En av fem i aldersgruppen 25–39 er ikke vaksinert i Stavanger

I hele landet viser statistikken det samme – det er i aldersgruppen 25–39 færrest vaksineres.

Smittevernoverlege Ruth Midtgarden håper dette er et resultat av etternølere, og at flere vil komme for å vaksinere seg de siste ukene med massevaksinering.
 • Oda Bjønnes Hanslien
  Oda Bjønnes Hanslien
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Det var disse som kom sist i gang og det er nok noen som nøler. Det vet vi ikke helt årsaken til, og den er nok sammensatt, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden.

Smittevernoverlegen synes det er vanskelig å vite årsaken til at færre i denne aldersgruppen velger å vaksinere seg. Noen venter kanskje for å se det litt an. Det kan også være de ikke oppholder seg der vaksinen gis, men da skulle tallet ha jevnet seg ut på landsbasis, mener Midtgarden.

Tall fra Stavanger kommune sin nettside viser at 80,4 prosent i aldersgruppen 25–39 har fått dose en, mens 69,9 prosent har fått dose to. Disse tallene ble oppdatert 19. september.

– Det er lurest å vaksinere seg så fort som råd, sier Midtgarden.

En annen hypotese er at denne aldersgruppen ikke er redde for å bli alvorlig syke, slik flere eldre har blitt. Midtgarden sier at noen kan være bekymret for vaksinebivirkningene.

– Det har vært mange som har vært engstelige for å få Moderna, for man får i seg noe mer aktivt mrna. Det gir ofte litt mer feber og vondt i hodet, men samtidig så synes jeg det er litt rart for den gir en lengre beskyttelse enn Pfizer. Så vi tenker det er lurt å ta Moderna dersom man får sjansen.

Midtgarden håper at den lave vaksineprosenten er et resultat av etternølere, og at flere vil komme å ta vaksinen de siste ukene Stavanger kommune driver med massevaksinering.

– Siden vil det aldri være for sent å vaksinere seg, for vi vil alltid ha et tilbud, men det er lurest å vaksinere seg så fort som råd.

Når Stavanger kommune er ferdige med å vaksinere i Forum Expo, vil de reise rundt med en vaksinebuss.

Les også

Norge er åpnet. Men fortsatt kan 1,5 millioner nordmenn drive smitten videre. Hva skal til for at tiltak blir gjeninnført?

Les også

Flere land har snublet etter en gjenåpning. Derfor kan Norge lykkes bedre.

Gjenåpningsfesten lørdag brakte med seg et folkehav i Stavanger, både på Torget og i Fargegata. Bildene viser at meteren virkelig er borte nå, og at folk har gått tilbake til normalen.

– Nå er det sånn at når vi begynner å gå tett på hverandre igjen så kan korona smittes mellom uvaksinerte og vaksinerte med korona med symptomer. Man kan også smitte dersom man er vaksinert, men det er heller det at de som er uvaksinert og dårligere beskyttet kan bli alvorlig syke, sier Midtgarden.

Det er ikke bare koronavirus som smitter, men også vanlige forkjølelsesvirus. Dette er virus som flere ikke har vært særlig eksponert for det siste halvannet året. Midtgarden forteller at vi derfor kan forvente å bli litt sykere enn det man pleier, før immuniteten er tilbake.

– Dette må vi gjennom, men vi er redd for at det blir for mange på en gang. Da kan det gå utover opprettholdelsen av tjenester og at folk kan gå på jobb og skole. Eldre og skrøpelige og folk med nedsatt immunforsvar eller lungesykdommer kan bli alvorlig syke. I verste fall kan det bli trangt om plassen på sykehusene.

Forum Expo skal brukes til vaksinering fram til 30. september.

– Så nå er det ikke bare korona vi vil være opptatt av. Vi vil være opptatt av den samlede sykdomsbyrden av luftveisinfeksjoner når vi begynner å omgås tettere.

Midtgarden håper derfor at folk fortsetter å vise smittehensyn når man kan. Det viktigste er å være oppmerksom på egne symptomer, og ikke gå nær andre når man har symptomer på luftveissykdom.

– Er vi litt syke tester vi oss, men er vi veldig syke med hoste og feber, sår hals, tungt hode og nedsatt allmenntilstand er det viktig at man holder seg borte i den tiden man er smittsom, som er fem dager fra symptomstart og tester seg.

Det gikk hett for seg i Fargegata da Norge åpnet opp:

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Vaksine
 3. Stavanger kommune
 4. Sykdom
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»