Han var den første med korona som ble innlagt på SUS

52-åringen ble den første som ble innlagt på sykehuset i Stavanger med koronaviruset. Leger og sykepleiere kom inn til ham i fullt verneutstyr. – Da lurte jeg på hvor galt det kunne gå.

52-åringen ble hentet av ambulanse. - Jeg ble lagt i isolat på infeksjonsavdelingen. Jeg forsto at jeg var den første med korona de tok imot. De sto klar da jeg kom. De var fantastiske.
 • Jone Østebø
  Jone Østebø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 589 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Alpeturen til St. Anton i Østerrike i månedsskiftet gikk ikke helt etter planen. Først måtte han flys med helikopter etter å ha falt på ski og brukket skulderen. To dager senere fikk han feber – som skulle vare i over en uke.

I den uken 52-åringen fra Stavanger og de ni andre i reisefølget var på skiferie i alpene var koronaviruset knapt noe samtaletema. De hadde hørt om flere som var smittet i Nord-Italia, som på fine dager kan ses fra de høyeste toppene i St. Anton-området, men det var ikke noe de tenkte på. I Østerrike skulle det være trygt.

Mye folk, tett i tett

I St. Anton var det god gang på restaurantene i bakkene og på afterski etter dagens skiturer.

– Jeg vet jo ikke hvor jeg ble smittet. Men det var mye folk på utestedene. Og i gondolene sto vi tett i tett, kanskje 50 personer om gangen.

Onsdag 4. mars, for snart to uker siden, reiste gjengen hjem. Bortsett fra smertene i skulderen hadde ikke 52-åringen noen plager.

– Men etter at jeg kom hjem, begynte jeg å bli dårlig. Om kvelden hadde jeg 39,5 i feber. Da begynte vi å lure, og vi ringte derfor korona-nummeret på legevakten. Men der fikk vi beskjed om at det ikke var nødvendig med noen test.

52-åringen fryktet at det kunne være lungebetennelse igjen, noe han hadde slitt med helt fra romjulen og inntil to uker før skiferien. Men en måling hos fastlegen dagen etter avkreftet dette.

Denne dagen ble også den 48-årige kona dårlig og gikk hjem fra jobb. Igjen ringte de koronanummeret på legevakten, og igjen fikk de beskjed om at det ikke var nødvendig å teste for korona.

Les også

Ba om å bli sjekket for korona, men fikk nei. Nå har familien eksponert flere titalls personer for smitte

Tre i familien med virus

Etter at både sønnen på 23 år og datteren på 20 år ble dårlige den påfølgende helgen, fikk de teste seg mandag. Da fikk de vite at han, kona og sønnen var smittet av viruset, men ikke datteren.

Da hadde 52-åringen ligget rundt 39 i feber siden de kom hjem fra ferie fem dager før.

– Jeg hadde ingen andre symptomer enn feber de første dagene. Ikke før tirsdagen uken etter at vi kom hjem. Da ble jeg tungpustet, og det begynte å surkle i brystet. Bare det å ta en dusj ble en anstrengelse. Jeg ble helt skåltom for krefter.

Da ringte de igjen legevakten. 52-åringen måtte legges inn på Stavanger universitetssjukehus (SUS), ble det bestemt.

– Jeg ble hentet av ambulanse, og så ble jeg lagt i isolat på infeksjonsavdelingen. Jeg forsto at jeg var den første med korona de tok imot. De sto klar da jeg kom. De var fantastiske. De visste ikke hva godt de kunne gjøre for meg, sier 52-åringen.

Pleiere med verneutstyr

Han fikk en spesiell sykehusopplevelse. Det var ikke den vanlige pleien og omsorgen, selv om de var noen engler, som han kaller dem.

– Mellom gangen og rommet mitt var det en sluse med store vinduer. Der kunne jeg se at de kledde på seg verneutstyret. Så kom de inn med plastdrakter, hansker, munnbind og visir foran øynene. Da de gikk tilbake igjen, tok de av seg alt utstyret i slusen og kastet det. I en slik situasjon er det klart at jeg lurte på hvor galt det kunne gå. Jeg var litt bekymret, sier 52-åringen.

