Fotspor for fred og forsoning

Fotavtrykkene til 15 fredsprisvinnere ble mandag satt ned i kaikanten innerst i Vågen.

 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Forbipasserende sperret øynene opp da Stavangers nyeste attraksjon ble senket på plass mandag ettermiddag. Dermed er prosessen organisasjonen Worldview startet i alt midt på 90-tallet, endelig kommet i havn. Kommunen kjøpte fotavtrykkene for en million kroner i 2009. Det var lenge meningen at føttene skulle finne veien til universitetsområdet på Ullandhaug, men etter en politisk runde endte de altså i Vågen.

Første kvinne

Første kvinne ut var den nå avdøde kenyanske fredsprisvinneren Wangari Maathai som besøkte i Stavanger i 2006, og da blant annet benyttet tiden til å sette igjen sine fotavtrykk i sement..

Nå er fotavtrykkene til Aung San Suu Kyi, Desmond Tutu, Al Gore, Dalai Lama, Kim Dae Jung, Mohammad Yunus (Grameen Bank), Rajendra Pachauri (FNs klimapanel, IPCC), Jose Ramos Horta, Mairead Corrigan, Betty Williams, Ime John (Fysikere mot atomvåpen), Kvekerne (Mary Ellen McNish), Shirin Ebadi, Wangari Maathai og International Peace Bureau (Jonathan Granoff) alle på plass i Vågen, plassert i en bue på sjøsiden av Fisketorget.

Byens egen vinner

— Dette er en god plassering. Den minner oss om en side av Stavanger som ikke er så kjent, at det har funnet sted avgjørende innsats for internasjonal fred og forsoning i byen vår, og at slik innstats stadig trengs, sier park- og veisjef Torgeir Esig Sørensen.

Han tenker ikke minst på nærheten til Ankertorget, som i fjor ble omdøpt til Christian Lous Langes plass, etter stavangermannen som mottok Nobels fredspris i 1921. — Der fotavtrykkene nå blir lagt ned, satte også rogalendinger i vanskelige tider sine siste fotavtrykk før de søkte ny havn i New York med Restaurationen, for å leve resten av livet på den siden av havet. Plasseringen vekker tanker i møte med flyktningene som i dag kommer og setter sine fotavtrykk her i byen, sier Rune Hersvik, tidligere Worldview-leder og inititativtaker til å samle fotavtrykkene.

16 kilo

Fotavtrykkene er nå støpt i bronse og nedfelt i hver sin 16 kilos sementblokk. Blokkene kiles fast i underlaget ved hjelp av fugesand og ligger rimelig støtt.

— Vi merker alt nå at dette er noe folk er opptatt av. Jeg vet ikke hvor mange cruiseturister som alt har vært bortom med kamera allerede, sier byggeleder Ib Mikkelsen i Stavanger kommune.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Først løp han Norge på langs og knuste verdensrekorden. Så ble han rammet av syndromet som gjør løperen tom og trist

 2. Politiet fant usikret dynamitt, en bombe - og bazooka i kjelleren

 3. Dette skjer i OL onsdag 28. juli

 4. Røyk fra leilighet i Verven - ikke behov for evakuering

 5. Ekspertene hyller Solskjærs kjøpefest – sammenlignes med Klopp

 6. Rødt-Mimir om fødekapasiteten på nye SUS: – En skandale