Tollere i Risavika stoppet bilvrak på vei til Nigeria

Tollvesenet i Stavanger holdt fredag igjen en konteiner med et bilvak i Risavika havn. Bilvraket skulle sendes til Nigeria, noe som regnes som miljøkriminalitet.

Slik så konteineren ut da den ble åpnet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Kontrollen av konteineren var en rutinemessig kontroll, som vi gjennomfører med jevne mellomrom på skip som skal til Afrika, forklarer seksjonssjef Valborg Bishop i Tollvesenet i Stavanger.

Eksporterer avfall

Hensikten med kontrollen var å sjekke om kontaineren inneholdt avfall som det er forbudt å eksportere fra Norge. Det var det i dette tilfellet. Dermed måtte skipet seile av gårde uten konteineren. Eksportøren må i stedet komme og hente den og bli kvitt avfallet på en lovlig og miljøvennlig måte.

Kanskje gjenbruk

Ifølge Bishop er dette et fenomen som skjer med jevne mellomrom. Ting som vi definerer som søppel, for eksempel gamle bilvrak, blir solgt og eksportert til afrikanske land. Hensikten kan være å gjenbruke bilene, men svært ofte ender vrakene opp som ren forsøpling.

– Derfor er det forbudt å eksportere det vi definerer som avfall. Og bilvraket vi fant i denne konteineren er helt klart avfall, sier Bishop.

Publisert: