Priskrig gir billig propangass

Priskrig har ført til at prisen for propangass på flasker har blitt halvert det siste året. Men bare hos noen få forhandlere.

  • Arnt Even Bøe Tekst
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Etter at Flaskegass AS på Nærbø startet å tappe gass på 11 kilos propanflasker, har prisene sunket drastisk i Sør-Rogaland. Men bare hos noen få forhandlere.

Mens prisen for innbytte av en 11 kilos stålflaske for et drøyt år siden hos de fleste forhandlerne lå på rundt 350-380 kroner, får du nå den samme varen for 225 kroner hos to forhandlere og 230 hos en av de Aftenbladet kontaktet.

Spranget opp til den neste gruppen forhandlere er ganske høyt. De tar 350-400 kroner for nøyaktig samme vare.

Akkurat nå er Fritz Ingebrethsen i Sandnes billigst med 199 kroner. Daglig leder Roar Ingebrethsen sier dette er en tilbudspris over en viss tid. Hvor lenge vil han ikke si, men deretter går prisen opp til normalt nivå som er 225 kroner.

For et drøyt år siden tok Ingebrethsen 319 kroner og hevdet da han var blant de billigste i landet.

Hard konkurranse

— Bakgrunnen for prisfallet er knallhard konkurranse i markedet. Akkurat nå selger vi gassen med tap, men det bæres av vår leverandør Aga. Det er markedet som bestemmer våre utsalgspriser, sier Roar Ingebrethsen som hevder han fortsatt er billigst på normalpris og størst på flaskegass i regionen.

Hos Aga-forhandlere får medlemmer av Norsk Caravan Club hver fjerde fylling gratis etter en avtale mellom de to partene.

230 kroner hos Lea

MC Lea var de første som solgte gass fra Flaskegass på Nærbø. Med 225 kroner flasken lå de for et drøyt år siden langt under samtlige konkurrenter. Nå tar de 230 kroner.

  • Vi la på etter momsøkningen, men regner med å holde dagens pris lenge ennå. Den gjelder uansett hvilken tidligere leverandør gassflasken som byttes inn kommer fra, sier Terje Nordland i MC Lea til Aftenbladet.

Han hevder forretningen selger gassen med fortjeneste uten noen form for subsidier fra leverandør eller andre. Ifølge Nordland har de tidvis hatt problemer med å dekke etterspørselen etter gassflasker og mener konkurransen fra det lokale gassflasketapperiet er årsaken til prisfallet i regionen.

Truet med sak

Tor Einar Risa, som startet Flaskegass på Nærbø, sier det har vært en lang og slitsom prosess å ta kampen opp mot de tre store landsdekkende leverandørene.

  • Jeg fikk blant annet brev fra Yara, som nå driver flaskegassvirksomheten Hydro hadde før. De hevdet de ville rettsforfølge meg dersom jeg tappet «min» gass på deres flasker. Etter flere runder hvor vi henviste til EU-reglementet, måtte de gi seg, sier Risa til Aftenbladet.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Hun skal styre Grieg-familiens milliardbutikk i Rogaland

  2. Vurderer lokale tiltak etter smitteutbrudd på utesteder og private fester

  3. Kommunen fjerner de ansattes p-plass og åpner bobilcamp på rådhuset

  4. Kraftig smittehopp på Nord-Jæren: Mange smittetilfeller knyttes til utested

  5. Rødt i Oslo får kritikk for å felle en byråd fra rødgrønn side, men her opptrer partiet prinsipielt riktig og i tråd med spillereglene

  6. Byrådet i Oslo har falt