De har planlagt festen siden februar. Nå håper de på sol og 5000 på perrongen

På Brusand er de mer enn klare til å få Sommertoget fra NRK på besøk. De har holdt på med forberedelsene siden februar. Sjekk programmet her.

Camilla Ystenes, Lars Erling Friestad og Gjertine Hodnestad gleder seg til å få besøk av NRKs Sommertoget.
 • Ingebjørg Iversen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi håper at 5000 møter opp, og vi er forberedt på det dobbelte, sa Hå-ordfører Jonas Skrettingland (KrF) da Aftenbladet intervjuet ham tirsdag.

Fest!

– Det blir fest på Brusand, sier Lars Erling Friestad dagen etterpå. Han har ansvar for «det praktiske» rundt folkefesten som finner sted på Brusand i Hå kommune torsdag.

– Vi gleder oss til å vise frem alt det flotte vi har, legger han til.

Både han, Gjertine Hognestad og Camilla Ystenes gleder seg til å få besøk. De synes det er stas at Brusand er et stoppested på NRKs sommerturné.

Håper på sol

Det ser ut til at Brusand kan få en etterlengtet pause fra nedbøren, men ørlite regn kan det bli, sier statsmeteorolog Sevim Müller i Værvarslinga i Nord-Norge.

Det er meldt pålandsvind. Det kan gi skyer, forklarer hun.

Hun melder også at det kan bli nordvestlig liten kuling.

Temperaturen vil holde seg på rundt 17 grader.

– Det vil være overskyet med avbrekk med sol og muligens noen få dråper regn, oppsummerer Müller.

Kult å komme på TV

Klokken ett går Sommertoget fra Sirevåg i sakte tempo. Da kan det være lurt å sikre seg en plass langs løypa dersom man vil komme på TV, tipser Friestad.

– Det er jo litt kult å komme på TV. Kanskje har du en tante i Bodø du kan vinke til.

Det vil være aktiviteter rundt Brusand stasjon fra samme tidspunkt, klokken 13.00. Da vil det være over 30 stands, og der kan du gjøre mye forskjellig.

– Blant annet skal Jærmuseet ha en stand, Jæren kystlag skal ha en stand, man kan prøve paddleboarding med alt av utstyr, det vil være dyr man kan hilse på, man kan trykke t-skjorter, ramser Hognestad opp i et imponerende tempo.

Hun nevner også Jærmalerne, glasskunst, aktiviteter for barn og unge og flere lag og foreninger.

Hitler-tennene

Otto Laurits Fuglestad er en av gjestene til torsdagens program. Han er god på lokalhistorie, og skal fortelle om Hitler-tennene.

- Jeg skal fortelle om de historiske Hitler-tennene som begynte å komme i 1942. De brukte Tyskland til å sikre seg mot invasjon fra sjøs.

Han synes det er kjekt å bli spurt til å være med på tv-programmet.

- Det er kjempekjekt at Sommertoget kommer til Brusand, og både brusandsfolk og Hå kommune har brukt anledningen til å markedsføre plassen for næringslivet og turistlivet. Jeg har jo skrevet litt og snakt litt om lokalhistorie, så jeg setter pris på å bli spurt til å være med på programmet.

LES OGSÅ:

Les også

Inviterer til folkefest på Brusand

Les også

Brusand eneste i Rogaland som får besøk av NRKs sommertog

Underholdning

Hognestad og Ystenes har ansvar for sceneunderholdningen, og der er det fullt program nesten hele dagen. Eneste unntaket er når NRK har lydprøver fra klokken 16.00 til 18.30. Blant annet vil det være et sirkusshow med sanger komponert av Ragnvald Wernøe, Inger Elisabeth Aniksdal og Frank Robert Andreassen.

– Wernøes sanger har en helt egen evne til å sette seg på hjernen, advarer Hognestad lattermildt.

– Dette blir fantastisk kjekt, sier Friestad entusiastisk.

– Dette er ikke hverdagskost, skyter Ystenes inn.

Planlagt i lang tid

De har planlagt folkefesten siden februar omtrent. Det hadde ikke gått uten Brusand Vel og alle de andre organisasjonene som har vært med på en kjempedugnad, sier Friestad.

– Folk har vært så utrolig positive, de har hevet seg rundt og gjort alt de kan for at dette skal bli en suksess, sier Hognestad.

Friestad er stolt over at alt du ser på Brusand stasjon på torsdag er lokalt.

Friestad forteller at de har planlagt den store dagen siden februar.

Ordføreren gleder seg

Ordfører Jonas Skrettingland gleder seg også til opplegget. Han håper mange kommer.

Han gleder seg til å vise Brusand frem.

– Vi ønsker å vise frem Hå kommune, som er landets største på husdyrbruk, en landbruks- og kulturkommune vi kan være stolte av. Vi vil også vise frem jærstrendene, sier ordfører Skrettingland.

Husk kontanter

– Her er det Hå kommune all over the place, sier Hognestad og ler.

Et stort mattelt har blitt satt opp, og der kan man spise kreolsk fiskesuppe, komle og på kvelden vil det serveres pølser.

Ystenes, Hognestad og Friestad tipser om at det kan være lurt å ta med kontanter. Noen tar Vipps, men ikke alle, sier de.

I tillegg oppfordrer de folk til å benytte seg av kollektiv transport.

– Og hvis du skal parkere, håper jeg du følger anvisningene, sier Friestad.

– Her kan du være hele dagen. Det blir like kjekt for små som for store, legger han til.

I dette teltet kan du spise kreolsk fiskesuppe og komle på dagen, og på kvelden blir det pølser. - Vi er ikke så dottete, så det blir komle uten dott i, sier Friestad.

– Gull

Rudi Smidsrød har bodd på Brusand stasjon siden 2010. Stasjonshuset, altså. Han er kjempeglad for at Sommertoget kommer til Brusand.

– Det er helt gull, for å si det sånn. Det skjer ikke så fryktelig mye i Brusand, så dette er veldig kjekt.

Han synes det er stor stas at NRK har valgt Brusand. Selv jobber han i RailHope, en organisasjon som driver med jernbanemisjon. Han skal sitte på stand i Brusand stasjons gamle venterom.

– Her skal vi steke lapper og snakke om Jesus. Alle er velkomne, sier han.

Rudi Smidsrød har bodd i stasjonsbygget på Brusand Stasjon siden 2010. Han gleder seg til det blir «liv og røre» på Brusand torsdag.

Programmet

12.00–19.00: Markedstelt, stands, mat og aktiviteter

13.30: Toget kommer. Det kjører fra Sirevåg i sakte tempo klokken 13.00, så her finnes det gode muligheter til å få litt tid på skjermen.

13.30 - 16.00: Underholdning i regi av Hå kommune. Første forestilling begynner klokken 13.30. Da blir det først sirkusshow med musikk komponert av rektoren på Hå Kulturskule, Ragnvald Wernøe og hans to kollegaer Frank Robert Andreassen og Inger Elisabeth Aniksdal. Barn og unge fra kommunen vil være med på forestillingen de har kalt Vau de Ville.

I tillegg vil Hå trekkspillklubb spille og Eva Hegre vil ha diktopplesning.

14.00: Møt Perla og Fantorangen på stasjonen. Kast slimball med «Labyrint». Prøv VR-guiding - hopp i Holmenkollen!

18.00: Utescenen: Zirkus, musikk, dans og quiz. Sirkusshowet er det samme som tidligere på dagen, men med en ny vri - denne gangen er det uten unger og med mer improvisasjon. Ungdommer som deltok på UKM vil ha konsert i ca. en halvtime med både musikk og dans. I tillegg vil Jadelle underholde, og Hå trekkspillklubb vender tilbake.

20–21: NRK Sommeråpent direkte fra Brusand

21–01: Pølsefest og musikk: Jonny Red & the Prayerhouse People og Dei Tri står på scenen.

Fredag går Sommertoget klokken 11.05 fra Brusand til Hellvik. Der stopper det i ti minutter. Hellvik Mannskor vil underholde på perrongen. Deretter går toget videre til Egersund og der er det er fremme 11.40. I Egersund vil de introdusere trollpikksjokolade. Det blir en 20 minutters stopp før toget går videre klokken 12.00. Da går toget til Moi. Det er fremme 13.15. Avreise fra Moi blir klokken 13.33. På hjemmesiden til Lund kommune oppfordres alle lag og foreninger, barnehager og bedrifter til å stå langs skinnene med flagg og ønske toget velkommen.

Publisert:
 1. Tog
 2. Hå kommune
 3. NRK
 4. TV

Mest lest akkurat nå

 1. Glatte veier: Brøyter og strør på spreng

 2. Skisenteret har brukt 356.000 kroner på å produsere kunstsnø. Sånn ser det ut nå

 3. 781 nye koronasmittede på Nord-Jæren

 4. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 5. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 6. Slik angriper Viking den rekordtidlige sesongstarten