Afrikansk ambassadør vil ha GNRD-penger

Zambias påtroppende ambassadør i Tyrkia mener han har krav på rundt 750 000 kroner etter konkursen i den Stavanger-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD).

Den nyutnevnte zambiske ambassadøren i Tyrkia, Joseph Chilengi, ga tydelig beskjed til ledelsen i GNRD i Stavanger om at han var lei av å vente på pengene han mener menneskerettighetsorganisasjonen skylder ham.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Zambias påtroppende ambassadør i Tyrkia mener han har krav på rundt 750 000 kroner etter konkursen i den Stavanger-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD).

Sent i fjor sommer kontaktet Joseph Chilengi den norske ambassaden i Zambias naboland Malawi. Han ville ha opplysninger om konkursboet etter menneskerettighetsorganisasjonen. GNRD ble slått konkurs i juli 2016.

Chilengi har senere meldt inn et lønnskrav på 60 000 Euro til bostyrer Fredrik Bie. I tillegg mener Chilengi, som nylig ble utnevnt til zambesisk ambassadør i Ankara, at han har krav på 18 000 Euro i ubetalte godtgjørelser.

– Vi har registrert kravet, men forsøker å få avklart hva bakgrunnen for det er. Vi er ikke kjent med hvilket arbeid han gjorde for GNRD, sier Fredrik Bie til Aftenbladet.

Bostyrer Fredrik Bie forsøker å få klarhet i hva slags arbeid den zambiske ambassadøren i Tyrkia egentlig gjorde for menneskerettighetsorganisasjonen GNRD i Stavanger.

Pengestrøm

GNRD gikk over ende etter at Økokrim i mai 2015 aksjonerte mot menneskerettighetsorganisasjonens hovedkvarter i Hillevåg. Både GNRD som virksomhet og lederen Loai Deeb ble siktet for hvitvasking av penger. Fra 2013 og frem til politiet slo til hadde det begynt å strømme millioner av kroner fra De forente arabiske emirater inn på kontoene til både GNRD og president Deeb privat.

Snart tre år etter razziaen, er Økokrim-etterforskningen fortsatt ikke avsluttet. President Loai Deeb nekter for at han har gjort noe straffbart.

Aftenbladet har siden tidlig i april forsøkt å kontakte Chilengi på mail, men så langt uten å få svar. Den zambesiske ambassaden i Tyrkia opplyser at den nye ambassadøren ikke ikke har tiltrådt enda.  

Joseph Chilengi hadde tittel som GNRDs Høykommisær for Afrika, ifølge flere dokumenter produsert av menneskerettighetsorganisasjon. På Chilengis egen LinkedIn-profil står det oppført at han har hatt denne posisjonen siden 2013.

Zambieren har hatt flere posisjoner i både FN-systemet og i den Afrikanske Union.

Utålmodige

Etter at politiet aksjonerte mot GNRD, tørket også pengestrømmen fra emiratene inn. Utover høsten 2015 ble det vanskelig for organisasjonen å innfri sine økonomiske forpliktelser til de ansatte. I løpet av bare et par år, hadde GNRD vokst voldsomt. I tillegg til drøyt 40 ansatte på hovedkontoret i Stavanger, hadde organisasjonen avdelinger med ansatte i Sveits, Belgia, Jordan, De forente arabiske emirater, Spania og i England.

Ledelsen forsøkte flere ganger å berolige med at lønn ville komme, men flere av de ansatte og andre med roller for GNRD begynte å miste tålmodigheten. En svarmail til Loai Deeb, som i april 2016 lovet at all utestående lønn ville bli betalt innen ti dager, viser at Joseph Chilengi var en av dem.

I mailen skriver Chilengi at han har mistet tilliten til ledelsen forsøk på å kommunisere at penger vil komme. Den påtroppende ambassadøren mener at han og de andre som venter på penger fra GNRD er “redusert til tiggere”.

“Jeg blir syk og trøtt av det hele”, skriver Chilengi.

Det var en norsk ansatt som noen uker senere gikk til Stavanger tingrett og sørget for at GNRD ble slått konkurs. Sommeren 2016 hadde han ikke fått lønn på seks måneder.

Loai Deeb sier til Aftenbladet at det er Økokrims håndtering av saken som førte til at GNRD gikk konkurs. Sponsorene ønsket ikke lenger å bidra, ifølge Deeb også fordi de fryktet at saken kunne få konsekvenser for dem i emiratene.

GNRD-høykommisjonær dømt for valgjuks

Global Network for Rights and Development (GNRD) hadde også egne høykommisærer for Europa og Asia. Den ene av dem ble dømt for valgjuks, den andre tilhørte en omstridt kult.

Den belgiske politikeren Anne Marie Lizin ble dømt til ubetinget fengsel i det belgiske rettssystemet. Hun ble også nektet å ha politiske verv i hjemlandet i fem år. Lizin var ordfører i den belgiske byen Hoy da hun fikk kommuneansatte til å dele ut materiell til sin egen valgkamp.

Spørsmålet om valgjuks helt til belgisk høyesterett får dommen ble rettskraftig. Lizin var aktiv for GNRD i en rekke sammenhenger, blant annet i forbindelse med arrangementer og valgobservasjoner. Den belgiske politikeren døde høsten 2015.

Indiske Jaina Desai jobbet for den omstridte sekten Arts of Living da hun fikk stillingen som GNRDs Høykommisjonør for Asia. Organisasjonen selger ifølge den engelske journalisten Brian Whittaker yoga-relaterte lykkekurs og har representasjon i 152 land.

Inga Bårdsen Tøllefsen ved Universitetet i Tromsø har beskrevet Arts of Living som en forretningsvirksomhet. Tøllefsen sammenligner organisasjonens leder, guruen Ravi Shankar, med science fiction-forfatteren Ron L. Hubbard. Hubbard er mest kjent for å ha skapt scientologikirken.

I likhet med scientologene, er også Arts of Living beskyldt for å forfølge avhoppere fra organisasjonen med hard hånd.

LES OGSÅ:

Les også

Stavanger-organisasjon etterforsket i seks land

Les også

Gigantskattekrav mot menneskerettighetsleder

Les også

Saksøker menneskerettighetsleder for internettgambling

Les også

Menneskerettighetssjef siktet for å ha gamblet bort millioner

Publisert: