det får økonomisk konsekvenser dersom kommunen slipper å kjøre doble klasser, men jeg ville ikke lagt for mye i en slik avstemning. Det er jo bare positivt at folk får si sin mening. Jeg har selv hatt nynorsk i ni år. Dette handler ikke om at vi er positive eller negative til nynorsk. Dette handler om å avklare hva som skal være hovedmål på Sola, sier Ueland.

Samme avstemning ble gjennomført på Håland skole uten at det ble flertall for å bytte fra nynorsk til bokmål. Avgjørelsen om hvilke målform skolen skal ha, blir tatt av kommunestyret 14. juni.

— Jeg vil tro at kommunestyret lytter til flertallet. Dersom flest vil ha bokmål, så er det bare rett og rimelig at vi vurderer om bokmål skal bli hovedmål, sier Ueland.

Han mener det er helt på plass med en avstemning.

— Sola skoler er jo i utgangspunktet en nynorsk-skole, men vi ser at stadig flere foreldre velger bokmål for sine barn. Da synes vi at det er greit å gjøre en avstemning på hva som skal være skolens hovedmål. Jeg er opptatt av at folk må få si sin mening når det er en endring i elevmassen. Det har vært en stor tilflytting til skolekretsen og derfor ønsker vi å se på dette, forklare Sola-ordfører Ole Ueland.

nynorsk i skolen.pdf

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 2. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

 3. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

 4. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

 5. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

 6. Øyvind Haukland er død

 1. Stavanger