– FIRE NYE ÅR, FIRE NYE ÅR!

ROGALAND HØYRE: – Erna, Erna, Erna! Fire nye år, fire nye år! Øredøvende jubel på Høyres valgvake i Stavanger fra begynnelse til slutt. Folk valgte trygghet og optimisme, var seiersforklaringen som gikk igjen i Rogaland Høyre.

Tina Bru (midten) og alle på Høyres valgvake i Stavanger brøt ut i ellevill jubel. Til høyre for henne: Aleksander Stokkebø. Til venstre: Margret Hagerup og Janne Johnsen. Fremst til venstre: Terje Hetland fra Sandnes Unge Høyre. Bak: Erlend Jordal.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Rogaland Høyre økte fra fire til fem mandater. Nummer fem er Aleksander Stokkebø, leder av Rogaland Unge Høyre, og den i hele partiet som har banket på flest dører i denne valgkampen.

Bare på to tidspunkt var der et par minutters pause mellom jubelbrølene.

Det var da det ble servert sjokoladekake klokka 22:25 og da Høyreleder og statsminister Erna Solberg dukket opp på NRK og holdt vinnertalen. Hun framhevet Aleksander Stokkebø med ordene «noen har gjort mer enn andre» og viste til hans 2070 husbesøk.

RESULTATER: Stortingsvalg 2017

– ALEKS, ALEKS, ALEKS, brølte forsamlingen taktfast straks Ernas tale var over.

Klokka 01:00, var 22 år gamle Stokkebø inne med 53 stemmers margin.

– Stortingsplass og framheva i talen til Erna, hva sier du nå?

– Den hadde jeg ikke sett komme. Det var stort og en enorm motivasjon for hardt arbeid videre, men det er framdeles små marginer, så jeg skal ikke ta noe for gitt, svarte Stokkebø. Han studerer rettsvitenskap ved UiS og sitter både i Stavanger bystyre og i fylkestinget.

5. kandidat Aleksander Stokkebø ble hyllet av selveste Erna Solberg. Her sammen med 4. kandidat Margret Hagerup.

Tidligere på kvelden:

– Heilt fantastisk, et eventyr, sier Margret Hagerup fra Time som kan føle seg trygg på stortingsplass. Nykommeren er nummer fire på lista.

Et hyl overdøver henne: Resultatet fra Time: 27,8 for Høyre der.

22:55 var 77 prosent av stemmene talt opp i Rogaland, og Høyre var suverent størst med 29 prosent. Ap 21,1, Frp 20,1, KrF 8,8, Sp 8,2, SV 3,8, Venstre 3,4, MdG 2,6.

Høyre har altså sydra Ap i Rogaland.

– Høyre har altså sydra Ap i Rogaland, sier Erlend Jordal.

Overlykkelige: Aleksander Stokkebø og Tina Bru faller hverandre om halsen, Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (til høyre) er kjempeglad, fylkessekretær Harald Ellingsen løfter armene. Det gjør også Janne Johnsen som klapper Margret Hagerup på overarmen.

Stolt Stavangerordfører

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (H) så overlykkelig ut da tallet 31,8 for Stavanger ble ropt opp klokka 21:45:

– Jeg er stolt og og veldig glad for så godt resultat for Rogaland fordi vi har vært gjennom tre tøffe år. Det betyr at velgerne har sett hvor hardt vi har jobbet for å være med for å skape arbeidsplasser.

Rogalandseffekten

Dette minner om valget i 1985 da Kåre Willoch var statsminister og Arne Rettedal kommunalminister: Da gikk Høyre litt tilbake nasjonalt, mens vi i Rogaland gikk opp fra tre til fire mandater, påpeker Jordal klokka 23:10.

I ekstase

88 mandater, 26,3 nasjonalt for Høyre viste prognosen kl 21 som fikk normalt sindige Høyrefolk til å nesten gå av skaftet.

– Høyre får 30,3 i prognosen for Rogaland, å herregud vi ligger an til å få inn 5 (har nå fire), roper Erlend Jordal.

Jubelen var ekstatisk da TV2s valgdagsmåling klokka 21 viste 91 mandat for de fire borgerlige partiene, altså godt over det magiske tallet 85 som må til for å få flertall. Både Venstre og KrF var over sperregrensa.

– Herrans navn så fantastisk, kanon altså, utbryter Janne Johnsen, tidligere fylkesordfører.

Dette er over all forventning, bare helt vanvittig.

– Dette er over all forventning, bare helt vanvittig, stråler fylkesleder Elin Schanche.

