Evakuerte kai i Molde

Politiet sperret tirsdag formiddag av Storkaia i Molde på grunn av eksplosjonsfare om bord i bulkskipet «Alutrans».

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 22 år gammel

Skipet grunnstøtte natt til mandag ved Gurskøya på Sunnmøre.

«Alutrans» var på vei fra Belgia til Nesset i Romsdal med

aluminiumsavfall. Etter grunnstøtingen tok skipet inn vann, og ifølge brannvesenet er det fare for at vann i kombinasjon med aluminium danner eksplosive gasser som hydrogen og amoniakk.

Flenge Brannsjef Svein Arild Istad ved brannvesenet i Molde opplyser til NTB det var skipperen om bord som ba om assistanse, etter å ha manøvrert seg til kai i Molde for egen maskin. Båten hadde da slagside og tok inn vann gjennom en flenge i siden.

Dykkere har vært nede og tettet flengen midlertidig, og situasjonen er under kontroll, sa brannsjefen mandag ettermiddag. Da var også konsentrasjonene av hydrogen og amoniakk målt, og var ikke større enn at man kunne blåse faren over.

Ved laboratoriet til Hydro Aluminium Sunndal får NTB opplyst at

gassdannelse kan oppstå når aluminiumslagget består av mange og små partikler som til sammen gir en stor metalloverflate. Da kan aluminium og vann i en reaksjon gi aluminiumsoksyd og hydrogengass. En tilsvarende kjemisk reaksjon skjer ikke med kokekar i et kjøkken, fordi overflaten på kokekaret er kompakt og glatt.

Eksploderte Tidlig på 90-tallet var det en eksplosjon hos firmaet Aluscan i Nesset i Romsdal, hvor alumiumsavfallet fra «Alutrans» skulle leveres. Denne eksplosjonen gjorde store skader. En av teoriene den gang var at eksplosjonen var forårsaken av en kjemisk reaksjon mellom aluminium og vann. Ifølge administrerende direktør Kjell ove Sjøli ved Aluscan ble det imidlertid aldri konkludert med noen sikker årsak til denne eksplosjonen.

Frakteskipet «Alutrans» eies av rederiet Santor i Vistdal i Romsdal.

Bildetekster:Billedtekst: Det var en stund dramatisk på Storkaia i Molde da lasteskipet «Alutrans» meldte fra om slagside og eksplosjonsfare om bord. Kaia ble avsperret av politiet. (Foto: Kjell Herskedal, Scanpix).

(NTB)

Publisert: