Aftenbladets nye sjefredaktør svarte leserne

Kjersti Sortland har startet i jobben som Aftenbladets sjefredaktør. Hun startet med å svare på spørsmål fra leserne.

Kjersti Sortland skal svare leserne på nett.
 • Stavanger Aftenblad

– Aftenbladet har en sterk posisjon i dag, og det er ikke slik at jeg skal svinge med en tryllestav for å gjøre alt annerledes. Men jeg kommer utenfra og kan se Aftenbladet med et annet blikk. Jeg tror det er sunt å få impulser utenfra. Det er ikke sikkert at mer av det samme alltid er den rette tingen, sa Sortland da hun ble ansatt i jobben i september.

53 år gamle Sortland kommer til jobben i Aftenbladet fra stillingen som sjefredaktør og administrerende direktør i Budstikka. Hun jobbet i Budstikka fra 2013 til 2021. Før det jobbet hun 22 år i VG, men Sortland har sin journalistutdanning fra det som den gang het Høgskolesenteret i Rogaland.

Mandag 17. januar er første dagen til Kjersti Sortland som Aftenbladets sjefredaktør. Her kan du stille spørsmål til henne!

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Spør her
 • DEL

  Hvor viktig er det med korreksjon før avisen/artikler legges ut?

  Lurer jo fælt på hvor Hugesund er på Rogalands kartet?

  Arvid

  Hei.

  Alle Aftenbladets saker leses av en redaksjonsleder før publisering. Det er viktig med et ekstra sett øyne for å hindre unødige feil, og sikre best mulig at vi holder oss innenfor presseetikken.

  Ellers jobber det ikke lenger rene korrekturlesere i avisene, det brukes teknologi til ordretting.

  Så hender det selvsagt likevel at feil slipper gjennom. Alle vet hvor irriterende det er å bli forvirret av skrivefeil i artikler. Språkvask er noe vi må jobbe med hele tiden. Men ingen som lever av å skrive klarer å komme ned i 0 feil.

  Jeg er jo selv født i Haugesund og hadde det som nærmeste by da jeg vokste opp. Så jeg vet i alle fall godt hvor det er! Spøk til side: Jeg må få bruke litt tid med redaksjonen til å snakke om hvilke saker vi må reagere på, også nord for Boknafjorden.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Kommer du til å gjøre noen endringer slik at lokal stoff som bare så vidt inneholder noe som kan penses mot økonomi ikke kommer inn under E24 betalingsmuren som normale abonenter ikke har tilgang til?

  Kjetil Pedersen

  Hei.

  Jeg vet at det jobbes med problemstillingen for de abonnenter dette gjelder. Jeg har dessverre ikke et bedre svar å gi deg i dag. Abonnementet er selvsagt ment å fungere sømløst begge steder, og vil forhåpentlig bli løst slik i fremtiden.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Trist at fotball tar opp så mye plass både i og utenpå avisen. Håper på bredere dekning.

  Via Aftenbladet på Instagram

  Hei.

  Dette er en tilbakemelding vi har fått i alle aviser jeg har jobbet. Det vil si; Lesere tenderer til å mene at det enten er for lite, eller for mye, fotball.

  Aftenbladet dekker fotball ambisiøst, fordi fotballinteressen er stor, også i vår region. Det ser vi av våre lesertall.

  Men redaksjonen bør gjennom året anstrenge seg for å vise frem annen aktivitet lokalt, også. Det bør vi klare.

  Lover å ha tilbakemeldingen din som en apekatt på skulderen, som minner om at flere også ønsker bredde i sportsdekning gjennom året.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hva gleder du deg til å kunne gjøre som sjefredaktør for Aftenbladet?

  Via Aftenbladets Instagram

  Hei!

  For et fint spørsmål!

  Jeg gleder meg aller mest til hver dags faglige diskusjoner om journalistikk i redaksjonen. Grave i hva som gjør en avis enda mer relevant for innbyggerne. Sørge for at vi er nyttige og opplysende.

  Så gleder jeg meg til å lære noe hver eneste dag. Både om en viktig region av landet vårt, men også om samfunnsutviklingen rundt oss.

  Det korte svaret blir vel at jeg gleder meg til å lede nyhetsjakten i en stor og dyktig redaksjon.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hei.

  Det hadde vært veldig fint om noen andre enn gubbeveldet i kuluravdelingen slapp mer til hos dere. Blir mye av det samme. Takk.

  Karianne

  Hei.

  Nå synes jo jeg at vi har veldig fine gubber i Aftenbladet, og spesielt på kultur. Aftenbladet leverer både humor, kommentarer og anmeldelser i norgestoppen.

  Ettersom disse er mine kolleger, kjente jeg meg først litt støtt av tilbakemeldingen.

  Men så er det et poeng her vi skal ta innover oss;

  Redaksjonen - både våre menn og kvinner - må være bevisst på at Aftenbladet har stor overvekt av menn blant sine journalister. Det kan påvirke utvalg og prioriteringer. Hvilket nyhetstrøkk vi har. Hvordan vi skriver. Her vil jeg kreve at vi er profesjonelle.

  Generelt vil jeg si: Samme hvor gode fagfolk vi er, er det fort gjort å komme inn i en "tralt" der vi lager mer av det vi har hatt suksess med før. Det er en evig utfordring til oss, som fagfolk.

  Som redaktør må jeg utfordre, og kreve spennende nyheter og fornyelse, alle steder - også innen kultur.

  ...men noen ganger er det ålreit, også?

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Det er ofte snakket om at skille med somewheres og anywheres og avstanden til eliten er så økende at det er derfor man får tastaturkrigere på facebook og kommentarfeltene. Hva med å ha noen journalister hengende på offentlige møteplasser som kan hjelpe de med leserinlegg? Både med og uten alias for disse

  Fredrik Seglem

  Hei.

  Du peker på noe viktig. Din ide kan være verdt å forsøke. Hvordan vi fornyer og forbedrer debattstoffet vårt, og gir det digital kraft, er noe av det redaksjonen skal jobbe med dette halvåret. Som du er inne på bør vi antagelig oftere invitere stemmer inn, for redigert debatt.

  Vi som jobber i avisene kan godt også anstrenge oss litt mer i den daglige nyhetsdekningen, til å speile folks hverdag. Vi kan vel være enig om at det er nok av eksperter og myndigheter som snakker til oss fra nyhetssidene - vi bør lytte litt mer med øret til bakken i vår daglige nyhetsjakt, også.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hvordan kan du hjelpe oss som prøver å bli journalist?

  Fra Aftenbladets Instagram

  Hei.

  Så fint at du har lyst å bli journalist. Det er et meningsfylt og lærerikt yrke.

  Det er mange veier inn i journalistikk; I Aftenbladet har vi dag redaktører både med og uten journalistutdanning.

  Har du anledning til en journalistutdanning, så er du sikret en god opplæring. Mandag fikk vi fem studenter inn for praksis her i Stavanger Aftenblad. De plikter vi å lære godt opp.

  Som redaktør ønsker jeg meg også flere journalister med økonomiutdannelse eller teknisk kompetanse.

  Det viktigste, samme hvilken bakgrunn man har, er at man kommer seg inn i en redaksjon. Journalistikk er et håndverk, og det må læres. Da kan det ofte være lurt å starte med å ta kontakt med lokalavisen sin. Mange aviser vil ha behov for frilansere på sport og kultur, eller på tilkallingsvakt.

  Lykke til!

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  tilleggstips:Se i dagens Strandbuen ang. Tauvassdraget.Aftenbladet fikk også tips om denne saken, men hva er gjort.

  Et eksempel på hva Stavanger Aftenblad yter for lokale interesser.

  mvh - Øyvind Larsen

  Øyvind Larsen

  Takk, skal gå inn og se.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Lokalavisene (Amedia) har overtatt mye av det Aftenbladet HADDE.

  Du bør ta initiativ til å ha lokale kontakter som kan raskt sende lokalt nyhets stoff inkl. bilder.Mange har sagt opp SA pga enten for mye reklame og fotball og for lite lokalt stoff.Det er ikke nødvendig lenger med Sandneskontor, Brynekontor mm. men sats på gode kompetente skribenter/forografer - som f eks meg.Det finnes mange kvalifiserte pensjonister som kan bidra raskt og enkelt og billig for SA.

  Øyvind Larsen

  Hei!

  Nå kommer jeg til å bruke fire uker på å snakke med alle 84 redaksjonelt ansatte i Aftenbladet. Men tar gjerne en prat med deg etter 11. februar!

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hei. Gratulerer med ny jobb. En liten oppfordring. Ikke gjør noe med Aftenbla-bla. Det er ukas høydepunkt. Fint hvis de kan fortsette med å være det.

  Nils

  Hei, så herlig!

  Se et av mine tidligere svar under her - vi er enige. Aftenbla-bla holder høy kvalitet som aktualitetspodkast.

  (Men skryter vi mer av dem offentlig nå, så kan de som lager den forledes til å tro at ikke også de må pushe seg selv videre, hele tiden, for stadig forbedring :) Og det kan vi jo ikke ha noe av).