Han behøvde ikke intensivbehandling under oppholdet. Han leste og så tv, og holdt kontakt med familien på telefon.

– Kona var kanskje mer bekymret enn meg, der hun lå alene hjemme. Syk, hun også. Jeg var egentlig aldri redd for å miste livet. Jeg følte de hadde stålkontroll på sykehuset.

Sønnen til 52-åringen satt alene i karantene hjemme hos seg selv og datteren flyttet inn til kjæresten etter at hun testet negativt. Datterens kjæreste var også med på turen til Østerrike, men hadde testet negativt.

Måtte ha oksygen

På sykehuset tok de stadig målinger av Stavanger-mannen. Han tipper det var sykehuspersonell inne åtte-ti ganger i løpet av en dag.

– Jeg fikk ingen behandling med medisiner. Her var det bare å ta tiden til hjelp. Feberen sank ganske fort etter at jeg ble lagt inn. Men torsdag morgen reagerte de på at jeg var blå på leppene, og de fant ut at jeg hadde lite oksygen i blodet. Dermed fikk jeg oksygentilførsel gjennom to slanger i nesen. Jeg var koblet til den hele torsdag og halve natten.

Fredag ettermiddag merket han at viruset begynte å slippe. Han ble mindre tungpustet da han beveget seg.

Lørdag formiddag slapp han ut, fire dager etter innleggelse. Han ble fulgt ned til ambulanseinngangen, iført munnbind og hansker, slik at han ikke kunne smitte andre.

Der ventet kona i bilen.

– De ønsket at hun hentet meg, hvis det var mulig. Det var det tryggeste, siden hun også hadde viruset. Jeg var lettet da jeg satte meg i bilen, og der fikk jeg en god klem. Vi hadde jo den samme syken.

52-åringen er fortsatt ikke frisk.

– Jeg er fremdeles tung i pusten og voldsomt slakk. Jeg må sette meg ned hvis jeg har gått opp fra kjelleren.

På sykehuset kunne de ikke si når han ville være helt frisk igjen. Bare at han må holde seg hjemme i minst åtte dager etter at han er fri for symptomer.

Ulike symptomer

Det går også bedre med sønnen og kona.

Selv om de har vært smittet av det samme viruset, har de hatt ganske ulike symptomer.

Alle har hatt feber, men i ulik grad. 52-åringen har vært tungpustet, men ikke de to andre. Kona har hostet mye, men ikke de to andre. Sønnen har hatt litt feber og følt seg noe sliten, symptomer som ligner på influensa.

– Han var til og med på byen lørdagen etter at vi kom hjem fra Østerrike. Han hadde ingen symptomer da. Men dette medførte at 16 personer som han var ute med, måtte i karantene. Hvis vi hadde blitt testet tidligere, kunne vi unngått det.

52-åringen vet ikke hvorfor han ble rammet hardere enn de andre i familien. Han er ikke i risikogruppen.

– Legene har sagt at dette ikke hadde noen sammenheng med lungebetennelsen.

Ingen av de sju andre i reisefølget har fått korona-symptomer.

Nå håper 52-åringen at tiltakene som er satt i verk i Norge, skal begrense spredningen av viruset.

– Det er utrolig viktig at folk følger reglene, og at de som har karantene, opprettholder den.

Hittil har fire personer blitt innlagt med koronaviruset på SUS. 52-åringen kom inn tirsdag i forrige uke. Den andre ble lagt inn før helgen, men utskrevet etter en dag eller to. Den tredje ble innlagt søndag og den fjerde mandag.

Publisert:

Korona-viruset

 1. 581.000 voksne nordmenn er fortsatt uvaksinert. Det kan få konsekvenser i vinter

 2. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 3. – Vi har allerede kart­lagt uvaksinert helse­personell

 4. Koronaen på fram­marsj i Russland: Ny døds­rekord

 5. Åpner for at uvaksinert helsepersonell kan omplasseres

 6. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 1. Korona-viruset
 2. Østerrike
 3. Koronaviruset