– Tillit til fosterforeldrene

Barnevernevernet mener det er ansvarlig å la den skadede babyen bo hos sin fostermor — og ha samvær med fosterfar.

Publisert: Publisert:

Barnevernssjef Gunnar Toresen sier de har valgt den beste løsningen for babyen. Foto: Tommy Ellingsen

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Dette er en dypt tragisk sak. Jeg har jobbet i barnevernet i en årrekke, og kan ikke huske tilsvarende, sier Stavanger kommunes barnevernssjef Gunnar Toresen til Aftenbladet. Han sier barnet nå "fungerer normalt", men at de ikke vet om det får varige mén.– Det vil være veldig tungt om barnet skulle bli varig skadet, på grunn av noe som skjedde mens barnevernet hadde ansvar for det, sier han.

Barnevernet ble varslet om sykehusets mistanke 10. juni, to dager etter innleggelsen. Toresen sier barnevernet anmodet politiet om bistand samme dag. Babyen skal ha blitt utskrevet fra Haukeland sykehus 11. juli, og overført til Stavanger universitetssykehus, hvor den ble utskrevet 26. juli. Babyen ble så tilbakeført til fostermoren på Nord-Jæren. Fosterfaren har gått med på å flytte ut av hjemmet, og inntil videre ha samvær to timer daglig, under tilsyn.

– Minst belastende

Les også

Fosterfar siktet for baby-vold

– Vi har valgt den løsningen som er minst belastende for barnet. Samtidig har vi ivaretatt barnets sikkerhet. Vi betrakter dette som en ulykke. Tiltakene vi har iverksatt, er ikke uttrykk for noe annet. Vi er nødt til å forsikre oss mot eventualiteter. Vi har full tillit til fosterforeldrene. Nå får vi avvente de sakkyndiges og politiets konklusjoner, sier Toresen.Han mener advokat Arnhild Skretting bruker skade-saken til å fremme den biologiske morens rettslige kamp for å ta tilbake omsorgen for sitt barn. Å tilbakeføre babyen til henne beskriver han som uaktuelt. Moren var fratatt sine to barn før hun før hun fødte sitt tredje i mai. Babyen ble hun fratatt etter fødselen. Barnevernet har konkludert at hun ikke evner å gi barna en forsvarlig omsorg. Hun har noe samvær under tilsyn.

– Jeg syns advokat Skretting skal være forsiktig med å forhåndsprosedere hva som har skjedd i denne saken. Det vet hun like lite om som oss, sier Toresen.

– Retten vil bare forsikre seg

Sist uke uttalte Stavanger tingrett i forbindelse med barneverns-saken at babyen bør flyttes ut av sitt fosterhjem, dersom det foreligger "den minste mistanke" om noe kriminelt.

– Retten vil nok bare forsikre seg om at vi følger barnevernlovens bestemmelser. Og det gjør vi. Retten kjenner ikke våre foranstaltninger, sier Toresen.

Han understreker at han forstår at de biologiske foreldrene har det tungt.

Også fosterforeldrene har en vanskelig tid.

– Det er forferdelig. De har påtatt seg ansvaret for et barn, og lagt all sin kjærlighet i barnet. Dette var det verste som kunne hende. Men de har forståelse for at vi i barnevernet må agere som vi nå gjør, sier han.

Politiet: Ikke konkludert

Politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl ved Rogaland politidistrikt bekrefter at fosterfaren er siktet og etterforskes for mulig vold mot spedbarnet. Men siktelsen begrunnes i at fosterfaren skal få ivaretatt sine rettigheter.

– Jeg vil understreke at vi ikke har konkludert. Barnevernet varslet oss om hendelsen fordi de ønsket å få avklart hva som er skjedd. Så langt har vi ikke gjort oppdagelser som skulle tilsi at fosterfarens forklaring ikke er riktig, sier Dahl.

Han ønsker ikke å opplyse hva fosterfaren har forklart, f.eks. om at det gikk nær tre timer fra det angivelige fallet i trappa til han kom til legevakta. Dahl avventer de sakkyndiges rapport, som skal være klar innen utgangen av august.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug etter at han hadde råkjørt i 168 km/t: – Har gjort en stor feil

  2. Arbeidsgiver TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  3. Aldri har hasj vært sterkere. Den erstattet sex, mat og venner for Anne (20). Til slutt turte hun ikke gå ut

  4. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

  5. Pågrepet for knivtrusler

  6. Jakob Ingebrigtsen etter fantomløpet på 1500 meter: ­– Helt sykt og ekstremt deilig

  1. Stavanger