Siw-saken: – 2500 mennesker i Norge står på randen av å dø. Det er en ganske horribel situasjon

Regjeringen bruker nå Siw-saken aktivt for å unngå at noe slikt kan skje igjen. Men det kan være minst 2500 personer i Norge i en tilsvarende, livstruende situasjon som Siw.

Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) ved Universitetet i Oslo (UiO) hadde invitert til debatt og diskusjon med Siw-saken som utgangspunkt i Arendal. Her står Aftenblad-journalist Thomas Ergo med mikrofonen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det oppsiktsvekkende tallet serveres av Sverre Nesvåg, forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest.

Cirka 6500 personer i Norge har en livssituasjon som minner om Siws situasjon. Av disse er det i hvert fall 2500 personer som «virkelig er i Siws situasjon» med lite hjelpetiltak og planer rundt seg, ifølge Nesvåg.

– Det er 2500 mennesker som står på randen av å dø. Det er en ganske horribel situasjon for en velferdsstat, sa Nesvåg.

– Det er forbausende at dette kan fortsette, fordi det er så sterkt påkrevd og pålagt, men enhver mulighet benyttes til å unndra seg dette, og det er i stor grad et ledelsesproblem, sier Nesvåg til Aftenbladet.

– Det finnes mange som Siw

I løpet av 15 år var Siw tvangsinnlagt i psykiatrien over 30 ganger, men de fleste var kortvarige og førte til liten endring i hennes situasjon.

Siw døde av overdose i Stavanger 45 år gammel etter et liv med rusmisbruk, psykiske problemer, vold, mishandling og overgrep.

Aftenbladets «Gi meg litt lykke før jeg dør – historien om Siw» var onsdag utgangspunkt for debatt i Arendal.

Aftenblad-journalist orienterte om Siw-saken under et arrangement i Arendalsuka onsdag. – Historien startet ved en tilfeldighet. Det var ikke meningen at den skulle bli kjent, sa Aftenblad-journalist Thomas Ergo.

Statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som har lest hele reportasjeserien. Historien har gjort et dypt inntrykk på statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H).

– Det er veldig viktig at vi bruker hendelsene til å lære hvordan vi kan lage enda bedre tjenester, sa hun.

Slik reagerer hun på Nesvågs funn:

– Dessverre er det ingen grunn til å tro at historien om Siw er unik. Det finnes mange som Siw der ute som faller mellom mange stoler og ikke får den hjelpen de har behov for, sier hun til Aftenbladet.

Sverre Nesvåg.

Bjerke er opptatt av at alle pasienter må tilbys tjenester de trenger, og at tjenestene må organiseres slik at de «matcher» behovet til pasienten.

– Målet er å unngå at flere opplever det samme som Siw gjorde. Vi skylder faktisk Siw å unngå at dette skjer igjen, sier statssekretæren til Bent Høie.

Noe av svaret tror Bjerke er «pakkeforløpet» innen rus og psykisk helse. Det ble innført i vår med formål om bedre og mer koordinert hjelp til pasienter, særlig innen rus og psykisk helse.

– Er tallet på 2500 sjokkerende høyt?

– Det er hvert fall for mange som ikke får den hjelpen de har behov for, sier Bjerke.

– Der samfunnet sviktet Siw, kan vi i hvert fall prøve å bøte på det ved å diskutere dette og ta lærdom, sier hun.

Tok til tårene

Thomas Clausen, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) ved Universitetet i Oslo, mener Siw-saken viser at tvang noen ganger kan være nyttig. Det er avgjørende at tvang ikke er tre måneder avgrenset «og så ut i verden», mener han:

– Det må være ettervern, oppfølging og mulighet for god, frivillig behandling også etterpå, mener forskeren.

Han står for at alternativet til tvang som oftest er ingen behandling og en gradvis forverring over tid.

Elise Bjørnebekk-Waage (Ap) takket i likhet med flere andre for at Aftenbladet formidlet Siw-historien.

– Siw-historien er dessverre ett av altfor mange eksempler der vi feiler. Det koster. Det koster med et godt hjelpeapparat å bruke der det virkelig trengs. Vi har ikke råd til å gi opp noen, sa hun.

Pål Holden var Siws nærmeste kontakt i tjenesteapparat til Stavanger kommune. Han tok til tårene da en video om Siw ble vist på en storskjerm.

Siw var én av 37 klienter på hans klientliste.

– Det er min gnagende dårlige samvittighet at vi kunne tillate at det kunne gå så langt, sa Holden.

Publisert: