Charles Tjessem trer ut av kokketurnusen

Etter ti år med sterk involvering i familiebedriften og restauranten Charles & De i Sandnes, har eierne Monica og Charles Tjessem kommet frem til at de ønsker en friere rolle i driften.

Charles Tjessem overlater ansvaret som daglig leder på kjøkkenet til Roger Malmin. – Roger har vært hos Charles & De i ni år, og kjenner til driften og konseptet, sier Tjessem.
  • May-Helen Rolfsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

For ganske nøyaktig ti år siden åpnet Charles Tjessem opp spisestedet Charles & De i Sandnes. 1. mai i år solgte Tjessem – med en god magefølelse – seg ut med 60 prosent. Grunnlaget for beslutningen er et mer normalisert familieliv og tid til å realisere egne mål.

– Det har blitt mye fleksibel jobbing på både dagtid, kveldstid og i helger, noe som har bydd på familiære utfordringer. Ingen ønsker å holde en konfirmasjonstale til en sønn man ikke kjenner, sier Tjessem.

I tillegg ønsker Tjessem og kona å utvikle andre prosjekter de har hatt i tankene.

– Jeg er en gründer og ønsker å skape ting. Selv er jeg med i styret i Bocuse d’Or Norge, er involvert i et potetprosjekt og skal være rådgiver og konsulent i tillegg, sier Tjessem.

Han importerer allerede olivenolje, glutenfritt mel og har noen småjobber utenom.

Å selge seg ut av sin egen bedrift med 60 prosent er et stort steg å ta, men Tjessem forteller at dette er noe de har vurdert og tenkt på over lengre tid.

– Nå er vi klare for å ta et lite skritt videre der vi ikke er direkte involvert i den daglige driften av Charles & De. For oss blir dette en vinn-vinn-situasjon, der vi følger stedet vårt videre, men også får tid til å realisere noen egne mål, sier Tjessem.

Thorstein Soma tar over

Tjessem inviterte inn en ny eier, Thorstein Soma, som kjøpte seg inn med 60 prosent i restauranten fra 1. mai i år. Soma er en erfaren restaurantmann og investor, og kommer inn i en solid bedrift som øker. Til nå i år har Charles & De en omsetningsøkning på 5 prosent.

Charles Tjessem selger seg ned i restauranten Charles & De i Sandnes. Etter salget eier han og kona Monica 40 prosent.

Soma og Tjessem er gamle venner, og har kjent hverandre siden 1984, da de begge jobbet på Hotel Sverre i Sandnes. Tjessem mener at restauranten har godt av omplasseringer i styret, og at de selv trenger å komme seg litt bort fra restauranten.– Ti år er lenge for en slik type drift. Den har behov for å se ting på andre måter og skal være i utvikling hele veien. Derfor må man slippe inn andre mennesker for å bygge videre. Vi har solgt til noen som kan være med på å gjøre dette, sier Tjessem.

Han forteller at det kommer til å bli rart å ikke være en like stor del av bedriften, selv om han tror det kommer til å gå fint.

– Jeg har aldri vært et A4-menneske, sier Tjessem.

Forsvinner ikke fullstendig

Tjessem eier fortsatt 40 prosent av restauranten, og skal gjøre en del kjøkkentjeneste og catering hos seg selv. I tillegg skal han være med på å bygge videre konseptet til bedriften og sitte i førersetet.

– Jeg gleder meg til å få inspirasjon, input og påfyll, og å leve et liv utenom vaktlistene, sier Tjessem.

Ansvaret som daglig leder overlater han til parhesten på kjøkkenet Roger Malmin. Den nye turnusen trer i kraft fra 1. august.

– Roger har vært hos Charles & De i ni år, og kjenner til driften og konseptet. Jeg stoler på ham, og det er sunt for ham også å komme seg videre, sier Tjessem.

Gunn Stava begynte som ny restaurantsjef 1. juni. Restauranten er fortsatt på jakt etter hovmester og assisterende kjøkkensjef.

Resultat for Charles & De (Mathuset Sandnes AS):

        2013     2012     2011     2010
Sum driftsinntekter22.766.00025.175.00024.042.00022.712.000
Driftsresultat   2.542.000  1.352.000  2.802.000  2.147.000
Resultat før skatt   2.439.000  1.368.000  2.809.000  2.018.000
Publisert: