Brev til leserne: Avisene er ikke i fritt fall, de er på vei opp

Forrige torsdag begynte det å brenne i en lagerbygning like utenfor Sandnes sentrum. Som første medium kunne Stavanger Aftenblad melde om brannen og vi sendte også et såkalt push-varsel på mobiltelefonen om det som hadde skjedd.

Lars Helle, sjefredaktør
 • Lars Helle
  Lars Helle
  tidl. sjefredaktør i Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sakene om brannen var de mest leste både samme kveld og den påfølgende dagen. Heldigvis ble ingen skadd, men brannen satte sitt preg på byen, med stengte gater og mye røyk.

Saken var en påminnelse om mange ting. Det ene er at når det skjer noe i distriktet vårt, så venter folk å få lese noe om det i Aftenbladet. Det er en forventning vi liker, og den får oss til å strekke oss langt.

Det andre saken viste, var omsorgen leserne hadde for å bidra med flest mulig opplysninger og detaljer om brannen. De ringte inn og fortalte hva som skjedde, sendte oss bilder og videoer og bidrog sterkt til at vi kunne gi en mest mulig presis beskrivelse av hva som hadde skjedd.

I kveldsrapporten fra vakthavende nyhetssjef stod det at «det er på grensen til rørende å se hvordan folk strømmer til oss når det skjer noe stort. Her var røyken synlig i hele distriktet. En haug med bilder og videoer kom inn...»

Digitaliseringen, som har gjort at alt går så mye fortere, har også knyttet leserne tettere til Aftenbladets produkter. Mer og mer minner abonnentene om engasjerte medlemmer i en klubb. Vi ønsker å gi medlemmene noe tilbake.

LES OGSÅ: Aftenbladets redaksjonelle regnskap.

Stor abonnementsvekst

Derfor er det også gledelig å konstatere at det er blitt moderne å lese nyheter i tradisjonelle, redigerte medier igjen. Stavanger Aftenblad har nå nesten åtte prosent flere abonnenter enn vi hadde på samme tidspunkt i fjor. De fleste av dem elsker papiravisen og har et såkalt komplettabonnement, med full tilgang til papir og nett, eller et helgeabonnement, som gir papiravis to dager i uken og nettilgang hver dag.

I tillegg har vi nå over 11 000 rene digitale abonnenter, som har full tilgang til alle digitale produkter, døgnet rundt, året rundt.

Sammen med våre kolleger i Fædrelandsvennen, Bergens Tidende og Aftenposten nådde vi denne uken 100 000 rene digitale abonnenter. VG og avisene i Amedia-konsernet følger hakk i hæl. Folk vil ha nyheter og debatt fra sin egen region. Stikk i strid med hva forståsegpåerne har sagt, er det altså en unik betalingsvilje for nyheter på nett. Norge lever igjen opp til sitt gamle rykte som verdens mest avislesende nasjon.

Hvorfor er dette så viktig og gledelig? Jo, fordi det er ikke tvil om at mediebransjen er inne i en stor omstillingsperiode. Stadig leser jeg formuleringer som at vi er i "fritt fall". Det handler om forretningsmodellen vår. Fram til for få år siden var det annonsørene våre som betalte tre fjerdedeler av avisen. Nå er det inntektene fra abonnentene som tar den største delen av regningen for journalistikken.

Tøffe tak

Dette har ikke vært lett, og vi legger ikke skjul på at vi blant annet har hatt flere tunge perioder med nedbemanninger. Vi har også måttet prioritere ned mange stoffområder, men har hele tiden forsøkt å verne om kjerneoppdraget. Derfor har vi også klart å styrke oss på flere områder. Antall journalister i vår undersøkende gruppe er for eksempel økt fra tre til fem.

Les også

Stavanger Aftenblad har ikke sluttet å skrive om sport, ikke sluttet å skrive om Ingebrigtsen-brødrene og ikke sluttet å skrive om Sandnes

Annonsørene er der heldigvis fortsatt. Det er gode inntekter for oss og godt lesestoff for leserne, men mye av disse pengestrømmene går gjennom andre kanaler enn de tradisjonelle mediene, for eksempel Facebook.

Det viktigste er likevel at leserne setter pris på redigert, kompetent og nær journalistikk, gode debatter om bybane og kommunereform og at de lokale makthaverne blir kikket i kortene.

Derfor tror jeg mediehus og lesere må knytte enda sterkere bånd i tiden som kommer.

God helg.

Lars Helle, sjefredaktør

Publisert:
 1. Digital
 2. Sandnes sentrum
 3. Fædrelandsvennen
 4. Stavanger Aftenblad
 5. Bergens Tidende

Mest lest akkurat nå

 1. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 2. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 3. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 4. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 5. – Dette er en suksess

 6. Vårt energisystem er satt på spill