Apotek kan bli spisested

Det prisbelønte og ærverdige bygget etter Viben apotek fra 1920 kan bli ny base for Jærkokken Heine Grov. Han og samboeren vil nå selge to leiligheter for å realisere prosjektet.

Publisert: Publisert:

Dette er det gamle apoteket som kan bli både bolig og arbeidsplass. Foto: Geir Sveen

  • Geir Sveen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

DSC_0626.jpg Foto: Geir Sveen

Den profilerte kokken jobbet iherdig for å gjøre Time kommunes egen villa på rådhusplenen om til nytt spisested. Haugehuset glapp fordi byggtekniske krav og pris ble for høy. I august skal dette huset rives.

Men Heine Grov har ikke gitt opp drømmen om å skape et unikt spisested i gammel ramme på Bryne.

Jobb og bolig

Nå søker dagens eier av apotekbygget, Finn Underhaug, om ny brukstillatelse. Intensjonen er at de to øverste etasjene skal bli bolig som i gamle dager og at kjeller og første etasje fortsatt skal være næring, da som selskapslokaler.

— Denne bruken av huset vil gi noe til Bryne sentrum. Huset vil være i bruk ved større deler av døgnet, kontra kun i kontortiden. Gjester vil komme og gå, samtidig som huset alltid vil være bebodd av de som driver næringen, heter det i søknaden.

Etter flere møter og mailveksling mellom kommune og arkitektfirmaet Sjo Fasting As, som selv arbeidet i lokalene og som nå fronter saken, har kommunen muntlig sagt ja til den nødvendige bruksendringen, opplyser arkitektkontoret til Aftenbladet.

Tar sats for byen

— Dette er noe vi virkelig har lyst til å få til både for oss selv og for å gi Bryne et løft, forklarer Heine Grov.

Huset har også en koselig bakgård midt i sentrum. Foto: Geir Sveen

Han og samboeren Ragnhild Oftedal er villig til å selge hver sin leilighet for å flytte inn i toppetasjen av apoteket og drive servering under for lukkede selskap, små og store, alltid basert på lokale råvarer.— Kjelleren, den folk flest ikke vet om, nærmest roper om et slikt tilbud. Den er flislagt og klar til å ta i mot kanskje 40 gjester, lyder det ivrig fra kokken.

Ting er ikke i boks. Men pris for bygget er avtalt med Finn Underhaug.

— Alt avhenger nå av om kommunen godkjenner planene. Håpet er å komme i gang på nyåret, sier Heine Grov.

Dermed kan vinen komme tilbake på gamle tomter i et hus fra 1920 med medisinutsalg i første etasje, apotekerbolig i andre etasje og hybler for lærlinger på loftet.

Omstridt vinsalg

Men virksomheten i Meierigata var omstridt, for det var ikke bare piller som ble solgt over disken, gikk det fram da husets fargerike historie ble presentert i Aftenbladet i fjor sommer.

Folk fikk nemlig også kjøpt sterkvin (hetvin) til medisinsk bruk mot resept, og vintrafikken ble fort en snakkis som skapte både beruselse og forargelse på Jæren. Apotekeren Jens Arff ble beskyldt for å være en pengegrisk mann som var mer opptatt av å selge vin enn å selge medisin.

I november 1925 havnet saken i meddomsretten på Bryne der Arff var tiltalt for «ulovlig å ha solgt vin til ikke medicinsk bruk til personer og under omstændigheter, hvor vinen ikke skulde brukes til medicin, men til berusning eller nytelsesmiddel».

Men retten fant det ikke bevist at Arff hadde drevet ulovlig vinhandel og frikjente apotekeren.

Fram til 1967 ble det drevet apotek i Meierigata. Da flyttet apoteket til Jernbanegata, og siden har det huset arkitektkontor, galleri og i dag er det helsehus med mange ulike aktiviteter.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

  1. Denne kommunale villaen kan glippe for kjendiskokk

  2. Fra vin og medisin til akupunktur og yoga

Jærkokken Heine Grov er kjent for å løfte fram lokal mat og lokale råvarer. I 2009 ga han sammen med fotograf Ingeborg Skrudland ut bok med oppskrifter og morsomme bilder o maten på Jæren. I 2005 kom boka om Det jærske kjøkken. Bakgrunn: Ble som 21-åring kjøkkensjef på Enhjørningen fiskerestaurant i Bergen og har siden styrt kjøkkkenet på Solstrand, Thime station, Jæren hotell og Numer 17. Driver nå Jærkokken As for mat/selskaper på bestilling. Foto: Jonas Haarr Friestad

  1. Jæren