Artister redder sjøaure i Møllebekken

Konserten i Folken i mai for et politisk skifte i Stavanger innbrakte et overskudd på 30.000 kroner. Artistene gir nå pengene til et miljøprosjekt på Madla.

Publisert: Publisert:

Morten Abel var blant artistene som stilte opp på 1. mai-konserten i Folken. Foto: Carina Johansen

 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

1. mai var det konsert på Folken, med blant andre Morten Abel, Skambankt, Janove, Espen Hana, Sløtface og Izabell, til støtte for et politisk skifte i Stavanger, representert ved partiene Ap, SV, MDG og Rødt. Det var Ap-kandidat Tore Renberg og de andre artistene som tok initiativet til konserten, på selveste Arbeidernes internasjonale kampdag.

Les også

Dette stjernelaget lager støttekonsert for Arbeiderpartiet, MDG, SV og Rødt

Les også

Full musikkfest for politisk skifte

De rødgrønne partiene stilte torsdag opp ved Møllebekken ved Møllebukta for å gi overskuddet på 30.000 kroner videre til Ryfylke Friluftsråd og Norges Jeger og Fiskerforbund.

Alle parter uttrykker glede over at artistene har valgt å donere pengene til, av alle ting, å redde sjøørreten i Møllebekken i Stavanger.

Møllebekken renner fra Stokkavatnet til Hafrsfjord, og har lenge vært en god gyteelv for ørret og laks. Nå er tilstanden så dårlig i bekken at fisken ikke lenger går opp der.

De to mottakerne av pengene har et prosjekt som går ut på å suge opp alt slam som har samlet seg i bekken, og erstatte det med grus som fisken igjen kan gyte i.

– Dramatisk

– Møllebekken renner fra Stokkavatnet til Hafrsfjord, og har vært en god gyteelv for sjøørret. Nå er tilstanden forverret og det trengs tiltak som slamsuging og tilføring av gytegrus for å bedre forholdene, skriver Tore Gilje, fylkessekretær Norges Jeger og Fiskerforbund Rogalands i en epost.

Deres store sjøørretprosjekt har Møllebekken høyt på prioritetslisten med sin unike beliggenhet til Hafsfjordbassenget.

– Helt lusefritt. Sjøørreten sliter med reproduksjon i hele Ryfylke, og bestanden er dramatisk redusert de siste 20 årene grunnet blant annet bekkelukkinger, forverrede gyteforhold og luseproblematikk fra oppdrettsbransjen. Mange hundre gytebekker i hele fylket blir nå kartlagt, og bekkene får deretter tilført tonnevis med tilpasset type grus som fisken igjen kan gyte i. Møllebekken og strekket helt fra Stokkavannet til Hafsfjord er en perle, og man setter nå startskuddet for å få tilbake en bekk som virkelig setter biologisk mangfold på kartet. Midt i byen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. SUS og Sandnes kommune begikk en rekke lovbrudd da pasient døde

 2. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

 3. Politiet dro inn 231.000 kroner for ulovlig kjøring i Lindeveien

 4. Slik blir Bussveien fra sentrum til Mosvatnet

 5. Lærer ved Tryggheim smittet av korona. 10 lærarar og 30 elevar må i karantene

 6. Tenkte først «her kan vi jo ikke bo»: – Dette stedet, altså. Her har jeg funnet roen.

 1. Morten Abel
 2. Konsert
 3. Musikk
 4. Madla og Kvernevik
 5. Stavanger