Blå jubel på Høyres valgvake i Stavanger. Andre etasje på Gaffel og Karaffel var fylt av minst 150 nervøse men optimistiske Høyrefolk.

Heialeder Johnsen

– Hekkan, nå går det veien, ropte Janne Johnsen som var den som gasset opp Høyrefolket både før, under og etter prognosen kom. Prognosen stemmer med den gode følelsen jeg har hatt de siste dagene. Jeg har snakket med så mange folk, og de fleste er positive og gir heiarop til fire nye år med Erna, fortalte hun til Aftenbladet i de nervepirrende sekundene før prognosen ble kjent.

– Dette er bedre enn vi hadde håpet på, innrømmer Johnsen klokka 23:30 da flere Høyrefolk føler seg så sikre på seieren at de enten har sprettet champagnen eller gjort seg klar til å dra hjem. Men Johnsen blir sittende helt til slutt:

– Dette er jo historisk, smiler Johnsen som fortsatt er i fyr og flamme selv om flere av de andre var i ferd med å dabbe av. Mange var kjempeslitne etter valgkampen.

Ti minutter før midnatt lå de fire borgerlige på 89 mandater, den rød siden på 80.

– ERNA, ERNA, ERNA! Oooohhh! lød brølene igjen. Etterfulgt av FIRE NYE ÅR, FIRE NYE ÅR! og trampeklapping.

Janne Johnsen.

Superspent

– YESSS! Er ikke dette det sykeste du har sett!? utbrøt stortingsrepresentant Tina Bru (nummer 2 på lista) og slo høyre knyttneve i lufta da prognosen ble kunngjort klokka 21.

Er ikke dette det sykeste du har sett!?

Hun var superspent:

– Det som har gjort det så spennende, er at vi har opplevd store sprik i målingene - de dårligste har vært på nesten 20, de beste på over 30. Trenden har vært positiv i august og september for oss og negativ for oss. Så jeg har hatt troen på at det skulle gå bra og at vi særlig vil se effekten av den positive trenden i Rogaland.

Ikke kriserammet

– Fordi?

– Fordi veldig mange ønsker seg Erna som statsminister. Og fordi det er særlig her i Rogaland at det bildet Ap tegner av Norges tilstand ikke treffer godt nok. Jeg tror de fleste er optimister og ikke føler at vi lever i en krise. Aps krisefortelling har slått litt feil for mange, det har blitt litt for mye. Velgerne er litt sånn; kom igjen da, så ille er det ikke, sier Tina Bru som er nummer to på Rogaland Høyre sin liste ved dette valget.

– Dette var over all forventning! Bru er helt skjelven etter å ha jobbet dag og natt - og så dette! Jeg har sittet og hatt en god følelse, for jeg har møtt så mange positive velgere. Men jeg har vært redd for at det likevel kunne gå ille. Bru forsøker å endelig senke pulsen. Hjertet slår.

– Hvorfor vil folk ha Erna?

Erna er det trygge valget.

– Mye handler om person. Hun er en trygg og solid dame. Velgerne liker henne, de stoler på henne. Hun har vist selvtillit gjennom valgkampen, har lave skuldre og blir oppfatta mer folkelig enn Jonas Gahr Støre. Erna er det trygge valget. Pluss at Rogaland er et blått fylke, det har det vært lenge og det tror jeg det fortsatt vil være. Kaoset på rødgrønn side, med et Ap som vil kunne komme til måtte styre med støtte fra tre partier som vil avvikle oljeindustrien, nemlig MdG, Rødt og SV, det vil ikke folk i Rogaland ha, sier Bru.

Kaoset på rødgrønn side, med et Ap som vil kunne komme til måtte styre med støtte fra tre partier som vil avvikle oljeindustrien, nemlig MdG, Rødt og SV, det vil ikke folk i Rogaland ha.
Les også

Rasmus Hansson: - Vi må begynne å slutte med oljen

Thrilleren

Høyrefokene var nesten like spente på resultatene for Venstre og KrF som Høyre: – For det viktigste er å få et borgerlig flertall, og da trengs et Venstre og KrF over sperregrensa, sier Tina Bru.

Det gikk ikke mer enn en cirka halvtime etter jubelscenene så lå Venstre under sperregrensa - og det borgerlige flertallet minket, Høyres trøst var at det var tall fra små distriktskommuner. Det er ingen grunn til å tro at det går nedenom og hjem, fortsatt de store kommunene igjen, trøstet Jordal forsamlingen.

Kort tid etter vippet det opp igjen.

– Vi vet det blir en thriller, sa Bru klokka 21:30.

Høyre desidert størst

Klokka 22 var dette resultatene for Rogaland: Høyre 29,2, Ap 21,1, Frp 19,8, KrF 8,9, Sp 8,0, SV 3,9, Venstre 3,4, Miljøpartiet De Grønne 2,6, Rødt 1,1.

Nasjonalt: Høyre 25,7, Ap 27,5, Frp: 14,9, Sp 10,1, SV 5,9, KrF 4,3, Venstre 4,0 (sperregrensa er 4,0), MdG 3,3, Rødt 2,6.

15 minutter før midnatt var Venstre på 4,2.

Fra Rogaland Høyres valgvake på Gaffel og Karaffel.

– Strategien til Venstre la før sommeren har vært bra. De har sagt at de ikke skal kaste regjeringen. Stemmer du borgerlig, skal du få en borgerlig regjering. Det har bidratt til å gjøre det mindre rotete på hver side. Og nå har KrF også gjort det klart. Det er mer tvil om hva som blir resultatet på den andre sida. Der er det så mange ultimatumer ute å går, det er det ikke på vår side, kommenterer Tina Bru.

– Med det mannskapet vi har og med den gode politikken vår, må dette jo gå bra. Vanlige Høyremedlemmer har gjort en kjempejobb; banket på dører, stått på stand og vært overalt, sa en stolt og seierssikker fylkesleder Elin Schanche etter prognosen.

– BENT, BENT, BENT!

Høyres listetopp i Rogaland, Bent Høie, har lenge hatt tro på godt valg for Høyre:

– Jeg tror folk har sett at Høyre og Erna har ledet landet godt gjennom tøffe tider. De har sett at nå er optimismen på vei tilbake og arbeidsledigheten på vei ned. Det er viktig i folks liv. Jeg tror også mange ser at regjeringen trenger mer enn fire år på å gjennomføre nødvendige endringer som folk nå begynner å se resultatene av. Helsekøene går ned, mer læring i skolen og sterk satsing på utbygging av vei og bane. Det er tydelig at folk ønsker vi skal fortsette en utvikling der vi trygger arbeidsplasser i Norge samtidig som vi omstiller næringslivet slik at det blir flere ben å stå på og fornye og modernisere offentlig sektor, sier Høie på telefon fra Oslo. Han er 2. nestleder i partiet og tilbringer kvelden sammen med Erna Solberg og andre sentrale partitopper på Høyres valgvake der.

- BENT, BENT, BENT, BENT, forsamlingen klappet taktfast mens Tina Bru filmet med mobilen. En liten videohilsen til Rogaland Høyres populære listetopp ble sendt avgårde til Oslo klokka 22:03.

Bent Høie (til høyre) er 2. nestleder i Høyre. Jan Tore Sanner er 1. nestleder. Erna Solberg er Høyres leder og Norges statsminister.
Les også

Meiningsmåling seks dagar før valet: Rogaland finn seg sjølv

Må gjøre mer

Høie vil gjerne fortsette som helseminister. Hva står øverst på hans agenda?

– Gjennomføre pakkeforløp for personer med muskel- og skjelett- smerte- og utmattelseslidelser, opptrappingsplan barn og unge psyk helse, redusere ventetid i sykehus og gjennomføre kvalitetsreformen Leve Hele Livet innen eldreomsorgen.

– Som Høyretopp og helseminister har du sikkert fått både ris og ros i valgkampen. Er det noe spesielt du har lagt deg minnet; - det må vi gjøre, der må vi skjerpe oss?

– Det kjekkeste med valgkamp er å treffe mange folk og få både tilbakemeldinger og ideer. Svært mange er fornøyde med behandlingen de har fått av helsevesenet. Det forteller mye om hvor god jobb de ansatte gjør. Jeg har notert meg at vi trenger å gjøre enda mer for å hjelpe og avlaste familier som har barn med store behov. De har det fortsatt vanskelig, svarer Høie.

Vi trenger å gjøre enda mer for å hjelpe og avlaste familier som har barn med store behov.
Les også

Utslitte kvinner skal få bedre hjelp

Les også

Bent Høie: Den magiske matens virkning i eldreomsorgen

Aleksander Stokkebø hilser på Lasse Ubbesen Tange og Benjamin Aarsland Erikstad.

Partirekord i husbesøk

Unge Aleksander Stokkebø (født 1994) fra Stavanger er skikkelig spent på det endelige valgresultatet: Får Høyre i fylket inn fem, får han plass på Stortinget. Får partiet inn fire, og Bent Høie fortsetter som statsråd, får han også plass.

– Holder dette helt inn, er det helt fantastisk. Jeg er kjempeklar for å gjøre en jobb for Rogaland. Dette er en kjempestor tillitserklæring, sier en sindig Stokkebø til Aftenbladet klokka 21:40 mens resten av forsamlingen faller hverandre om halsen, klemmer og skåler og skriker av glede og spenning.

Men Stokkebø tør ikke helt å ta av, før valgresultatet er endelig.

Stokkebø har i alle fall stått på i valgkampen: Han har vært på 2070 husbesøk i seks kommuner (Stavanger, Sandnes, Sola, Haugesund, Utsira og Kvitsøy) i løpet av valgkampen. For det fikk han taktfast applaus og en pris på valgvaken: Nye blå sko! Så vidt både han og partiorganisasajonen vet, er det ingen andre Høyrefolk i hele landet som har vært på så mange.

Når klokka slo 24:00 var han inne med 51 stemmers overvekt. Unge Høyre holdt tellingen.

– Hva tror du er grunnen til det ser ut å gå brukbart for Høyre?

– Jeg tror det er fordi folk ser at vi har de rette løsninger for å skape trygge jobber og en god skole. Mange synes Erna har gjort en god jobb, selv om de ikke stemmer Høyre. Og så er vi veldig stolte av vår helseminister og listetopp Bent Høie som har fått ned helsekøene

Mange synes Erna har gjort en god jobb, selv om de ikke stemmer Høyre.

– Har folk vært mest opptatt av statsministerkandidatene eller av de som står på valglistene for Rogaland?

– En god blanding; - de er selvsagt opptatt av hvem som blir statsminister, men det betyr også noe for folk hvem som står på lista lokalt. Jeg har fått tilbakemeldinger på at vi har en liste med flinke folk med ulik bakgrunn, sier Stokkebø.

Margret Hagerup fra Jæren er nummer 4 på Rogaland Høyres liste.

De fem på topp

Høyres liste i Rogaland ved dette valget:

1. Bent Høie, Stavanger.

2. Tina Bru, Sandnes

3. Sveinung Stensland, Haugesund

4. Margret Hagerup, Time

5. Aleksander Stokkebø, Stavanger

Ingen sure miner selv med Jonas til bords på Høyres valgvake. Solgull Klette og Anaida Anjanic. Bak Støremaska er fylkessekretær Harald Ellingsen i Rogaland Høyre.

Stokkebø og Hagerup er nye i toppen, Siri Meling og Arve Kambe som er på Stortinget nå, stilte ikke til gjenvalg.

Rogaland Høyre har hatt fire inne på Stortinget perioden 2013–2017.

En stor del av de frammøtte på valgvaken var fra Unge Høyre. De har vært svært aktive i valkampen, forteller Stokkebø.

– Hva er det særlig du vil jobbe for på Stortinget, Margret Hagerup?

– Å sette matfylket Rogaland på kartet. Jeg vil løfte matpolitikk opp på agendaen. Jeg synes også det er kjempeviktig med tidlig innsats i skolen, jeg har jo fire barn, en jente på to og tre gutter på 6, 7 og 8 år, forteller 37-åringen som jobber som HR-leder i ASKO-Rogaland.

Vanskeligst for Høyre

– Hva har dere slitt mest med i valgkampen? Aftenbladet spør fylkessekretær Harald Ellingsen som har organisert Rogaland Høyres tropper også denne valgkampen.

– Aftenbladet, he,he. Det har vært vanskelig å komme på med våre saker, svarer han.

Ellingsen som har jobbet i Rogaland Høyre i over 20 år har hatt en god følelse de siste dagene.

– Frykter du ikke at dere vil få svi på grunn av arbeidsledigheten som har rammet fylket?

– Nei, det virker som om optimisme slår bedre an enn pessimisme. Jo mer Arbeiderpartiet har hamret på hvor ille det er, jo – det er en virkelighetsbeskrivelse folk ikke kjenner seg igjen i. Det har også litt med raushet å gjøre, sier Ellingsen.

– Hva har vært hovedstrategien deres?

– Kjøre fram våre hovedsaker: Skape flere jobber. Kunnskap i skolen. Tryggere omsorg, raskere behandling. Styrke forsvar og beredskap, svarer Ellingsen.

Publisert:
 1. Stortingsvalg 2017
 2. Høyre (H)
 3. Bent Høie
 4. Tina Bru
 5. Christine Sagen Helgø

Mest lest akkurat nå

 1. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 2. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

 3. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 4. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 5. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 6. Nå kutter flere skoler ned på leksene