33 nye Dark Room-saker - tre i Sør-Vest politidistrikt

Dark Room har opprettet 33 nye saker siden november i fjor. Tre av dem hører hjemme i Sør-Vest politidistrikt.

I dette rommet på politihuset i Bergen har Vest politidistrikt jobbet med operasjon «Dark Room» i snart halvannet år. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem. Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK / NTB scanpix

 • Aftenbladet
 • Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Siden oppstart i januar 2016 har operasjon Dark Room opprettet eller etterforsket 84 saker som gjelder seksuelt misbruk av barn.

Siden pressekonferansen 20. november 2016, er det opprettet 33 nye saker i prosjektet.

 • 13 tilhører Vest politidistrikt (Bergen og omland)
 • 20 saker er sendt til andre politidistrikt.

Politiet vil ikke kommentere enkeltsaker.

I Sør-Vest politidistrikt etterforskes nå fem saker som springer ut fra Dark Room.

Politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl forteller at en gruppe i Sør-Vest politidistrikt jobber totalt med over 30 saker som gjelder sedelighet og overgrep av mindreårige via internett. Sakene er i alle kategorier, noen handler om nedlasting av noen få bilder, andre om gjerningspersoner som sitter på tusenvis av bilder.

– Det handler om små barn som er utsatt for alt fra posering til voldtekt, sier Dahl.

I tillegg kommer saker som gjelder fysiske overgrep av mindreårlige.

– Holder trøkket oppe

På grunn stort saksomfang kan ikke Dahl redegjøre spesifikt for de fem sakene som altså kommer fra operasjon Dark Room i Bergen.

– Vi forsøker å holde trøkket oppe på alle sakene våre. Men jeg kan si at vi ikke har saker som gjelder såkalt live-streaming til etterforskning hos oss, sier Dahl.

Han sier sakene kan oppstå på flere måter, men gjerne med bildematerialet fra utlandet som kommer via Kripos, eller fra utenlandske myndigheter og organisasjoner.

– Det kan danne grunnlag for lokale aksjoner, vi går inn og ransaker og tar avhør og jobber videre for å se om mistenkte har eksempelvis chattet med likesinnede.

– Det er et stort lerret å bleke. Det er mye å avdekke, sier Dahl.

Les også

Én mann fra Rogaland involvert i pedofili-saken

Barn bosatt i utlandet

I en pressemelding fra operasjon Dark Room som kom tirsdag, heter det at de fleste sakene omfatter deling, produksjon eller befatning med overgrepsmateriale.

Noen saker gjelder fysiske seksuelle overgrep mot barn eller live-streaming av seksuelle overgrep mot barn bosatt i utlandet.

Formålet med prosjektet operasjon Dark Room er å avdekke eventuelle overgrep.

Sakene starter ofte med funn av seksuelle fremstillinger av barn i form av tekst eller bilder på nett. Videre etterforskning gir så svar på om det faktisk har blitt begått fysiske overgrep mot barna.

Live-streaming

Live-streaming er overgrep som gjennomføres foran webkameraer og vises direkte, gjerne på skjermer på andre siden av kloden.

De fleste tilbyderne av slike tjenester bor på Filippinene. Så langt er det avdekket minst 300 barn som er grovt seksuelt utnyttet og misbrukt.

Ifølge politiet deler gjerningspersoner informasjon om hvordan man kan gå frem for å bestille og begå slike overgrep via ulike chattekanaler.

– Hovedpersonene har ofte kontakt med hundrevis av andre voksne som tilrettelegger for eller gjennomfører seksuelle overgrep mot barna, heter det i pressemeldingen.

Tilbud og etterspørsel av live-streaming av seksuelle overgrep mot barn fra blant annet Filippinene øker. Prisen som overgriperne betaler skal være på 20 – 50 dollar.

– En person kan ofte stå bak svært mange grove overgrep av mange barn. Flere av de fornærmede barna i sakene som operasjon Dark Room har avdekket er i spedbarnsalderen. Mange har blitt grovt misbrukt, og flere av overgrepene fremstår som tortur. Det kan virke som om den geografiske avstanden og bruken av webkamera, gjør at handlingene blir mer brutale, heter det i pressemeldingen.

Politiet har vedlagt en samtalelogg mellom en bestiller i Norge, og en tilbyder på Filippinene.

Samtalen starter slik:

- How old young u want, spør personen på Filippinene.

– As young as possible, svarer mann i Norge. Han sier senere at 6 år er alder han foretrekker.

– Wat u like to d with her, sier personene på Filippinene.

Ikke ny type kriminalitet

Ifølge Dark Room-prosjektet har denne typen kriminalitet pågått over flere år. Mange av de fornærmede barna lever i fattigdom eller er uten nære omsorgspersoner.

I live-streaming-saker benyttes ulike kameratjenester. Dette er kameratjenester som markedsfører at de selger sexshow med voksne.

– Etterforskningen vår viser at disse kameratjenester også blir benyttet av seksuelle overgrep mot barn og vi ser at kameratjenester kan ta mellom 40 til 70 prosent av det gjerningspersonen betaler for overgrepet. Selskapene som driver denne typen tjenester er lokalisert ulike steder i verden. I hvilken grad selskapene er kjent med at tjenestene deres benyttes til slike overgrep, vet vi foreløpig mindre om, heter det i pressemeldingen.

Chatter om overgrep

Dark Room-prosjektet har funnet at mange av gjerningspersonene chatter med personer i utlandet om å reise utenlands for å begå fysiske overgrep mot barn.

– Det chattes om pris og om hva gjerningspersonene skal få gjøre av seksuelle overgrep. I en av sakene våre har vi i et kryptert beslag funnet beskrivelser av fremgangsmåter og priser for å begå seksuelle overgrep mot barn. Beskrivelsene fremstår som en reiseguide med tips til de som ønsker å reise til utlandet for å begå seksuelle overgrep mot barn.

Som eksempel viser politiet til nedskrevne erfaringsutveksling fra overgrepsturister. En reisende skriver blant annet:

Fra Kambodsja: Average price for a girl is $10-15 for about two hours, above 13 you probably will be charged less.

Fra Nepal: A LOT of action here. Age of concent is 16, but there are no laws on statuory rape og child prodtitution here, so basically the country is paying 0 attention to it.

Krevende etterforskning

Saker som gjelder live-streaming av seksuelle overgrep mot barn er krevende å etterforske både når det gjelder ressurser og kompetanse.

De fornærmede og tilretteleggerne/overgriperne befinner seg i utlandet, noe som forutsetter internasjonalt politi-samarbeid og utveksling av informasjon.

- Gjerningspersonene på Filippinene har gjerne solgt overgrep til en rekke personer bosatt i ulike vestlige land, og gjerningspersonene tilbyr ofte overgrep mot flere ulike barn, heter det i pressemeldingen.

Status per i dag

Flere av politidistriktene i Norge har nå opprettet egne prosjekter på overgrepssaker mot barn på nett.

Siden arbeidet med Dark Room ble kjent i november i fjor er det i Vest politidistrikt påtaleavgjort seks saker hvorav tre saker er avgjort med tilståelsesdom.

 • Det er tatt ut tiltalebeslutning i to saker og en sak er avgjort med forelegg. I en av sakene der det er tatt ut tiltale gjelder fysiske seksuelle overgrep mot egne barn.
 • De øvrige sakene gjelder befatning med overgrepsmateriale via chat og/eller bildedeling.
 • I tillegg er fem saker ferdig etterforsket, men ikke påtaleavgjort på nåværende tidspunkt.

Trigger hverandre til overgrep

Politiet ser med bekymring på at personer med seksuell interesse for barn finner hverandre på nettet.

– Vi ser at dette gir dem en arena for å dyrke denne interessen og at de bryter ned hverandres barrierer mot å begå seksuelle overgrep mot barn. Vi har eksempelvis en sak der gjerningspersonen forklarer at han begikk seksuelle overgrep mot egne barn etter å ha bli trigget gjennom å ha chattet med likesinnede.

Ønsker seg lengre IP-lagring

Politiet ønsker seg lengre lagringstide på IP-adresser. Det er en utfordring at lagringstiden er kort.

Tilbyder av internett-tilgang har ikke hjemmel til å lagre knytninger til en IP-adresse lengre enn 21 dager.

– Vi er derfor glade for at justisministeren signaliserer et ønske om å øke lagringstiden til seks måneder.

Begreper:

Live-streaming: Overføring av opptak i samtid.

Cam-sites: Er websider som tilbyr kamera til kamera tjenester gjerne innenfor salg av seksuelle tjenester, i utgangspunktet mellom voksne, utført "live" foran webkamera.

IP-adresse: En IP-adresse er et tall som grovt kan sammenlignes med et telefonnummer. Alle enheter (PC, nettbrett, mobiltelefon og lignende) må ha en IP-adresse for å kunne kommunisere med andre enheter på internett.

Grooming: Voksne utgir seg for å være barn på sosiale medier med formål å utnytte andre barn til å sende bilder eller videoer som seksualiserer dem, eller lurer dem til å møtes for så å utføre seksuelle overgrep.

Les også

 1. Det mørke nettet

 2. Småbarnsfar tiltalt for overgrep i Dark Room-saken

 3. Her er metodene som avslørte de Dark Room-siktede

 4. Ny Dark Room-sak i Rogaland

 5. Dark Room: – Det dukker opp nye navn hele tiden

 6. «Dark Room»-siktet jobbet i barnehager i Bergen

Publisert:
 1. Filippinene
 2. Overgrep
 3. Etterforskning
 4. Overgrepssaken «Dark Room»
 5. Sør-Vest politidistrikt

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er den nye trenden på Storhaug: - Jeg tror folk har savnet et slikt tilbud

 2. To bilister ble fotgjengere i løpet av én time

 3. Thon vil utvide Amfi Madla inn på Shell-stasjonen

 4. Nå vil han stramme inn igjen

 5. Bølger i kaffen kan være et dårlig tegn

 6. Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler