Selger båter som aldri før

Det er ingen kunder å se i båtforretningen Tveit AS på Hillevåg fredag formiddag. Kunder har det likevel ikke vært mangel på i 2016, til tross for arbeidsledigheten som har herjet i området.

Frode Tveit er fornøyd med salgsåret 2016. Nedgangstidene har bekymret han, men han tror folk med trygge jobber vil fortsette å kjøpe båter.
 • Christine Andersen Johnsen
  Christine Andersen Johnsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tveit AS gikk ut av 2016 med en rekordhøy omsetning. I 2013 solgte forretningen 158 båter. I 2016 slo de sin egen rekord med 219 salg. Daglig leder Frode Tveit er storfornøyd med året.

– Vi har hatt et fantastisk år, og bedre enn forventet. Det er kjekt å se at det går an å lykkes med dette til tross for nedgangstidene, sier Tveit.

Les også

Båtgleden eksisterer fremdeles i distriktet

Han håper at 2017 vil følge i fotsporene til fjorårets suksess, men tør ikke å satse på noen ny rekord. Målet til Tveit AS er å holde seg stabilt på den omsetningen de fikk i fjor. Tveit har fremdeles tro på at kundene vil strømme til.

– Det er ingenting som tilsier at salget skal stoppe opp i år, sier han.

– Jeg har lest om masseoppsigelser i oljebransjen i avisen, og så en halvtime etterpå står jeg i butikken og viser båter til en Statoil-ansatt

Ikke påvirket av nedgangstidene

Den økende arbeidsledigheten i distriktet har bekymret Tveit, særlig når avisoppslagene har stått på som verst. Han har likevel ikke merket at nedgangstidene har påvirket båtsalget direkte.

– Det har skjedd at jeg har lest om masseoppsigelser i oljebransjen i avisen, og blitt litt skjelven. Men halvtime etterpå står jeg i butikken og viser båter til en Statoil-ansatt, sier Tveit.

Les også

297 flere arbeidsledige i Rogaland i november

Han påpeker at til tross for at arbeidsledigheten har økt, er det fremdeles mange i oljebransjen som har trygge jobber.

– Det er nok de som har en fast jobb de føler seg trygg i som kjøper båter, ikke de som frykter oppsigelse.

Det sitter nok lengre inne for folk i usikre bransjer å ta opp mye lån for å kjøpe båten

Ønsker ikke å ta opp lån

Tveit tror også det handler om hvilken prisklasse båtene er i. Han beskriver alle produktene sine som folkelige i prisklasse, og har en regel om å ikke kjøpe inn båter til over 1,5 millioner kroner. De fleste båtene han har inne skal koste mellom 300.000 og 1.000.000 kroner.

– Det sitter nok lengre inne for folk, både i usikre bransjer og for andre, å ta opp mye lån for å kjøpe de dyreste båtene, sier Tveit. Han tror det er derfor bedriften hans har gått så bra. Når han har hatt dyre båter inne bruker han mye energi på å engste seg frem til båtene blir solgt.

Les også

Folkelige bruksbåter selger i distriktet til tross for nedgangstidene

Leif Bergaas, daglig leder i bransjeorganisasjonen Norboat, bekrefter at det er de folkelige båtene som er i vinden.

– Vi anslår at det var en 15 prosents økning i 2016 for salget av fritidsbåter. Det er bruksbåter som går opp, både i Stavanger og på landsbasis. Båttypene som står for økningen er bruksbåter under 24 fot som skjærgårdsjeeper og daycruisere.

Man har en tendens til å bruke mer penger når man syns synd på seg selv.

– Folk bruker mer penger på trøstekjøp

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, syns det er overraskende at omsetningen har økt hos forretninger i båtbransjen. Båter er på generell basis en ganske dyr ting å unne seg. Reitan er enig med Tveit i at det trolig er gruppen med stabil jobbsituasjon som åpner lommebøkene.

– Om dette er en smart ting å gjøre kan jo likevel diskuteres. Det er ingen garanti for at nedgangstidene nå er over, og i tider som denne ville jeg rådet folk til å bruke pengene til å nedbetale gjeld eller legge av penger til fremtiden, sier Reitan.

En annen mulig forklaring kan være at folk unner seg ting når ting går dårlig.

– Man har en tendens til å bruke mer penger når man syns synd på seg selv, forklarer Reitan, uten å vite helt sikkert at dette kan forklare de gode salgstallene.

Les også

 1. – Folk kan ikke båt lenger

Publisert:
 1. Økonomi
 2. Fritidsbåt
 3. Stavanger
 4. Bedrifter

Mest lest akkurat nå

 1. Veien stengt etter kollisjon på E39 ved Lund - store trafikale problemer

 2. 3500 speidere i et gjørmehav på Forsand

 3. Ny fotballbane: Slik går det når Adrian (7) gjør seg klar for skudd

 4. Turister slipper bompenger: – Er det vi som skal betale regningen?

 5. Kalddusj for privat badeland i Stavanger

 6. Togstans på Jærbanen