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hei!

  Gratulerer med ny stilling og velkommen til en spennende jobb - og region!

  Jeg håper dere vil fortsette å prioritere litteraturanmeldelser som før. Aftenbladet må jo være den store avisen som anmelder flest bøker, bidrar til å belyse mangfoldet i litteratur-Norge og ofte tipser meg om titler jeg ellers aldri ville lest. Husk hva som skjedde da DN prøvde å kutte i kulturanmeldelsene.

  Matias

  Hei!

  Takk for hilsen, og for varmt fremsnakk av Aftenbladets grundige anmelderi. Så må jeg få dukke ned i alle sider ved hvordan vi utvikler også dette stoffet, senere.

  av Kjersti Sortland
 • DEL
  User photography

  Tips:

  * det finnes andre idretter enn fotball

  * grafisk design bør forbedres, større font, større linjeavstand, flere avsnitt, mer bildebruk, f eks fra lesere der ALLE bærer med seg kamera

  * minst 2 hele sider hver dag med meninger, der lesere også kan bidra med bilder, aviser har idag tusener av "journalister" og noen er stadig på farten (slik jeg var på 70-tallet med kontor i 6. etg i Aftenbladets hus - BP)

  Øyvind Larsen

  Hei!

  Takk! Notert! Bra!

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hei Kjersti,

  Gratulera og velkommen som ny sjefredaktør👍 Det oppleves at Ryfylke og de andre mindre regionene får stadig mindre spalteplass. Det er en uheldig utvikling som vi håper du griper fatt i og snur. Lykke til👍😀

  Alf Henning heggheim

  Hei, og takk for hyggelig hilsen!

  Jeg tør ikke love noe her og nå, når det kommer til antall saker fra ulike kommuner. Det viktigste for meg er at Aftenbladet griper tak i utfordringer og nyheter som treffer bredt der vi bor. Nyheter til å kjenne seg igjen i. Og det ønsket gjelder også for innbyggere i Ryfylke.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hei

  Jeg synes Aftenbladet er litt for anonym. Kan vi markere ossmer i riksmedia? BT, Nordlys, Adressa, Ferdelandsvennen har journalister som ofte inviteres til Dagsnytt Atten. Aftenbladet har ikke en politisk redaktør?

  Ola Steinsland

  Hei.

  Aftenbladet har en lenge etablert visjon som lyder "Vi skal gjøre Rogland litt større, og verden litt mindre".

  Den kan nok godt bli enda mer sann.

  Først og fremst må jo Aftenbladet speile livet i lokalsamfunnene på en god måte.

  Men det ligger kanskje også en dobbelthet i visjonen; At avisen også bør løfte innbyggernes problemstillinger her ut, på den nasjonale arenaen.

  Min erfaring er at hvis redaksjonen evner å bli veldig god på lokale nyheter, så vil nasjonal eksponering følge.

  Du har rett i at Aftenbladet ikke har politisk redaktør i dag, og dette er noe jeg og redaksjonsledelsen i løpet av første halvår må ta stilling til om avisen bør ha.

  Så må jeg få si at Aftenbladet har gode kommentatorer, kunnskapsrike på sine felt. Disse deltar også i nasjonale debatter. Aktualitetspodkasten "Aftenbla-bla" vil jeg mene er helt i norgestoppen innen sin sjanger.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hjertelig velkommen til vår nye sjefredaktør. Overgangen fra Bærum til

  Stavanger og Rogaland blir stor, men er overvinnelig med god innsats fra lokale medarbeidere. Som livslang leser har jeg et ønske om en lokalavis med sans for det rikspolitiske såvel som en kommunikasjon med verden der ute.

  Jeg ønsker meg journalister som kjenner byens puls, mens stadig bruk av E24 bør unngås. Kyndig lesere velger kanskje stoff først og fremst etter vedkommende som legger det frem.

  Stavanger er en herlig by både og arbeide og å bo i. Jeg ønsker lykke til

  i givende stilling og i etablering av et nytt hj

  Bjørg Ager-Hanssen

  Hei.

  Tusen takk for fin hilsen!

  Jeg kjenner på god trivsel blant nye naboer, har fått oppleve restart av gamle vennskap i byen - og kjenner meg heldig i møte med fine kolleger i Aftenbladet.

  Så jeg forstår at du har rett - her er det fint å være!

  Noterer meg innspillet ditt.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Du skriver «tettere på lokalsamfunnet».som regionavis er dette helt vesentlig. Hvordan passer dette med å være pendler som redaktør? Tror du dette ville vært akseptert i Bergens tidene, Adressa eller Nordlys, eller I Budstikka?

