Stor eksplosjonfare og storevakuering

Sivilforsvarets alarm «Viktig melding, lytt på radio» vekket store deler av Lillestrøm og Rælingens befolkning onsdag morgen. 104 tonn propan sto i full fyr ved Lillestrøm stasjon.

Publisert: Publisert:
  • Aftenbladet.no
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

Oslo (NTB): Store områder måtte evakueres på grunn av stor eksplosjonsfare etter en togkollisjon. Ingen mennesker ble skadet i kollisjonen, men et av togene hadde en propanlast som tok fyr. Siden klokka 01.00 natt til onsdag har tusenvis av mennesker sovet i uvitenhet om den store eksplosjonsfaren som har truet.

Ulykken skjedde rett før klokka 01.00 natt til onsdag. Det oppsto lekkasje fra en tankvogn fylt med propan, og onsdag morgen sto to vogner i brann. Flammene stakk rundt fire meter til værs.

Slukket ikke I stedet for å slukke bestemte brannvesenet seg for å la propangassen brenne ut. Eksplosjonsfaren ble på dette tidspunktet vurdert som liten.

Denne vurderingen endret seg imidlertid i morgentimene, blant annet fordi nok en tankvogn står i fare for å bli antent og kunne eksplodere. Rett etter klokka 07.30 gikk politiet ut med den dramatiske meldingen at store deler av Lillestrøm og Rælingen måtte evakueres omgående. Politiet sa da at eksplosjonsfaren var meget stor. En sikkerhetssone på rundt 700-800 meter ble opprettet.

Totalt bor det 25.000 mennesker i Lillestrøm og 15.000 i Rælingen.

Dør til dør I den dramatiske radiomeldingen ga politiet beskjed om at alle som er i stand til det snarest måtte begi seg vekk fra området politimesteren hadde bestemt skulle evakueres. Andre ville bli hentet.

Politiet har en liste over pleietrengende i området og går i tillegg rundt for å forsikre seg om at folk forlater boligene sine.

Blant annet må Lillestrøm politistasjon evakueres. To barneskoler med rundt 750 elever til sammen, en barnehage og en barnepark ligger også innenfor områdene som evakueres. De fleste barna ble varslet før de dro til skolen eller barnehagen i morgentimene.

Pleietrengende ble tatt hånd om ved Lillestrøm bo og aktivitetssenter. De som måtte ha transport for å komme ut av området ble bedt om å møte opp på tre ulike oppsamlingsplasser.

Skulle ikke skjedd Det har skjedd noe som ikke skulle ha skjedd. Vi kan ikke si hva som er årsaken til at togene kolliderte, sier informasjonssjef Sigurd Sandvin i Jernbaneverket til NTB.

Sandvin sier at i teorien skulle toget som kjørte inn mot Lillestrøm stasjon, blitt stoppet automatisk når det sto et annet tog på linja. Både jernbanelinja og lokomotivene er utstyrt med automatisk togstopp, og en slik kollisjon skal dermed ikke kunne skje.

Vi liker dette svært dårlig, for å si det forsiktig, sier Sandvin. Han opplyser at Lillestrøm stasjon er en av Norges mest trafikkerte, og svært høyt prioritert når det gjelder sikkerhet.

Trafikkproblemer Det oppsto trafikkaos rundt Lillestrøm i morgenrushet. Alle tog

sto, og dette berørte tusenvis av trafikanter på Gardermobanen og annen togtrafikk forbi Lillestrøm. Lillestrøm er en av landets mest trafikkerte stasjoner med 550 togpasseringer daglig.

Rælingtunnelen på riksvei 159 ble stengt. Trafikken inn i sentrum av Lillestrøm ble også stanset.

Busstrafikken fikk også problemer fordi busstasjonen i Lillestrøm ligger innenfor evakueringsområdet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

  2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

  3. – De kaller det tidenes funn i Norge

  4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

  5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

  6. Pizzabakerens hemmelighet