Syrisk fredsforhandler ville redde Stavanger-organisasjon

Den kjente, syriske fredsforhandleren Haytham Manna grep inn for å redde menneskerettighetsorganisasjonen til Sola-mannen Loai Deeb i månedene før konkursen. Han tok initiativ til et møte i Genéve der også representanter fra de mystiske sponsorene i Midtøsten deltok.

Den syriske menneskerettighetsforkjemperen og fredsforhandleren Haytham Manna (t.v) har flere ganger møtt den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov (nr. 2 f.h) i forsøkene på å stanse den blodige borgerkrigen i Syria. Noen måneder før dette bildet ble tatt i august 2015, skal han ha tatt initiativ til et møte for å berge GNRD.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det hevdet den tidligere visepresidenten i Global Network for Rights and Development (GNRD) da han onsdag forklarte seg i straffesaken mot Loai Deeb. Økokrim har tiltalt Deeb for grov økonomisk kriminalitet, dokumentforfalskning og menneskesmugling.

GNRD fikk store finansielle problemer etter at politiet aksjonerte mot organisasjonens hovedkontor 27. mai 2015. Økokrim mistenkte at den humanitære organisasjonen egentlig var et skalkeskjul for hvitvasking av store penger fra Midtøsten.

LES OGSÅ:

Les også

Den mystiske organisasjonen

Pengestrøm

I løpet av et par år fra 2013 hadde det strømmet inn flere titalls millioner kroner til både GNRD og andre kontoer kontrollert av Loai Deeb fra selskap i De forente arabiske emirater.

Etter politiaksjonen sluttet sponsorene i Emiratene etter hvert å overføre penger til Stavanger. Ifølge GNRDs visepresident, en 52 år gammel mann fra Sudan, ble det i denne forbindelse avholdt et krisemøte i Genéve tidlig i 2016.

_ Det var Haytham Manna, Loais kamerat, som arrangerte møtet, sa visepresidenten.

Haytham Manna er ingen hvem som helst i internasjonal målestokk. I arabiske medier har han vært lansert som en mulig statsminister i hjemlandet Syria. Den syriske menneskerettighetsforkjemperen møter stadig politiske toppledere, og er hyppig omtalt i medier verden over.

Etter politiaksjonen mot GNRD i Stavanger, har imidlertid også Manna havnet i trøbbel. Sveitsisk påtalemyndighet bekreftet i forrige uke overfor Aftenbladet at både Manna og Loai Deeb er under etterforskning i Genéve.

Loai Deeb har overfor Aftenbladet hevdet at det var de samme mystiske sponsorene i Emiratene som også ga finansiell støtte til en annen organisasjon han og Haytham Manna startet sammen. Dette har Haytham Manna benektet.

Sponsorrepresentant

Det skal ha vært seks personer til stede på krisemøtet Haytham Manna tok initiativ til. I tillegg til GNRD-visepresidenten deltok Loai Deeb, Deebs advokat Kjell Brygfjeld, Haytham Manna, kvinnen som ledet GNRDs kontor i Dubai og en annen advokat fra Emiratene.

_ Denne advokaten representerte sponsorene, forklarte visepresidenten.

Strålselskap

Økokrim mener at firmaene som sendte store summer til GNRDs konto i SR-bank ikke var annet enn stråselskap som skulle sørge for å skjule pengenes egentlige opphav. Ifølge politiet gikk ukjente personer inn i banker i Emiratene med kontanter og bankremisser som de satte inn på kontoene til de påstått «tomme» selskapene.

– Dersom retten er interessert i hvorfor jeg var på dette møtet i Geneve, så gjaldt møtet blant annet strafferettslige forhold som han var siktet for. Jeg var der som forsvarer for Loai, sa advokat Kjell Brygfjeld etter at GNRD-visepresidenten hadde kommet med opplysningen fra vitneboksen.

På møtet skal man ha blitt enige om at Deeb skulle bli sittende som president, men overlate det økonomiske ansvaret til kvinnen som ledet GNRDs Dubai-kontor.

Slått konkurs

I avhør har visepresidenten forklart Økokrim-etterforskerne at Dubai-direktøren hadde fortalt at også hun representerte sponsorene. Det husket han ikke tirsdag.

Redningsforsøket mislyktes. Det kom ikke mer penger fra de mystiske giverne i Emiratene. De ansatte i GNRD hadde ikke fått lønn siden januar 2016. I juni gikk en av medarbeiderne til retten og fikk slått menneskerettighetsorganisasjonen i Hillevåg konkurs.

LES OGSÅ:

Les også

Økokrim hevder menneskerettighetsforkjemper gamblet for 30 millioner

Les også

Hevder Økokrim har plantet og fabrikkert bevis

Les også

Frykter at Stavanger-organisasjon smuglet iransk agent til Norge

Les også

Tiltalt president vil renvaske seg i Stavanger tingrett

Publisert: