Bønder får stor etterbetaling fra Tine

Et stort overskudd for Tine betyr at det også blir en solid etterbetaling til bøndene som leverer melk til samvirket.

Det gode Tine-resultatet kommer også melkebøndene til gode. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
 • NTB
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Samvirket, som eies av bøndene, la onsdag fram et resultat der bunnlinjen viste et overskudd på 1,86 milliarder kroner før skatt. Det er 283 millioner mer enn året før og det beste resultatet konsernet har oppnådd «på år og dag», ifølge Nationen.

Styret går inn for at drøyt halve overskuddet, 963 millioner kroner, skal føres tilbake til bøndene i form av en etterbetaling på 66 øre per liter levert melk.

I gjennomsnitt betyr det 112.000 kroner per bonde. Det gir en samlet melkepris på 5,69 kroner per liter levert melk og er en økning på 8 øre fra 2015 (1,4 prosent).

– Det er kjempebra at Tine driver så bra, sier leder Marit Epletveit i Gjesdal Bondelag. Hun er også innstilt som ny leder i Rogaland Bondelag.

Selv har hun et gammelt båsfjøs med 30 melkekyr og en kvote på 200.000 liter. Det gir 132.000 kroner i etterbetaling.

– Pengene kommer godt med. Først og fremst vil vi betale ned på gjeld, og jo lavere gjeld vi får, jo lettere blir det å investere, sier Epletveit.

Innen 1. januar 2034 må hun bygge om til løsdrift om hun skal fortsette med melkeproduksjon. Opprinnelig var kravet innen 2024, men det er nå utsatt.

– Vi venter på priser på hva det vil koste å bygge om, sier Epletveit. For øyeblikket holder hun på å bygge ny vei til et beite.

Makskvoten for melk er 900.000 liter. Det betyr at bøndene med de aller største kvotene, får nærmere 600.000 kroner i etterbetaling. Mange av de største melkebrukene i landet ligger på Jæren.

For 2015 var etterbetalingen på 59 øre per liter melk som ble levert. Det ga en samlet melkepris på 5,61 kroner per liter melk som ble levert. Det var 33 øre mer enn året før. Det vil altså si at den prisen som norske melkebønder får per liter melk har økt med 41 øre på to år.

Dersom bønder produserer mer en kvoten de har må de betale en avgift for den overproduksjonen. Den er på 4,20 kroner per liter.

Sunniva Ravndal Veen og Ivar Are Veen i Rogaland ligger an til å få over dobbelt så mye i etterbetaling som snittet blant norske melkebønder., drøyt 250.000 kroner.

– Det er etterlengtede penger som vil komme godt med når vi skal nedbetale gjeld, sier Sunniva Veen til Nationen. Hun sier pengene åpner for at de kan investere og videreutvikle gården.

(©NTB)

Les også

 1. Av de 120.000 sauene som mister livet hvert år, dør mer enn 100.000 av andre årsaker enn rovdyr

 2. Januar-barometer: No går mykje Trygves veg

Publisert:
 1. Tine
 2. Landbruk
 3. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Innfører påbud om munnbind på Nord-Jæren, venter med koronasertifikat

 2. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 3. 41 smittet på bedehus-basar

 4. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 5. Endelig kan årets morsomste bankran starte

 6. Derfor vil de ikke vaksinere seg