  Petter Reed

  Hei.

  Så bra at du spør, så direkte. Dette har jeg selvsagt tenkt mye på, før jeg takket ja til oppgaven.

  Som ny-gammel i regionen, har jeg åpenbart mye å lære om lokale forhold.

  Ledelse av et mediehus og av en stor redaksjon, er imidlertid også et fag. Min jobb er å sørge for at alle 84 ansatte i Aftenbladets redaksjon løser sitt oppdrag så godt som mulig for leserne, hver eneste dag.

  Så håper jeg at den erfaring jeg nå har opparbeidet om dette gjennom arbeidslivet, vil gagne både Aftenbladets lesere og merkevaren på sikt.

  På plussiden, så kan det kanskje også hende at en nykommer kan stille noen nye og viktige spørsmål?

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Då Aftenbladet i si tid gjekk over frå fullformat til tabloid lova dei dyrt og heilag at SA ikkje skulle verta ei tabloidavis. I alle høve framsida har seinare vorte heilt utan tyngre innhald. Ser me ei utvikling der avisene i framtida vert berre bilete med teksten i bobler som i Donald.

  Sven Åsland

  Hei.

  Takk for innspill; Jeg vil selvsagt diskutere også papiravis og prioriteringer til forside med redaksjonen i tiden fremover. Du har rett i at redaksjonen ofte velger å fokusere på noen få saker på fronten, for å få disse til å "skinne". Likevel vil våre lesere vite at avisen alltid har mange andre saker på innsiden.

  En papirførsteside skal vekke engasjement og leselyst. Det er det aller viktigste.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Hei, og gratulerer med ny jobb! Hvis man skriver artikler som frilans, hvordan er fremgangsmåten for å få det vurdert til publisering hos Stavanger Aftenblad?

  JM

  Hei, og takk.

  Aftenbladet bruker nok ikke så mye innkjøpt stoff fra frilansere. Men vi behøver ofte vikarer, så ta gjerne kontakt! Hvis det handler om nyhetssaker er nyhetsredaktør Carl Gunnar Gundersen riktig person. På featuresiden kan du henvende deg til Finn Våga.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Aftenbladets sportssider: 90 % av innholdet er om mannlige sportsutøvere. Vil du sørge for at også kvinner defineres som sportsutøvere i SA?

  Jens

  Hei.

  Jeg var denne helgen glad for å se god dekning og høy prioritering av Sola-damenes imponerende seier i europaligaen i Frankrike.

  Aftenbladet jobber akkurat nå med en kåring over de beste, kvinnelige fotballspillerne i regionen, som snart publiseres.

  Så dekker vi også alle kvinnekamper i den automatiserte tjenesten vår, Mååål!, helt ned til jenter 13 år.

  Aftenbladet prioriterer satsingen i Viking på kvinnelaget.

  Redaksjonen kåret Camilla Herrem som den tredje beste idrettsutøveren i regionen 2021.

  Når det er sagt, forstår jeg likevel poenget ditt.

  Jeg skal ha påminnelsen din med meg inn i hver dags diskusjon om prioriteringer i redaksjonen. Fotball og hockey på herresiden dominerer, og har høy leserinteresse. Men det finnes jo også mange andre idretter og utøvere. For eksempel Sola-damene som vi på håndballsiden dekker tett.

  av Kjersti Sortland
 • DEL

  Vil du bevare kommentarfeltet, kontakten med leserne?

  Vil du vurdere et internettabonnement slik som VG og Dagbladet har, for lesere som ikke bor i distriktet, og som ikke har behov for et fullt abonnement?

  Jan Georg Moen

  Hei.

  Jeg må starte med å diskutere erfaringen og bruk av kommentarfelt med Aftenbladets redaksjon, før jeg konkluderer. Den avisen jeg ledet før, publiserte utvalgte saker for kommentar-debatt i sosiale medier daglig, men uten kommentarfelt på artikkelnivå. Aftenbladet har slike kommentarfelt, og det kan være gode grunner til det.

  Leserkontakt og samfunnsdebatt kan løses på mange måter, og er blant de tingene vi må vurdere fortløpende hvordan vi løser, i et avishus.

  Siste del av ditt spørsmål: Jeg er kjent med at det jobbes med spennende abonnementsløsninger, så følg med.

  av Kjersti Sortland

Les også

 1. Dette er Aftenbladets nye sjef­redaktør: –Dette tror jeg kan være en god match

 2. Dette bør du vite om den nye sjefredaktøren

Publisert:
 1. Stavanger Aftenblad
 2. Kjersti Sortland