Ekspert: - Barneskrik om natta er normalt

Det er feil av søvnekspertene å sykeliggjøre det normale. Og gråtekur skaper ulykkelige barn, hevder spedbarns-ekspert.

Publisert: Publisert:

- Har søvnekspertene omdefinert naturlig og normal søvn hos barn og spedbarn til å bli sykelig? spør Gro Nylander, forfatter og overlege ved Rikshospitalet.

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det nasjonale søvnsenteret skal jobbe med ”søvnrelaterte sykldommer”. Har de omdefinert naturlig og normal søvn hos barn og spedbarn til å blisykelig? spør Gro Nylander, overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Rikshospitalet, og forfatter av flere bøker om småbarn og spedbarn.

Søvnsenter klaget inn

Aftenbladet skriver i dag at Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer i Helse Bergen er klaget inn for Helsetilsynet. Grunnen er landets ledende søvneksperters anbefaling av den såkalte gråte-kuren mot søvnløse barn.

Les også

– Barnet kan gråte natta lang

Den går i korthet ut på å la barnet gråte seg i søvn, uten å gå inn til barnet — om det så gråter fra kveldslegging til morgen. Resultater vil oppnås innen to-tre døgn, og barnet skades ikke, ifølge det nasjonale kompetansesenteret.

Nylander tror ikke søvnekspertene tar feil i at gråtekuren virker. Men hun mener det er feil å se på det som et problem at småbarn og spedbarn er en del våkne om natta.

Normalt å våkne

Hun viser til en gjennomgang av 34 studier i 18 land på sovemønstre hos barn, publisert i tidsskriftet Sleep Medicine Reviews i 2011. Det viser at spedbarn på 7-11 måneder i snitt våkner 1,1 gang hver natt. Barn på 1-2 år våkner i snitt 0,7 gang per natt. Barn opptil to år bruker i snitt 19 minutter på å falle i søvn. Og de sover i snitt 8,3 timer pr. natt. Variasjonene for alle faktorer er store.

— Fagfolk bør heller hjelpe foreldre til å skjønne at det er normalt å sove på en annen måte når de har små barn. Hjelp dem deretter med gode råd til å å få nok søvn, sier hun og lister opp:

 • Ta deg en liten lur selv, når mulig.
 • Legg deg tidlig i denne perioden.
 • Sov sammen med barnet. Samsovende mødre er mer utvhilte og får mer søvn en de som skal opp med barnet. (NB: Se forhåndsregler for samsoving under.)

- Skaper ulykkelige barn

Nylander tror gråte-kuren søvnekspertene anbefaler er skadelig.

— I løpet av to-tre netter vil nok de fleste barn gi opp. Så ligger de igjen som ulykkelige barn. De opplever i sitt barnesinn at de ikke kan stole på at verden er god, sier Nylander, trass i at statens søvneksperter i Bergen viser til forskning som skal dokumentere at metoden ikke gir emosjonelle problemer.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

— Ett av hovedproblemene i mange menneskers liv er en indre usikkerhet. "Hvis jeg ikke er flink, søt, pen og grei, er da noen glad i meg?” spør de seg. Mange fagfolk, meg inkludert, setter denne usikkerheten i sammenheng med barneoppdragelsen, sier Nylander.

Etterlyser gjennomgang

Overfor Aftenbladet lister hun opp en rekke forskningsrapporter som hun mener trekker i en annen retning enn at barnet er uberørt av den tøffe gråte-kuren.

Hun mener forskning viser at stresshormonet cortisol øker hos spedbarn hvis de må sove alene. Søvnsenteret mener det ikke er vist at denne økningen er skadelig, og har vist til de positive effektene av at barnet får sove. Nylander mener forskning viser at mødre som svarer på barns signaler får roligere og mer tilfredse spedbarn – som gir dem færre vanskeligheter. Hun viser til dyreforsøk, der slikking og mating reduserer barnets stressrespons. Hun viser også til studier ved norske rettsmedisinere som viser at barn som aldri våkner om natten, ser ut til å ha økt risiko for krybbedød.

— Det er nok forskningslitteratur å ta av på feltet. Vi kunne trengt en systematisk gjenomgang av alt, sier hun.

Samsoving er tillatt

Myndighetene advarte en periode mot samsoving med spedbarn, på grunn av risiko for krybbedød.

— Nå er det igjen greit å samsove. Unntaket er hvis man er røyker. Utover det skal man oppføre seg fornuftig: Det skal være nok plass. Det skal ikke være for varmt. Det går ikke med vannseng. Man skal ikke være alkoholpåvirket. Men det viktigste er at man ikke er røyker.

Her kan du lese Helsedirektoratets brosjyre Trygt sovemil - om blant annet samsoving.

Nylander syns Ferber-metoden, som gråtekuren gjerne kalles, er dårlig.

Vi, naturfolkene og dyrene

— Det finnes ingen primitive naturfolk som lar små barn sove borte fra moren eller faren. Det finnes ingen pattedyr som lar det lille avkommet ligge alene og pipe borte fra foreldrene, sier Gro Nylander.

Hun siterer fra sin bestselgende bok "Mamma for første gang":

"Kan du også klare – midt i trettheten – å øve deg på å nyte natten med barnet ditt? Nyte følelsen av at dere to utgjør en liten øy midt i menneskeheten.

Den varme, urolige lille kroppen som er så intenst levende. Nattestillhet når barnet omsider roer seg. Freden når dere begge gradvis glir inn i søvnen.

Aldri noensinne vil du være så ettertraktet, så totalt elsket, så

absolutt nødvendig for noen."

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Demonstrasjoner over hele USA – Det hvite hus stengt

 2. – Lojale, men ikke underdanige

 3. Color Line kjører med fulle skip fra 15. juni - men for nordmenn er det en hake

 4. Klager på russebråk i Sandnes og Randaberg

 5. To til sykehus etter båtulykke i Tysvær

 6. Derfor måtte Sandnes Ulf si nei til Vegard Forren

 1. Nytte