140 års butikk-historie til salgs

Idland, én av byens mest tradisjonsrike butikker, er til salgs. Prisen er 1 million kroner.

Publisert: Publisert:

Foto: Lars Idar Waage

 • Glenn Stangeland
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Fire generasjoner Idland har drevet klesbutikk i Langgata gjennom de siste 140 årene. Nå er virksomheten på vei ut av familien.

— Jeg håpet i det lengste at én av sønnene mine ville ta over butikken, men interessen er ikke til stede. Det må jeg bare godta, og jeg er allerede kommet langt i sorgprosessen, sier daglig leder Torgrim H. Idland.

Prisantydningen er satt til 1 million kroner. Da følger innredning, navn, historie, goodwill, kontrakter og avtaler med på kjøpet. Eiendommen er ikke til salgs, men Idland tilbyr en eventuell kjøper å leie butikklokalene på 250 kvadratmeter for 375.000 kroner i året.

 • Jeg har allerede vært i kontakt med to interessenter. Den ene trakk seg, mens den andre ikke fikk ordnet finansiering. Har man mot og kapital, er dette et gunstig tidspunkt å kjøpe på. Det vanlige er å betale én årsomsetning, men her er prisen en fjerdedel, sier Idland.

Røde tall

Aksjeselskapet Jakob Idland har de siste årene hatt en stabil årsomsetning på rundt fem millioner kroner. Regnskapene viser at bedriften slet med røde tall i 2004, 2005 og 2006, før dette ble snudd til et positivt årsresultat før skatt på 698.000 kroner i 2007. - De røde tallene i regnskapet skyldes investeringer og har ingenting med butikkdriften å gjøre, hevder Idland.

2008-regnskapet er ikke offentlig tilgjengelig, og han ønsker heller ikke å gi ut disse tallene. - Det jeg vil si er at firmaet er likvid og solid.

 • Hvilke utfordringer står en eventuell kjøper overfor?
 • Å øke omsetningen, bør absolutt være mulig for yngre krefter. Vi har en voksen og stabil kundekrets, og selv om sluttresultatet ble bra, tapte vi mye omsetning på de ulempene som ombyggingen av Krossen medførte.
 • Frykter du at butikken kan miste Idland-navnet?
 • Nei. Jeg regner med at en kjøper vil føre navnet videre. Ellers er det liten vits. Da kunne man jo leid seg inn hvor som helst. Men de som kjøper butikken står selvfølgelig fritt til å gjøre som de vil.

Beliggenhet

Daglig leder Arne Idland i Sandnes sentrum mener at beliggenheten sør i Langgata er blant byens mest spennende med tanke på forretningsvirksomhet.

 • Krossen var et tyngdepunkt for mange år siden, og utviklingen i området er svært positiv, med Vitenfabrikken, Sandnesporten, Akademiet, nytt gatebelegg og Otiums planlagte fornyelse av Øglændkvartalet, sier han.

Dersom ingen vil kjøpe butikken, varsler Torgrim H. Idland at det først vil bli opphørssalg om et drøyt år.

 • Vi skal uansett avslutte med stil.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 2. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

 3. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

 4. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

 5. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

 6. Pensjo­nister smittet på buss­tur: – Hvor mye skal vi egentlig gi avkall på, og hvor normalt skal vi egentlig leve?

 1. Sandnes