- Utelukket med Birkedal-rettssak under høstens valgkamp

— Det er utelukket at en rettssak mot Trond Birkedal kan finne sted samtidig med kommune- og fylkestingsvalgkampen til høsten. En rettssak kunne gi politisk påvirkning, slå ut på valgresultatet og det er i strid med demokratiske prinsipper, sier Birkedals forsvarer, Arvid Sjødin, til Aftenbladet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg ser paralleller til straffesaken mot Anders Hornslien og andre sentrale tillitsvalgte AUF-ere, fra 1990-årene, sier advokat Sjødin.

Tiltalen gjaldt grovt bedrageri og forsøkt på grovt bedrageri av kommunale støttemidler til AUF.

I januar 1997 varslet Oslo byrett sak den 11. august, fem uker før valget. Forsvarerne Sigurd Klomsæt og Tor Erling Staff protesterte.

Det ble blant annet klart at Hornslien måtte sitte på tiltalebenken under hele valgkampen. Statsminister Torbjørn Jagland og andre notabiliteter måtte ha avbrutt i valgkampen for å stille i vitneboksen.

- Uaktuelt

Stavanger-politiet har antydet at en rettssak mot Trond Birkedal kunne falle sammen med høstens valgkamp.

Arvid Sjødin har ingen tro på at retten vil beramme en Birkedal-sak samtidig med høstens valg.

— Jeg kan ikke tenke meg at det er aktuelt med et slikt sammenfall i tid. Som sagt: Det ville være helt i strid med demokratiske spilleregler og prinsipper, understreker Arvid Sjødin. Han husker AUF-saken ikke minst fordi kollega Sigurd Klomsæt sto i fronten for en utsettelse den gangen, som forsvarer for Anders Hornslien.

Løslates mandag?

Sjødin har tro på Trond Birkedal blir løslatt mandag.

— Jeg har det på følelsen, etter å ha hørt politiets vurderinger torsdag, sier advokaten, som har hatt flere samtaler med Trond Birkedal de siste dagene.

- Har dere snakket om hvilke planer Trond Birkedal har ved løslatelsen?

— Nei, men jeg er sikker på at en mann som Birkedal har planene klare, sier Sjødin.

Han bekrefter uttalelser fra tidligere i uken om at Trond Birkedal har det bra og er ved godt mot.

Publisert: