Dronning på jomfrutur

Passasjerene er fulle av lovord om det splitter nye cruiseskipet "Queen Elizabeth" som klappet til kai for første gang i Stavanger lørdag.

Publisert: Publisert:

«Queen Elizabeth» fortøyde ved Strandkaien lørdag morgen for første gang. Foto: Anders Minge

Denne artikkelen er over åtte år gammel

Johanna Burke (t.v.), Patricia og Davis Harris og Margareth Reed tok turen til Norge med det nye skipet. Foto: Anders Minge

Cunard-linjens nye stolthet. Foto: Anders Minge

«Queen Elizabeth» avløser navnesøsteren med 2-tallet etter navnet, som nå er tatt ut av cruisetrafikk. Det 294 meter lange skipet la til Strandkaien litt etter klokken 0800 lørdag morgen, og blir liggende til kvelden.

Det britiske ekteparet David og Pratricia Harris fra Devon er svært fornøyd. De har vært på cruise før, også til Norge, men bestemte seg i år for å prøve nettopp Cunard-linjens nye stolthet.

— Et flott skip, høy komfort og topp service. Det er to tusen gjester ombord og et mannskap på 1000, det sier litt om hvordan vi har det, mener de blide engelskmennene.

Johanna Burke, også hun fra England, gir imdlertid et minus i karakterboken for kald kaffe og kald te. Der er det fortsatt noe å gå på, mener hun.

Fikk gaver fra byen

Nå vil de ta en titt på Stavanger, som de aldri har vært i før, før de reiser videre til fjordene nordover Vestlandet for å avslutte med et besøk i Bergen, før turen går tilbake til Southampton.

- Men er ikke britene inne i en økonomisk krise for tiden?

— Joda, men ikke alle, smiler resten av reisefølget deres.

Stavangers «cruisesjef», Anders Bang Andersen, er også på kaien for å hilse det nye skipet velkommen. Under armen har han både en plakett fra Havnevesenet, Stavangers byvåen pluss bøker på engelsk om Stavanger til skipsbiblioteket. Gavene vil bli overrakt skipets kaptein.

— Det er i tråd med god, gammel sjømannstradisjon når et skip er på besøk for første gang. Og tradisjoner er det viktig å ta vare på, understreker Andersen.

Døpt av dronningen

«Queen Elizabeth» er bygget i Italia og ble døpt i Southampton i oktober i fjor av - ja, nettopp den engelske dronningen. Ifølge rederiet ble jomfruturen utsolgt på 29 minutter.

Passajerene som besøkte Stavanger lørdag og som ville prøve noe annet enn Lysefjorden eller en rusletur på byen, kunne forøvrig prøve et helt nytt tilbud fra fra Guide Companiet.

— Vi tilbyr for første gang «A taste of Norway»- smaken av Norge. Det er både i bokstavelig og overført betydning, opplyser daglig leder Wenche Hansen i Guide Companiet til Aftenbladet.no.

Får smake på Norge

Tilbudet går blant annet ut på å kombinere attraksjoner i området med norsk tradisjonsmat. På Voll Ysteri bys det for eksempel på klosterost og jærost, mens turistene på Tungenes får servert norsk bakverk. I Stavanger blir det nyrøkte sardiner de dagene det røkes der.

— I dag er vi også så heldige at det er bryllup på Tungenes som setter en ekstra spiss på turen, sier Hansen, som er spent på hvordan det nye tilbudet blir mottatt.

— Det er begynt å ryktes utenlands at Rogaland er matfylket, så det måtte vi prøve å gjøre et nummer av, sier hun.

Publisert: