Nei, lus smitter ikke via hodeplagg

– Overraskende hvor mye uvitenhet det er om lus.

At lus smitter via luer og gjenstander er en utbredt og svært hardlivet myte. Teksten er hentet fra Stavanger kommunes informasjonsskriv om hodelus til foreldre og foresatte.
  • Tone Pedersen
    Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Fram med lusekammen

icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

– Mange tror fortsatt at hodelusa hopper fra menneske til menneske. Nei, loppa hopper. Lusa lusker, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, til Aftenbladet.no.

Folkehelseinstituttet har forsket en del på lus, og har blant annet prøvd å sjekke hva folk kan om den lille blodsugeren.

– Du verden, så mye feil det var. Det er litt overraskende hvor mye uvitenhet det er om hodelus — i et ellers så opplyst land som Norge.

Smitter ikke mest via lue og kam

De fleste av oss har hørt at det å låne andre folks lue eller kam kan gi lus. Men det er svært tvilsomt, ifølge Ottesen.

– Dette er en utbredt og svært hardlivet myte, men forskning viser at lue eller kam er en svært underordnet smittevei – om det er en smittevei i det hele tatt, forteller Ottesen.

De aller, aller fleste får nemlig lus fordi de har hatt hodet tett inntil en annen. For eksempel når vi sitter nært, gir hverandre en klem eller hvisker noe i øret.

– Og da er det bare snakk om sekunder. Lus er veldig raske i hår, med krokete klør på beina skapt for å bevege seg hurtig langs hårstråene. På andre overflater er den mer eller mindre hjelpeløs.

Hodelusa har klør på føttene, som gjør den til en racer i håret, men nærmest hjelpeløs utenfor.

Vil revurdere infoskrivMen i hodeluseinformasjonen fra Stavanger kommune er det viet god plass til hodeplagg under ”Tiltak”.

— Ja, vi har sett mange rare skriv, og dette med hodeplagg er en gjenganger. Vi kan selvfølgelig ikke utelukke helt at en og annen kan ha fått lus via ei lue, men den desidert største smittemåten er hode mot hode-kontakt, sier Ottesen.

Fagkonsulent ved Helsestasjon- og skolehelsetjenesten ved Stavanger Kommune, Kirsti Bryne Rykkje, innrømmer at informasjonen kan være litt udatert.

- Hvis det er tiltak og råd vi kan fjerne, vil vi selvsagt revurdere skrivet på nytt og se på formuleringene. Det er viktig å få dette riktig, da dette er en mal som både skoler og barnehager laster ned og gir til foreldre og foresatte , sier hun.

— Når det er sagt, er det like viktig for oss å la barn få være barn. Å la dem få leke tett og hviske hverandre i øret. Lus er ikke farlig. Så får det heller være vi voksne som tar på oss jobben og sørger for å sjekke regelmessig.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll.

Dette kan du droppeDet finnes også et gammelt råd om å putte befengte gjenstander, som kosedyr, puter og sengetøy, i fryseren.

– Bare tull og tøys. Det er helt unødvendig å fryse ned ting. Og du trenger heller ikke å vaske ned hele huset eller spraye rund med insektsspray , sier Ottesen.

– Folk tror lus er like smittefarlig utenfor mennesket, men det er helt feil. Utenfor oss mennesker vil den dø i løpet av et par dager, men den blir immobil lenge før det. Så lus kan ikke smitte via verken puter eller kosedyr.

En gjenstand er altså helt trygg å bruke igjen etter et par dager. Men hvis du ikke ønsker kontakt med døde luserester, vil altså en vask gjøre susen.

Uvitenhet kan koste

Heldigvis er det ikke farlig å vaske og fryse ting eller å være ekstra forsiktig med hodeplagg. Men lite kunnskap kan også få konsekvenser — både økonomisk og helsemessig, ifølge Ottesen.

– Vi har fått henvendelser fra foreldre som sier de ikke blir kvitt lus selv om de har prøvd gjentatte behandlinger med lusemiddel. Barnet klager fremdeles over kløe. Men kløe i hodebunnen kan vare over lengre tid, selv om ungen er lusefri.

– En eller to behandlinger gjør ingenting, men gjentatte kjemiske behandlinger utover dette er både usunt og dyrt, påpeker han.

Høsten er høysesong for lus, men den finnes hele året - det er derfor lurt å sjekke regelmessig, anbefaler Folkehelseinstituttet.

Derfor er høsten høysesong for lusSelv om lus er et like sikkert høsttegn som snufsing, hosting og forkjølelse, finnes det alltid noen som har hodelus, understreker Ottesen.

– Lus finnes hele året. Så det beste er å sjekke regelmessig. Vi ser imidlertid at salget av legemidler har en topp i høstmånedene — september, oktober og november.

– Det finnes mange teorier om hvorfor høsten er høysesong for hodelus. Det kan gjerne skyldes at barna er spredd rundt omkring og er mer ute om sommeren, men når høsten kommer og skolen begynner, blir de mye tettere igjen.

Finner du lus i din familie, bør du varsle nære omgangskrets og sette i gang med synkron behandling – gjerne med både lusekur og lusekam.

Ønsker du mer informasjon om hodelus, kan du finne det på Folkehelseinstituttet sine nettsider. Her har avdelingen for skadedyrkontroll også besvart vanlige stilte spørsmål om lus.

Publisert: