Ny cd fra Sandnes klarinettkor

Sandnes klarinettkor samlet verdensstjerner på innspillingen av sin nye cd i helgen.

Publisert: Publisert:
  • Helene Andreassen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

En av dem er klarinetteksperten og instrumentforhandleren Cyrille Mercadier, en likandes franskmann, som på grunn av sin kontakt med klarinettkoret har lært seg norsk:

— Jeg ble kjent med Halvor Lunde (klarinettkorets musikalske leder) for 30 år siden. Han kom inn i butikken i Paris der jeg arbeidet for å få reparert en klarinett. Så har jeg etter hvert blitt så glad i ham og de norske musikerne, at jeg har spilt med klarinettkoret i mange år, sier han.

Mercadier trekker fram det som fascinerer ved Sandnes klarinettkor:

— Her er musikere på alle nivå, unge og eldre, amatører og profesjonelle. Her utvikles vennskap, og vi har en mentor som er helt spesiell i Halvor. Resultatet er at det musikalske nivået ligger høyere enn flere profesjonelle klarinettkor jeg kjenner i Frankrike, sier Mercadier.

Jubileum og jazz

Sandnes klarinettkor ble startet av Halvor Lunde i 1986. Lunde har vært korets musikalske leder og inspirator i 25 år. De aller fleste elevene har vært eller er hans elever. Sandnes musikk- og kulturskole på Vågen er basen. Koret har utviklet seg til å bli et respektert ensemble og et av de største av sitt slag i Europa.

25-årsjubileet feires med ny cd, konsert og lanseringsfest i september. Denne helgen var det intense innspillingstimer i Sola kulturhus.

— Det måtte bli Sola, for vi betaler like mye for å leie storsalen her i tre dager som vi gjør for å leie konsertsalen på Vågen én dag, sier Lunde.

Det er jazz som står på programmet. Ni standardlåter har fått ny drakt i Arild Mjaalands arrangement, blant annet God Bless The Child, Cry Me A River, Lullaby Of Birdland og The Nearness Of You. Solist er Anh Vu. Hun har også tidligere sunget i prosjekter med klarinettkoret.

Mangfold

Cyrille Mercadier spiler kontrabassklarinett. Et par stoler bortenfor spiller Guro Dahle Dragsnes på sin altklarinett, og foran dem sitter klarinettkorets yngste, 15 år gamle Nina Thomsen med en b-klarinett.

Hver for seg har de tre musikerne ulike historier, Mercadier er den profesjonelle, Dahle Dragsnes er den utholdende, hun har vært med siden starten for 25 år siden, og Nina Thomsen er nykommeren som rykket opp fra juniorklarinettkoret sist høst.

— Mangfold er ett viktig poeng for meg, her er det ikke noe toppet lag, sier Halvor Lunde. - Her skal amatører og profesjonelle, gamle og nykommere få samme sjanse til å utvikle seg, skape god musikk og få mulighet til å bety noe i den sosiale sammenhengen.

Rektor og musiker

Guro Dahle Dragsnes er til vanlig rektor på Ganddal skole, men er utdannet innen klassisk musikk.

— I klarinettkoret er det faglig utvikling hele tiden. Det kan være nyanser, klanger, nye oppdagelser i samspillet. Sandnes klarinettkor er helt unikt i Norge. Det finnes ikke noe liknende. Nivået er høyt, miljøet er bra. Klarinettkorets medlemmer blir rollemodeller for de yngste, og flere blir inspirert til å studere musikk videre, sier hun.

Nina Thomsen spiller også klarinett i Stangeland skolekorps, øver hver dag hjemme, og synes det er stas å få spille med de voksne:

— Det jeg liker best med å være med i klarinettkoret er at det er så kjekt å spille her. Alle er hyggelige, og jeg får lære en masse. Det var krevende i begynnelsen, men nå kan jeg låtene, så det er gøy med cd-innspilling, sier hun.

Anh Vu synger jazz på den nye cd-en til Sandnes klarinettkor. Foto: Fredrik Refvem

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  2. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  3. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

  4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  5. Auglendstunnelen åpner lørdag

  6. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  1. Sandnes