Sherpaer skal bygge steinhytte ved Kjerag

100.000 turister er ventet til Kjerag i år. For å øke sikkerheten i det værharde høyfjellet, skal Stavanger turistforening bygge en steinhytte langs stien.

Fjellet Molden (1116 moh) ble så populært at kommunen fikk nepalske sherpaer til å bygge en steinhytte for å gi ly til fotturister. Nå skal sherpaene lage en lignende på Kjerag.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi er reelt bekymret for at folk kan bli alvorlig skadet eller omkomme ved Kjerag, som følge av utmattelse og nedkjøling, opplyser Preben Falck, daglig leder i Stavanger turistforening.

Planen er å bygge en sikringshytte, hvor turister kan søke nødly. Turen er cirka 5 kilometer en vei og forholdsvis hard. Fotturistene må opp og ned tre bratte fjellsider. Stien begynner på 600 meter og stiger opp i 1000 meters høyde. Hvis det regner og blåser, blir det fort veldig kaldt og surt i fjellet.

Mange av de besøkende er dårlig forberedt med tanke på de krevende værforholdene på turen til Kjerag. Turen tar normalt cirka 5 timer tur-retur, men mange er dårlig trent og trenger vesentlig lenger tid. Et annet problem er at mange starter å gå for seint på dagen på grunn av lang reisetid fra Stavanger.

Ved Trolltunga i Hardanger ble det bygd to nødhytter i fjor for å øke sikkerheten. Nå følger Ryfylke etter. Før turistsesongen starter for fullt skal det bygges en sikringshytte ved Preikestolen. Ved Kjerag er målet å få det ferdig i løpet av sommeren.

Hytta på Kjerag skal ha lukket front, ikke åpen slik som den i Luster.

Venter på klarsignal

Turistforeningen vil minimum bygge én nødhytte av tørrlødd naturstein, kanskje to. Etter planen skal nepalske sherpaer bygge kopi av en hytte de tidligere har laget i Sogn. Innvendig blir den cirka 3x5 meter. Noen få vinduer skal gi dagslys. Langs langveggene planlegges sittebenker i to etasjer, slik at det er plass til inntil 30-35 personer.

Røde Kors og Norsk Folkehjelp mener at slike sikringshytter vil kunne redusere antallet redningsaksjoner og uønskede hendelser ved Kjerag. Hvis utslitte og kalde turister kan søke nødly under tak, avverges trolig en del aksjoner.

Turen til Molden tar cirka 2 timer. Fra toppen av Molden har turistene usikt mot Hafslo, Gaupne, Jostedalen, Jostedalsbreen, Lustrafjorden, Skjolden, Fanaråken og Hurrungane i Jotunheimen.

– Dersom det godkjennes av vernemyndighetene, ønsker både turistforeningen og Norsk Folkehjelp å utstyre hyttene med vedovn som er tilgjengelig for oppvarming kun i nødsfall. Vi har fått støtte fra Sparebankstiftelsen SR-Bank og venter på byggetillatelse fra Forsand kommune, opplyser Preben Falck.

Ny turisthytte

Sherpaene kommer fra Khunde i Nepal, en landsby med 67 hus og 300 fastboende. Etter planen kommer totalt 38 råsterke menn til Norge for å bygge stier i år. Lønnen de tjener på et halvt års arbeid, tilsvarer det de tjener i løpet av et helt liv i Nepal. Det er grunnen til at sherpaene står i kø for å reise. De har tidligere fikset stien til Kjerag og en rekke andre turmål.

– Vi har fire sherpaer i arbeid nå, de fleste kommer i mai. Vi har et 30-talls prosjekter og tenker å bygge steinhytta på Kjerag i september. Men dette kan bli endret, sier Tore Opdal i Stibyggjaren AS.

Det fineste utsiktspunktet i hele Luster, sies det om Molden.

Samtidig jobber turistforeningen med planer om en ny turisthytte på Kjerag. Det blir en betjent turisthytte som både vil bidra til å løse utfordringer knyttet til den økende Kjerag-trafikken og inngå i turstinettet Lysefjorden rundt.

Det er to aktuelle tomter for turisthytta. Den ene ligger 200–300 meter fra Kjeragbolten, langs kanten av selve Kjerag-massivet. Hvis denne plasseringen velges, må det bygges ytterligere en nødhytte langs stien. Dette vil ikke være nødvendig dersom den betjente turisthytta bygges langs stien.

Trolltunga har bidratt til å gjøre Hardanger kjent i hele verden, men all oppmerksomheten fører til et stort behov for tilrettelegging, fastlår Reisemål Hardangerfjord.

– Disse tiltakene vil etter vår mening gjøre at besøkende får en god og trygg opplevelse av fjellturen til Kjerag, tross utfordrende terreng og krevende værforhold, mener Preben Falck.

Sesongen på Kjerag starter når veien mellom Lysebotn og Sirdal brøytes rundt 20. mai og varer til snøen legger seg, normalt i november. På Preikestolen er det turister hele året. Trolltunga startet sesongen med trugetur 4. mars.

– Sesongen for trugeturer til Trolltunga er godt i gang og Trolltunga Active opplever større pågang på aktiviteten samanlignet med tidligere år, heter det i en pressemelding fra Reisemål Hardangerfjord.

Dobler P-avgiftene på Kjerag og Preikestolen285.000 på Preikestolen, 70.000 på Kjerag
Sikringshytta i Luster kommune ble bygd i 2014. Fjellet har sitt eget toppturløp «Molden Opp».
Det gikk med cirka 120–140 tonn med stein for å bygge hytta på Molden. Steinen ble fraktet inn med helikopter.
285.000 på Preikestolen, 70.000 på KjeragMilliongave til nødhytter på Preikestolen og KjeragTre til Kjerag, 200 til Preikestolen i uværetDagene blir kortere. Nekter turistene å starte for seint
Publisert:
 1. Kjerag
 2. Stavanger
 3. Norsk Folkehjelp
 4. Nepal
 5. Trolltunga

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir den nye korona­hverdagen fra mandag av

 2. Frustrert Fridjonsson ute i kulden: – Jeg er sint

 3. – Folk skal kunne spise som en konge med lue­sveis

 4. 21 smittetilfeller på Nord-Jæren, en Stavanger-skole på gult nivå

 5. Neste uke flyttes korona­vaksineringen i Stavanger

 6. Drill og bor er trolig brukt for å ødelegge Stein­kjerringa