Vurderer å sette opp kamera ved Trollpikken

Hærverket mot Trollpikken er henlagt av politiet. Hva betyr det for sikkerheten til den berømte fjellformasjonen.

Kjetil Bentsen (i blå jakke til venstre) guider folk inn i heia ved Trollpikken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kjetil Bentsen kalles Trollpikkens far, men egentlig er det en stiftelse som steller med prosjekt Trollpikken. Stiftelsen Dalane Kyststi kaller de seg og skulle brukt sommer på å opparbeide en tursti fra Sirevåg til Åna Sira. Det ble isteden lite kyststi og mye trollpikk på dem i sommer.

Kjetil Bentsen tar henleggelsen med knusende ro.

– Jeg har ikke tenkt på hærverket i det hele tatt. Jeg har faktisk aldri spurt noen om de vet hvem som er synderen Vi var kanskje opptatt av det rett etter at det skjedde, men så ble det mindre og mindre viktig. Hendelsen økte jo populariteten til Trollpikken noe voldsomt, sier Kjetil Bentsen.

Sikkerhet

Han medgir likevel at sikkerheten rundt fjellformasjonen er tema i gruppa som jobber med å fremme den som attraksjon.

– Vi har vurdert å sette opp et viltkamera, men mer enn det vil jeg ikke si om akkurat den siden av saken.

Bentsen tror at saken i selv vil virke preventivt. Den som utførte hærverket visste nok ikke hva han stelte i stand.

– De trodde nok det var en bagatell. Det kan jo være at noen tenkte på å ødelegge bolten i Kjerag den gang den ble populær. I dag er det utenkelig. Slik tror jeg det er også med Trollpikken. Dessuten er den nå armert, så den kommer til å bli stående til evig tid, sier Kjetil Bentsen.

Fredning?

Pål Thjømøe i Magma Geopark har tidligere sagt til Aftenbladet at han tror en fredning kan være veien å gå. Det kan heve sikkerheten til Trollpikken.

– Det er forskjell på det å ødelegge en stein og det å ødelegge et fredet kulturminne. Men hvis Trollpikken skal fredes, må det skje i samarbeid med grunneiere.

Det er ikke mange geologiske fredninger i Norge. I Stavanger er fire flyttsteiner vernet. Ruggesteinen i Sokndal ble fredet i 1923.

– Det er faktisk den første geologiske fredning i Norge.

Publisert: