Homofile har tro på Ivar Braut

Den nye biskopen vil ikke vie homofile. Kristne homofile er likevel ikke skremt. De tror Ivar Braut kan bli en god biskop.

Mary-Ann Trengereid og Inger Marie Torstrup giftet seg i høst etter å ha vært kjærester i snart 18 år. Torstrup stemte i bispevalget, hun sitter i Tjensvoll menighetsråd, hennes favoritt var Torstein Lalim.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Torsdag ble det kjent at Ivar Braut er ny biskop i Stavanger. Braut er i dag sokneprest i Birkeland i Hordaland.

Les også: - Jeg er bekymret for tilliten til Kirkerådet

Under Kirkemøtet i april stemte Braut for et kompromissvedtak i homofilisaken, som innebærer at kirken skal gi rom for to syn. Selv mener han at ekteskapet er for mann og kvinne.

Av de tre siste bispekandidatene var det bare Torstein Lalim som ville vie homofile.

Les mer om Ivar Braut: – Jeg vil være biskop for de famlende og spørrende og vil lytte til dem som har en skjult og stille tro

Har tro på Braut

– Lalim var mitt førstevalg, og det var han jeg stemte på, sier Inger Marie Torstrup i Tjensvoll menighetsråd.

Ivar Braut blir biskop i Stavanger bispedømme. Han overtar etter Erling J. Pettersen.

I september giftet hun seg med sin kjæreste gjennom mange år, Mary-Ann Trengereid.

— Størst av alt er kjærligheten, det må være ett fett hvem vi er glad i, sier Inger Marie Torstrup (50) og Mary-Ann Trengereid (49).

– Jeg har på ny lest meg opp for å finne ut hva Braut står for, og jeg er ikke skremt. Jeg tror han har mulighet til å være en brobygger. Han kan møte de konservative prestene som ikke ville forhold seg til Erling Pettersen, samtidig som han kan møte den andre leiren, som har vært for en endring i vigselsreglementet, sier Torstrup.

Ikke enig om alt

For henne er det viktig å bli behandlet med respekt.

– Vi kan ikke være enig med hverandre i alt, men Braut sier han vil legge til rette for at de som kommer til kirken for å bekrefte sin kjærlighet, blir tatt godt imot, sier hun.

Tilsettingen av ny biskop i Stavanger bispedømme skjedde på Kirkerådet sitt møte i Stavanger torsdag. Flertallet stemte på Braut, han fikk åtte stemmer. Fem stemte på Torstein Lalim og to på Helge S. Gaard.

En fullsatt Stavanger domkirke overvar biskop Erling Pettersens avskjedsgudstjeneste forrige søndag. Les og se bilder her

Åpen folkekirke: - Overraskende

Siden flertallet i Kirkerådet tilhører grupperingen Åpen folkekirke, kommer valget av en konservativ kandidat som en overraskelse på mange.

Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkegruppe.

Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke, sier i en pressemelding at han er overrasket.

– Jeg forstår at mange er skuffet over at Torstein Lalim ikke blir biskop i Stavanger. Jeg hadde i utgangspunktet ønsket meg en annen kandidat, men ser at Kirkerådet har gjort en annen vurdering.
Sandaker-Nielsen sier han er glad for at Braut har sagt at det er feil å nekte prester å vie likekjønna par og at det har vært feil å overkjøre mindretallet.

– Det er en viktig lærdom som gjør at han kan bli en god brobygger.

– Viktigste sak er vunnet

Braut tar over etter Erling J. Pettersen, som har vært biskop i Stavanger siden 2009.

Les intervju med de tre siste bispkandidatene her:

– Jeg kunne godt tenke meg å ha Pettersen som biskop i ti år til, samtidig er den viktigste saken for meg nå vunnet, sier Torstrup, med henvisning til den nye liturgien som fra neste år betyr at homofile kan få gifte seg i kirken.

Hun mener kirken tross alt har kommet langt.

– Kirken har vært gjennom en enorm endring. Det er ikke så lenge siden kvinner ikke skulle tale, ugifte ikke fikk døpe sin barn, kvinner ikke kunne bli biskoper og skilte ikke fikk giftet seg, sier hun.

Når en kvinnelig prest finner kjærligheten med en kvinnelig misjonær kan det fort bli komplisert. Men Claire Marie Gouldthorp (33) og Katrine Kulsrud Meltzer (38) har aldri vært i tvil om hva Jesus ville sagt.

Publisert: