Forvandling av Luravika kan skape et bo-område for 4500 mennesker

SANDNES: Bussveien og mulighetene for et nytt togstopp på Lura har gitt grobunn for utviklingen av området ved Luravika. Trodahl Arkitekter har laget en ny skisse til hvordan denne delen av Sandnes kan gi plass til mellom 1500 og 2000 boliger.

Slik ser Trodahl Arkitekter for seg utviklingen av Luravika til et nytt bolig- og rekreasjonsområde. Veien mot Sandnes sentrum går ut av øvre billedkant.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sandnes tomteselskap foreslår å fylle ut 100.000 kvadratmeter i Luravika og legge til rette for boliger, bystrand, ny lystbåthavn, barnehage og forsamlingshus.

Utvikling av området kan bidra til å skape en ny bydel langs Gandsfjorden. Inntil 2000 boliger kan gi plass til 4500 mennesker.

Åpning mot fjorden

De nye skissene viser hvordan området kan videreutvikles med parkdrag, grøntområder, kanaler, åpning mot sjøen, og både bli et bolig- og rekreasjonsområde. I dag er jernbanen en barriere mellom Lura og fjorden.

Daglig leder i Sandnes tomteselskap, Torgeir Ravndal har lenge sett mulighetene for å utvikle dette området når bussveien passerer like ved.

– Ingen steder i Sandnes er mer sentrale med tanke på kollektive løsninger når bussveien og dobbeltsporet på jernbanen krysses i dette området, sier Ravndal til Aftenbladet.

Daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes tomteselskap vil ha utviklingsplanene for Luravika inn i kommuneplanen. Her står han sør for området.

En mulighetsstudie viser at det er mulig å legge et nytt togstopp akkurat her, samtidig som vi får bussholdeplass like ved. Lurastraen stasjon kan bli et nytt kollektivt knutepunkt mellom bussveien og dobbeltsporet.

Togstopp på Lura

Et togstopp her vil bidra til å styrke byutviklingsaksen til Sandnes med en bedre kollektivbetjening av et prioritert byutviklingsområde i kommuneplanen.

Det har også vært vurdert et togstopp på Norestraen Nord, men konklusjonen er at Lura et område som bør prioriteres.

En stasjon på Lura vil være koblet til bussveien. Området har store utbyggingsmuligheter frem til 2030, der utbygging i Luravika er en vesentlig del av dette. Dette er også et ledd i byutviklingsstrategien i Sandnes sin kommuneplan.

I området kan det bo mellom 7 000 til 9 000 innbyggere i 2030 innenfor en radius på 1000 meter i luftlinje fra stasjonen.

Antall arbeidsplasser er beregnet til mellom 5500 og 6500 de neste 10-12 årene, står det i rapporten.

Bussvei gjennom Lura

Bussveien, som skal være ferdig utbygd i 2023, vil komme ned Stavangerveien og fortsette gjennom Strandgaten til Sandnes sentrum og videre til Hana og Vatne.

– Vi kan vel si at utviklingen skal bidra til at det kommer flere reisende både på tog og buss, sier Ravndal.

Bussveien er det største prosjektet i Bypakke Nord-Jæren, der bussene skal kjøre i egen veibane og dermed ikke hindres av bilkø. Hele bussveien blir 50 kilometer lang. Frem til nå er det allerede åpnet seks bussvei-strekninger, Jåsund i Sola, Hillevåg-Mariero, bussbroen på Forus, Lagerveien ved Tvedt-senteret og på Forussletta.

Skaper ny bydel

– Her vil vi legge til rette for leiligheter med høy standard, men også boliger som passer for unge i etableringsfasen, sier Ravndal.

– Vi tar sikte på å få dette inn som innspill til kommuneplanen i 2019, sier han.

– Når kan de fysiske arbeidene i dette området starte?

– I første omgang må dette inn i kommuneplanen, så må området reguleres og de vanlige prosessene knyttet til utvikling av slike områder gjennomføres.

Området kan tidligst påbegynnes i 2022, slik Ravndal vurderer et naturlig tidsforløp for dette. De første boligene kan være på plass med innflytting tidligst om 6-7 år.

Området i Luravika som nå foreslås utviklet, eies av Sandnes tomteselskap sammen med Bane Nor Eiendom (Rom eiendom). De to grunneierne har en halvpart hver av eiendommen.

Les også

 1. Vil ha 2000 nye boliger, bystrand og togstopp i Luravika

 2. Noen skritt nærmere togstopp for Jærbanen på Lura

 3. Den mest lønnsomme skinnegående banen?

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Sandnes
 3. Luravika
 4. Buss
 5. Sandnes sentrum

Mest lest akkurat nå

 1. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 2. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 3. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 4. Når kommer vinteren, egentlig?

 5. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 6. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen