Her kommer trolig den nye DNT-hytta

Stavanger Turistforening vil. Rådmannen er positiv. Nå gjenstår bare det formelle vedtaket i kommunen før fyrvokterboligen kan bli DNT-hytte til sommeren.

Fyrlykter er attraksjoner mange steder, men på Eigerøy er geologien på turen ut kanskje vel så spennende som fyrhistorien.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:

Håvard Hansen er en lokal entusiast i Stavanger Turistforening. Han spilte ideen inn til foreningen sentralt. Hva med å be Eigersund kommune om å få overta driften av den gamle fyrvokterboligen på Eigerøy og gjøre den om til en klassisk DNT-hytte? Så viste det seg at styret i Stavanger Turistforeningen hadde vært i nettopp fyrvokterboligen. Der hadde de snakket om det samme. Dette er det perfekte stedet for en DNT-kysthytte.

Eigersund kommune fikk overta boligen den gang fyrvesenet kvittet seg med den slags heft. For at turistforeningen skal gå inn i et slikt prosjekt med dugnad og penger, trenger de en leieavtale som går over lang tid. Håvard Hansen antyder minst 40 år.

Kysthytte

Stavanger Turistforening har 27.000 medlemmer, 1000 av disse kommer fra Dalane. Her kaller de seg Dalane Turlag. Stavanger Turistforening drifter 44 hytteanlegg, men ingen av dem ligger i Eigersund. Den nærmeste hytta er Gaudland i Sokndal. Denne har godt over 1000 overnattinger i året.

– Området på Eigerøy egner seg svært godt for kjerneaktivitetene i foreningen. Her snakker vi både om overnattingsturer og dagsturer. Området er perfekt for Barnas Turlag og for DNT Tilrettelagt.

Mange forbinder Stavanger Turistforening og DNT med hytter i fjellet. Nettopp derfor vender de nå blikket mot kysten og kysthytter.

– Vi som bor her ved denne kyststripen, vet at mange av de fineste turene går langs havet. Eigerøy fyr er i så måte en unik plass, mener Hansen.

Les også

Astronaut gjorde det samme i Egersund og på månen

Tor med hammeren

Aftenbladet ba Pål Thjømøe, leder i Magma Geopark, bekrive turområdet rundt Eigerøy fyr.

– Det er ikke mange steder i Rogaland som kan måle seg med dette. Hele området er et gigantisk magmakammer. Det går to noritt-ganger i anortositten. De ligger helt oppe i dagen langs stien til fyret. Før geologene kom med sine forklaringer, mente man at det var hjulsporene etter Tor med hammeren man så.

Thjømøe forteller at bergarten Noritt kommer av navnet Norge og ble første gang beskrevet av en geolog som gjorde sine undersøkelser i dette området i 1836. Den eneste geologen som har vært på månen og samlet steinprøver, astronauten Harrison Schmitt, var her og skrev sin doktoravhandling om det han fant i 1956 og 1957.

Månelandskapet, anortositten, er veldig tydelig på stien til fyret der den snegler seg mellom fjellknausene.

Fredet

Fyrvokterboligen ligger værhardt til å trenger en oppgradering. Håvard Hansen sier STF har lang erfaring i eiendomsforvaltning.

– Vi er kjent med at huset og deler av området er fredet, men mener vi har både kompetansen og de økonomiske forutsetningene som skal til for å forvalte eiendommen på en god måte. Driften kan finansieres med leieinntekter, mens rehabilitering kan finansieres med spillemidler og gaveordninger. For at vi skal kunne få slik støtte, må vi ha et langsiktige leieforhold på minimum 40 år, sier Hansen.

Rådmannen innstiller på at turistforeningen får overta driften. I forslaget til vedtak står det 3 - 5 år, mens turistforeningen sier de må ha minimum 40 år for å kunne gå inn i prosjektet. I saken beroliger imidlertid rådmannen med at 3–5 år kun er en prøveperiode og at det etterpå kan bli aktuelt med 20 - 40 år. På dette punktet håper turistforeningen at politikerne vil si 40 år når saken havner i formannskapet.

Ellers er det en tvers gjennom positiv innstilling fra rådmannen. Spesielt blir det fremhevet at fyrvokterboligen blir mye mer tilgjengelig enn i dag.

– Dagens uteleiepraksis er tungvint og vil bli mer håndterbar med utleie via UT.no og turistforeningens egen ordning, argumenterer rådmannen.

Hvis politikerne sier ja, går rådmannen inn for at driftsansvaret kan overføres til STF allerede før sommeren 2021.

Publisert:
 1. Stavanger Turistforening
 2. Eigerøy
 3. DNT
 4. Eigersund kommune
 5. Fyr

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»