Alle tiders laksestart i Rogaland

Carl Fredrik Wendt venter på laksen i Figgjo. Men i elver som Årdal, Dirdal og Bjerkreim går sportsfiskerne allerede rundt med store smil.

Christian Fredrik Wendt får gå i fred på Sone 1 i Figgjo fordi de fleste andre sportsfiskerne regner med at laksen kommer noe seinere. Her startet fisket 1. juni. De andre jærelvene åpner torsdag.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det har vært nesten dobbel så stor oppgang av laks her som på samme tid i fjor, opplyser Torill Dalene Gjedrem, daglig leder i Bjerkreimvassdragets fellesforvaltning.

I fjor ble det installert videoovervåking i laksetrappa i Bjerkreimselva. Nå vet man nøyaktig hvor mange laks som går på elva til enhver tid.. Hvert bilde blir studert av fagfolk, slik at man ikke bare får antall, men også størrelse og kjønn på hver eneste fisk.

Første uken i fjor, fra 1. til 6 . juni, passerte 330 lakser. På samme tid i år var tallet 594 fisker, hvorav 350 av dem passerte siste dag. Den største var 110 cm.

Sebastian Hetland er en dem som fikk en pang start på årets sesong. Han sikret seg 1. juni to lakser på 3,6 kg og 4,4 kg i Bjerkreimselva.

– Mange fiskere har fått kvoten på to fisk allerede på formiddagen, melder Dalene Gjedrem.

Men det store kortsalget åpner først torsdag 15. juni. Til nå har det bare blitt solgt 30 kort til dagen i fylkets beste lakseelv, som har hatt en eventyrlig utvikling og som de siste årene har ligget inne på listen over de åtte beste elvene i landet.

Dirdal og Årdal

I fjor pustet lille Dirdalselva i Gjesdal storebror i Bjerkreim rett i nakken med en totalfangst på 6036 kilo mot 7631 kilo i Bjerkreim (se tabell) , og i år er det nesten som om Terje Gilja tar en sang.

Et lakse-eventyr
Dette er en av årets lakser i Dirdal.

– Vannstand har vært fin. det har vært godt med fisk; og mye stor laks og, ja, det er mange som går rundt og smiler, lyder rapporten fra lederen av fellesforvaltningen i Dirdalselva.

Fangstrapporten viser 785 kilo, når Aftenbladet sjekker. Og største laks er over 13 kilo.

Men Årdalsleva topper årets liste. Men der startet fisket allerede 20. mai. Så langt er fangsten på 1433 kilo. Største laks er 15,3 kilo, tatt på sluk på Svadberg 21. mai.

Jærelvene åpner torsdag

Først torsdag åpner fisket i elver som Hå og Ogna. Da får man også et bedre bilde fra Bjerkreim, mens Suldal starter 20. juli ovenfor fossen.

Derfor kikker jærfiskere mange nå spent på Figgjo, som fikk et lite forsprang med åpning 1 juni.

– Vi har vann. men elva er sein. Det sier også de gamle, påpeker oppsynsmann på Sele, Steinar Egeland.

– Som normalt, elva er sein. Derfor er det bare tatt fire laks,melder Christian Bjellands mann på Sele, Steinar Egeland.

Selv er han bare 71 år og i full sommerjobb for næringslivsmannen Christian Bjelland som eier fisket ved utløpet av Figgjoelva.

Når Aftenbladet tirsdag kveld er innom, er bare fire fisker loggføært til nå i år. Egeland vet om totalt 20 fisker i elva. ’

– Men det er tatt fisk på Gruda og opp til Bråstein, så det er fisk i hele elva og vi ser jo at noen kommer inn, selv om dette er litt tidlig, sier Egeland.

Han peker ut på munningen. I år tar den en helt ny retning, går 100 meter rett mot sør. I fjor gikk den 100 meter rett mot nord.

Fra vinduet i fiskerhytten ser vi hvordan Figgjoelva har skiftet retning. I fjor gikk den ut i havet 100 meter, rett til høyre. I år ligger munningen 100 meter rett til venstre.

Wendt kan godt vente

– Jeg kan god vente på laksen, forsikrer kveldens fisker Carl Fredrik Wendt.

Fordi alle tror at det er litt tidlig, kan han han gå uten kø og helt for seg selv på den attraktive sonen, der Figgjoelva møter Jærhavet.

– Det er årets første tur. Det er godt å lufte hodet litt. Men jeg merker jo at det er halvt år siden sist jeg var ute med stanga, sier Wendt, der han skifter over til en ny flue, Sunray shadow.

Elvene i Rogaland har ikke bare ulike fisketider. De har flere ulike bestemmelser og regler.

– Men det er i år ingen endringer i de nasjonale fisketidene og i fiskereglene for vassdragene. De er som i fjor, opplyser seniorrådgiver, Stig Sandring, hos Fylkesmannen i Rogaland.

4401 laks tatt i Bjerkreimselva
Publisert:
 1. Laks
 2. Figgjo
 3. Bjerkreim
 4. Gilja
 5. Dirdal

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker

 2. Bank tapte retts­sak – kan få stor betyd­ning for svindel­ofre

 3. Da Sol­skjærs etter­følger sa sin mening på TV, fikk han mange uvenner

 4. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn

 5. Fant død mann på Bryne: Fem menn dømt for urik­tig for­klaring

 6. Utlånt Viking-talent kjemper om opprykk