Politiet vurderer etterforskning av trusler mot Lan Marie Berg

Politiet vil vurdere etterforskning av truslene mot MDG-politiker og Oslo-byråd Lan Marie Berg. Selv er hun glad og lettet for at politiet ser på saken.

Politiet vurderer å åpne etterforskning av trusler mot Oslo-byråd Lan Marie Berg (MDG). Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

Oslo politidistrikt har opprettet kontakt med Berg og informert om at de har startet undersøkelser, opplyser politimester Beate Gangås i en pressemelding mandag.

Gangås sier de ønsker å vise at de tar trusler mot politikere og folkevalgte på alvor, og tilbyr en samtale med Berg rundt forebyggende tiltak.

– Både avdekking og straffeforfølgning kan være virkningsfullt, men også andre tiltak som at politiets nettpatrulje patruljerer i kommentarfeltene på nett kan ha god forebyggende effekt, sier hun.

– Trusler og hatefulle ytringer mot politikere og folkevalgte utgjør en alvorlig trussel mot vårt demokrati, sier Gangås.

Langvarig hets

Berg, som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo, har vært utsatt for store mengder trusler på internett i flere år.

Lørdag kveld uttalte olje- og energiminister Tina Bru (H) seg sterkt imot hetsen, etter at Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit la ut en skjermdump av en rekke hetsende kommentarer fra en Facebook-gruppe.

«Jeg orker ikke mer. Virkelig. JEG ORKER IKKE MER! Nå er det faen meg nok. Hold kjeft!», skrev oljeministeren på Facebook.

Berg selv sier hun ble glad da hun ble informert av politiet vedrørende deres undersøkelser.

– Det føles som en tung bør er lettet fra våre skuldre, sier Berg til NRK.

– Etter så mange år med mye aggresjon og trusler på nett, så er det nesten umulig for oss for enkeltpersoner få å anmeldt det og kartlagt det, sier hun.

– Avskyelig

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) synes det er bra at politiet i Oslo nå vurderer å etterforske hetsen mot byrådskollegaen. Han takker også Tina Bru som sier ifra.

– Det blir jo bare verre. Snakker du om klima, er ung kvinne, ikke ser «etnisk norsk» ut – og i tillegg kommer fra Oslo, er det tydeligvis tillatt å gå bananas i sosiale medier, skriver han på Facebook mandag ettermiddag.

Johansen understreker at det selvsagt er greit å være uenig i meninger og standpunkt.

– Men hva noen tillater seg å poste er avskyelig. Slutt med det. Det er en fare for demokratiet, mange vil ikke våge å være med i politikken- når dette er konsekvensen.

Les også

  1. – Tina Bru har rett. Det er virkelig nok nå

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Hundvågtunnelen er åpen igjen

  2. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

  3. Åpner grønne ferjekaier i Ryfylke

  4. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

  5. Ap: – Hvordan vet Høyre at hundrevis av arbeids­plasser forsvant til Fornebu?

  6. Skal man se én utstilling før dette året tar slutt skal man se denne!