Her er Jonas Gahr Støres «ukjente» Stavanger-yndling

Rekk opp hånda den som vet navnet på den sørlandske ordførerkandidaten fra Stavanger som fort kan havne på Stortinget.

Cecilie Knibe Hanssen (Ap) fra Stavanger har god tro på at hun kan sikre seg en fast plass på Stortinget etter valget. Foto: Anders Minge

 • Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Du er den beste stortingskandidaten. Hvis du kommer inn på Stortinget, så stiller hele partiet seg bak deg.

Aftenbladet vandrer langs havna i Arendal med stortingskandidat Cecilie Knibe Hanssen fra Stavanger.

Sanjin Kazagic, leder i Grimstad Ap, skryter av Aust-Agder Arbeiderpartis andrekandidat, opposisjonslederen i Lillesand.

– Hun er kunnskapsrik, setter seg godt inn i saker og tar gode avgjørelser. Samarbeid er hun i hvert fall god på, sier Kazagic.

Sanjin Kazagic, leder i Grimstad Ap, skryter av Aust-Agder Arbeiderpartis andrekandidat. Da Kazagic først latet som om han var en tilfeldig forbipasserende som aldri hadde møtt Cecilie Knibe Hanssen før, var Hanssen rask med å korrigere. Foto: Anders Minge

Jonas Gahr Støre (Ap) fortalte Lillesandsposten nylig at gruppelederen i Lillesand Ap er en spesielt dyktig politiker som vil løfte Sørlandet dersom hun blir valgt inn til Stortinget. Han er kanskje ikke den mest objektive, men:

– Det er hyggelig at Agder blir sett av Ap-ledelsen. De har brukt mye tid her, både leder og nestleder har vært mye her det siste halve året, og jeg har lært dem godt å kjenne. Ledelsen vet mye om utfordringene i Agder-fylkene og hva Ap ønsker å gjøre med det, sier Hanssen.

Forlot statskirken

Hun flyttet fra Stavanger da hun var 19 år. Så ble det studier i Bergen og Trondheim, tilbake til Bergen etter et lite opphold i Frankrike og deretter jobb som flyktningkonsulent på Dovre, fordi samboeren ble redaktør i lokalavisen.

– Jeg merker at jeg er rogalending på enkelte ting og oppfattes som det. På Sørlandet skilles det på om du er sørlandsk eller ei. Det merker jeg at kan bli litt krasj for folk, sier Hanssen, som legger til at hun har fått en sørlandsk oppdragelse og har mange oppmøtestjerner fra søndagsskolen.

Hun forlot statskirken, fordi hun mente den ikke hadde plass til alle.

– Jeg savner å være direkte. Det klarer de ikke her på Sørlandet. Sørlendingene forstår jo hverandre. De har koden «javel», som fort betyr nei, men som rogalendinger tar som ja.

– Var du noen gang inne på tanken om at Aust-Agder kunne bli med Vest-Agder og Rogaland i regionreformen?

– Nei. Jeg synes rogalendinger er kjekke å være med, men det er ikke så ofte vi tilbringer tid sammen. Fylkesgrensene ligger der de gjør, og vi forflytter oss eller samarbeider ikke så veldig mye over grensene, sier hun.

Cecilie Knibe Hanssen (Ap) er opposisjonsleder i Lillesand Ap og 2. kandidat for Aust-Agder Ap. Foto: Anders Minge

Inn og ut av Stortinget

Flere målinger det siste året har gitt 45-åringen fast plass på Stortinget, eksempelvis en InFact-måling i mai.

I så fall får stortingsgruppen tilført en som ikke turte å melde seg inn i AUF i Stavanger.

Ap er kjent som ett av de mest broilertunge partiene. Ordboken forklarer broiler i overført betydning med en person som er drevet fram for å yte noe særskilt på et felt, for eksempel en politisk broiler.

– Du får en ærefrykt for politikken. Du må liksom være veldig flink og forberedt for å kunne si noe offentlig. For veldig mange av oss som er sosialt engasjerte, krever det noe ekstra å gå foran og sette premissene. Der ligger det nok en barriere for enkelte personer.

– Er du over den barrieren?

– Alt er relativt. Lokalt og regionalt føler jeg meg veldig trygg. Så får jeg ta nye steg nasjonalt. Jeg er klar for det, og jeg merker at tempoet er ganske høyt selv i lokalpolitikken.

– Det høres ut som du synes det er en kvalitet ikke å være en broiler?

– Ja, det er det jo. Ulempen med ikke å være det er jo at du gjerne ikke har så god trening i å takle mediekjøret som gjerne sentrale politikere er. For meg tror jeg det er en fordel at jeg har vært i arbeidslivet lenge og jobbet med folk som ikke er så privilegerte, sier Hanssen.

Ordførerkandidaten

Hun var Aps ordførerkandidat før forrige lokalvalg i Lillesand. Ap vippet ikke Høyre av pinnen, men kan prøve igjen med Hanssen som frontfigur før neste kommunevalg i 2019 - vel å merke hvis det ikke blir stortingsplass.

Da kan hun tenke seg næringskomiteen, eventuelt det som i dag heter kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Hanssen har bakgrunn som lærer og er nå prosjektleder i Sørlandets kompetansefond, som driver med kompetanseheving, næringslivsutvikling og sikring av arbeidsplasser i Vest-Agder.

– Næringsliv og skole er mine gode områder og det jeg arbeidet mye med i jobbsammenheng og politikken. Jeg har fått forkjærlighet for fisk og fiskepolitikk, men det er kanskje ikke det sørlendingene synes jeg skal bruke mest tid på, sier hun og ler.

– Hvordan vurderer du målingene og sjansene for stortingsplass?

– Det har vært noen ikke fullt så gode målinger de siste månedene. Siden oktober i fjor har jeg vel vært inne på cirka halvparten av målingene. Både lokalt og sentralt er vurderingen at Aust-Agder er et strategisk viktig fylke for Ap med en god sjanse for to mandater. Vi er veldig avhengig av hvordan det tredje største partiet gjør det i fylket. Selv tror vi at vi har en veldig god sjanse hvis vi kommer oss på 30 prosent, sier Hanssen.

Sjeldent foreldremøte på Stortinget?

Aust-Agder Ap fikk 28,0 prosent i 2013 og representeres nå av Freddy de Ruiter, som gir seg på Stortinget. Tellef Inge Mørland er førstekandidat foran Hanssen.

Faktisk er det en liten sjanse for et noe pussig foreldremøte på Stortinget etter valget.

– Blant foreldrene i min sønns klasse var det ved forrige kommunevalg tre ordførerkandidater. I dette valget er det førstekandidaten til Venstre for Aust- og Vest-Agder samt andrekandidaten til KrF i Aust-Agder. Alle har delvis en sjanse til å få tid på Stortinget. Jeg håper på fast mandat. Venstre kan håpe på utjevningsmandat, mens KrF håper på varaplassen når Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er i permisjon.

– Er du skremt av de siste dagers svake målinger for Ap - bortsett fra den Ap selv bestilte?

– Den vi bestilte selv, er like god som andre. Jeg er ikke skremt, og jeg merker at folk er positive og hyggelige når jeg møter dem på stand eller på hjemmebesøk. Du merker alltid på stemningen i valgkampen om folk er sinte eller avvisende. Det opplever jeg ikke nå.

Cecilie Knibe Hanssen (Ap) sender varme tanker i retning Miljøpartiet De Grønne, et parti hun anbefaler Ap å samarbeide med etter valget. Foto: Anders Minge

Olje-nei i Lofoten

– Hvor dårlig valgresultat må Støre tåle før han må gå av?

– Jeg tror ikke han går av hvis vi ikke klarer å få regjeringsmakt. Jeg synes han har brakt inn veldig mange bra ting i Ap i form av en ny kultur og en ny måte å se folk og lede på. Framtiden hans som leder vil ikke stå og falle på valgresultatet.

– Har det vært problematisk at Støre har fridd litt her og litt der, eksempelvis til Venstre, der døra temmelig fort ble lukket for samarbeid?

– Jeg synes det er naturlig at vi kan se både til KrF og Venstre, i og med at vi har mye felles på verdier og en sosialdemokratisk plattform. Jeg synes det er naturlig verdimessig at hvert fall KrF viser at de ønsker samarbeid, men jeg kan ikke se at det er problematisk for Ap at Venstre har tatt et slikt valg.

– Hva er en realistisk situasjon etter valget?

– Intuitivt tenker jeg SV, Sp og Ap som en god og realistisk konstellasjon. Alt vil avgjøres av vippepartienes oppslutning. Jeg liker MDG i måten de kjører på med miljø og klima på en positiv måte. Ap og MDG har fått til mye bra i Oslo.

– Hører jeg en Ap-politiker som vil stenge oljekranene?

– Haha. Alle er opptatt av bærekraft, og jeg ønsker en bærekraftig utvikling av næringspolitikken. Støre har vel sagt at det ikke blir regjeringssamarbeid med MDG hvis de stiller et ultimatum om nei til mer leting, men jeg håper jo det kan bli et samarbeid, sier Hanssen, som deretter kjører et lengre resonnement om hvor dårlig samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre har funket.

– Så ikke MDG i regjering eller en samarbeidsavtale. Samarbeide med MDG fra sak til sak da?

– Ja, jeg ser at MDG og Ap får til mye bra i Oslo. Alle partier må tenke bærekraft. Det er der sympatien min for MDG ligger, sier Hanssen.

Mens en kar som Roy Steffensen (Frp) har ja til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (Lovese) som hovedsak i sin valgkamp, er Hanssen på motsatt side.

– Aust-Agder Ap har vært mot utredning av Lovese lenge. Så fikk vi kompromissforslaget, som jeg synes er bedre enn ingenting. Slik er det jo med kompromisser. Du kommer et stykke på vei, men jeg føler vi flytter oss i riktig retning.

– Hva med tilgang til nye felter?

– Alle vet at olje skal fases ut, så dette handler om tempo. Sørlandet er avhengig av at offshore- og leverandørindustrien gjør det bra. Vi trenger å bruke tid og penger på omstilling. Det har vi gjort flere ganger på Sørlandet, sier hun.

På spørsmål om viktige valgkampsaker nevner Hanssen blant annet sysselsetting, arbeidsplasser, skole, 3000 flere lærere, barnehage, jobbgaranti for de under 30 år, mindre forskjeller, havenergi, skog og levekårsutfordringer.

– Rogaland har hatt større sysselsettingsutfordringer knyttet til offshoreindustrien, men de vedvarende sysselsettingsutfordringene i Agder er verre.

Publisert:

Mest lest

 1. Stor pågang for korona­testing på Klepp: – Sto i kø på hoved­veien i 40 minutter

 2. Protesten mot Sandnes Ulf ble forkastet: – Vi er fornøyd med dommen og har lært

 3. Håper å ha to løp i Auglends­tunnelen innen skolestart

 4. Kvinne fra Stavanger omkom i fallulykke i Sirdal

 1. Stortingsvalg
 2. Tellef Inge Mørland
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Roy Steffensen