Nyansatte sykepleiere får lavere lønn enn kollegene

Sandnes og Stavanger sliter med å rekruttere nok sykepleiere. Samtidig kutter de i lønna til nyansatte sykepleiere.

Avdelingsleder Gøril Monsen ved Rovik boas og tillitsvalgt Guro Ravndal i Sykepleierforbundet ønsker seg flere sykepleiere som vil jobbe på sykehjem. Her sammen med beboer Odd Malmin.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nyansatte sykepleiere som får jobb i Sandnes eller Stavanger kommune får lavere lønn enn sine nye kollegaer, selv om de er på samme ansiennitetstrinn.

Spesialsykepleiere med åtte års ansiennitet tilbys eksempelvis over 30.000 kroner mindre i lønn enn allerede ansatte med samme kompetanse og ansiennitet i Stavanger kommune. I Sandnes er forskjellen 25.000 kroner på 8-årstrinnet.

Årsaken til skjevhetene på flere ansiennitetstrinn er et nytt lønnssystem fra KS (Kommunenes sentralforbund), som skal sikre at alle kommuner har en lik garantilønn for sine sykepleiere. Sandnes og Stavanger er blant kommunene som i mange år hatt en lokal høyskolestige, som ble fjernet fra 1. januar 2017.

Mange ledige stillinger

– Dette er helt feil vei å gå, når vi vet hvor vanskelig det er å få tak i nok sykepleiere, sier Guro Ravndal, hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Sandnes.

– Det er allerede en utfordring å rekruttere nok sykepleiere i Stavanger. Nå blir det ikke lettere. Vi har drøftet dette med kommunen, men er ikke fornøyde med resultatet. Vi har bedt om et nytt møte, sier Susanne Borre, hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Stavanger.

Per i dag har Sandnes ni ledige sykepleierstillinger i ulike stillingsstørrelser. I tillegg til vikarstillinger. Rekrutteringen til det nye sykehjemmet på Lura, Rundeskogen boas, har heller ikke vært en enkel prosess.

– På Rundeskogen var det ekstra vanskelig å få tak i nok sykepleiere i nattstilinger. Vi måtte gå mange runder, bekrefter Elin Selvikvåg, kommunalsjef i Sandnes.

Ønsker flere søkere

Avdelingssykepleier Gøril Monsen, som leder en stor sykehjemsavdeling på Rovik boas i Sandnes, har erfart det samme.

– Nylig måtte jeg lyse ut en stilling i tre omganger. Det har blitt vanskeligere enn før. Vi håper på mer enn én søker, slik at vi har noe å velge mellom, sier Monsen.

Les mer:

Les også

Høyre vil snakke om sex på sykehjem

Les også

- Det er ikke bare de unge og vakre som har sex

Hun forteller at mangel på sykepleiere har ført til uønskede sykehusinnleggelser og utsatte behandlinger.

Hovedtillitsvalgt Guro Ravndal opplever at rekrutteringen har blitt vanskeligere de siste årene.

– Vi har kuttet over 30 stillinger de siste årene. Jeg frykter at omdømme til kommunen har fått seg en knekk, sier hun.

Monsen tror at en endring av praksisen til sykepleierstudentene kunne bedret situasjonen.

Enige om lønn

– Studentene har praksis på sykehjem første året. Da handler det mye om grunnleggende pleie og omsorg. De erfarer ikke at en jobb på sykehjem innebærer behandling og faglige utfordringer. Studentene burde kommet tilbake i praksis mot slutten av utdanningen, mener Monsen.

– Skulle vi beholdt den lokale stigen, måtte vi samtidig brukt mye ressurser på å løfte lærere og andre høgskolegrupper for å sikre lik lønn for lik utdanning, sier Sigrun Homleid, forhandlingssjef i Sandnes kommune.

Sandnes og Stavanger kommune har blitt enige om å gi lik lønn til sine sykepleiere. Slik var det ikke før.

– Det har ingen hensikt å konkurrere med hverandre. Dersom vi legger på et ekstra rekrutteringstillegg, må det skjer i samråd med Stavanger. Vi vurderer forløpende om det er nødvendig å se på lønn, men spørsmålet er om det faktisk finnes nok sykepleiere, sier Homleid.

– Bør bekymre

– De gamle lønnsstigene medførte utilsiktede skjevheter mellom ansatte med lik stilling og ansiennitet. For å hindre skjevhetene, er det opprettet nye lokale lønnsstiger. Lønnsstigene er nå tilpasset det sentrale garantilønnssystemet som gjelder i kommunal sektor. Partene lokalt vil ha årlige drøftinger om justeringer av rekrutteringstillegg, sier Tom Fossmark, forhandlingsleder i Stavanger kommune.

Nina Horpestad, hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Rogaland frykter at flere kommuner vil følge etter Sandnes og Stavanger.

– Dette fører til at det blir enda vanskeligere å rekruttere sykepleiere til kommunene. Det gjør oss bekymret, og det burde ihvertfall gjøre arbeidsgiver bekymret, mener Horpestad.

Les også:

Les også

 1. - Hvorfor vil ingen eldre være med oss?

 2. Hvem skal lage mat til Olsen neste år?

 3. Striden om sykehjemsmat: - Mat like viktig som medisin

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Stavanger
 3. Rekruttering
 4. Sykehjem
 5. Pleie og omsorg

Mest lest akkurat nå

 1. Her knuses drømmen om egen sjark

 2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 3. Monica Mæland har fått ny jobb

 4. Aftenbladet sender ny kamp i lokalfotballen

 5. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå

 6. Rogaland Teater stenger dørene lørdag