Elleve personer siktet i stor smuglersak

ROGALAND: Skal ved flere anledninger ha innført flere tonn alkohol fra Polen til Norge.

På Svinesund ble forsendelsene fortollet som impregneringsmiddel eller bygningsmateriale. Da tollvesenet 2. juni i år tok en nærmere titt, fant de flere tonn alkohol.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sør-Vest politidistrikt etterforsker en smuglersak hvor politiet mistenker en avgiftsunndragelse på flere millioner kroner. Ved flere anledninger skal store mengder øl og sprit illegalt ha blitt innført til landet. Alkoholen skal ha blitt solgt til privatpersoner i Rogaland.

LES OGSÅ: Tollere fant 16 kilo amfetamin ved en tilfeldighet

Fire polske statsborgere ble pågrepet i saken i løpet av sommeren. Tre av dem sitter i varetekt på grunn av unndragelsesfare. Noen av de siktede erkjenner delvis straffskyld.

Rettsak i mars

Aftenbladet får opplyst at smuglervarene ble fraktet med Bring. Politiet skal ha bilder av den antatte hovedmannen når han betaler for de aktuelle forsendelsene på Posten.

Les også

Rogalending skal ha opprettet over hundre falske brukerprofiler på barnenettsteder

På paller, under et topplag med impregneringsmiddel eller bygningsmateriale, var det alkohol. Flere av forsendelsene besto av flere paller. I en av forsendelsene alene ble det ifølge politiet smuglet nærmere 5 tonn alkohol.

– Min klient erkjenner delvis straffskyld, sier advokat Ørjan Eskeland i Advokatfirmaet Torstrup.

Innenfor «dekklaget» av enten impregneringsmiddel eller byggemateriale, fant tollerne mangfoldige esker inneholdende både øl og sprit.

Han er forsvareren til en av tre polske statsborgere som sitter i varetekt i påvente av straffesaken, som er forhåndsberammet i Jæren tingrett i mars 2018. Ytterligere en mann vil stå tiltalt i denne rettssaken.

– Han nekter for at han har vært med på å bestille alle forsendelsene, sier Eskeland.

Politiet mener det er snakk om over 20 leveranser.

Fattet mistanke

Det var tollvesenet som oppdaget smuglingen. Valborg Kjølleberg Bishop, som er seksjonssjef for grensekontroll ved Stavanger tollsted, sier til Aftenbladet at tollvesenet fattet interesse for en av flere forsendelser til Bring sitt lager på Tananger.

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge understreker at Posten og Brings medarbeidere ikke er involvert i smuglersaken - men at deres kontrollrutiner bidro til å avdekke saken.

Les også

Stoppet med bilen full av smuglervarer

Les også

Elev dømt for å ha truet læreren sin med kniv

Da tollvesenet 2. juni i år sjekket det som skulle bli den siste forsendelsen til smuglerligaen, oppdaget de at det hovedsakelig var alkohol som var på vei inn i Rogaland. Impregneringsmiddelet var bare «dekklast».

– Vi vet at det smugles alkohol og det er vår jobb å stanse dette. Jeg ønsker ikke å si hva som gjorde at vi fattet mistanke. Da vi avdekket at forsendelsen inneholdt mer enn bare impregneringsmiddel, som hadde blitt fortollet ved Svinesund, tok vi kontakt med våre kolleger i Østfold, sier Bishop.

LES OGSÅ: Smuglere sier de trodde at de fraktet kontormøbler

Tollerne avdekket da at det dreide seg om flere forsendelser.

– Vi tok raskt kontakt med Sør-Vest politidistrikt. Samarbeidet mellom tollvesenet og politiet har fungert meget godt, sier seksjonssjefen.

Brukte arbeidsplasser

De forsendelsene som ikke ble stanset, ble ifølge politiet kjørt videre til flere industriområder i distriktet. Her ble pallene med alkohol losset av ved hjelp av trucker. Alkoholen skal også ha blitt lagret på industriområdene.

Smuglervarene ble levert på flere arbeidsplasser i Rogaland. Her ble varene lagret og også solgt til privatpersoner.

En av dem som nå sitter varetektsfengslet, var mottaker på en av disse arbeidsplassene. Flere av de andre siktede i saken - også det hovedsakelig polakker, men også noen norske statsborgere - var mottakere på andre arbeidsplasser.

– Kom med ønskeliste

Den antatte hovedmannen er bosatt i Stavanger. Politiet mener at han har hatt en avtale med en polsk statsborger bosatt i Polen, og at han nærmest har kommet med ønskelister hvor hva han ville ha tilsendt av alkohol.

Les også

Tollere i Risavika stoppet bilvrak på vei til Nigeria

Hovedmannen skal deretter ha rekruttert andre.

– Min klient erkjenner straffskyld. Han har valgt å legge alle kortene på bordet og å samarbeide med politiet. Han sier at smuglingen har vært profittmotivert, sier den antatt hovedmannens forsvarer, advokat Stian Kristensen i Adius advokater, til Aftenbladet.

Advokat Arvid Sjødin, i Advokatsamarbeidet Sjødin Meling, er forsvareren til en av de fire som vil få anledning til å forklare seg for retten i mars. Her kommer siktede trolig til å nekte straffskyld for smugling. Det har han i alle fall gjort til nå.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Frem til torsdag har han sittet i varetekt, men han ble løslatt da lagmannsrettens kjennelse om videre fengsling ble opphevet av Høyesterett. Da lagmannsretten behandlet begjæringen om fengslingsforlengelse på ny, valgte de å løslate ham, sier Sjødin.

LES OGSÅ: Motorsykkelsmugler dømt i Stavanger tingrett

Gunnar Øystein Helgevold hos Stavangeradvokatene, som er forsvareren til den fjerde mannen som vil få saken sin prøvd i retten i mars, sier til Aftenbladet at hans klient erkjenner straffskyld for de turene som angår ham.

Grovt heleri

En polsk statsborger, den antatte hovedmannens halvbror, er allerede dømt i saken. Retten finner det bevist at han ved flere anledninger fløy fra Polen til Stavanger lufthavn, Sola for å hente utbytte fra smuglingen. Samme dag som han kom til Norge returnerte han til Polen med større pengebeløp i bagasjen.

6. mai 2017 ble han stanset av tollere på Sola da han skulle fly tilbake til Polen. På seg hadde han 25.000 kroner i kontanter.

Les også

Dømt for innførsel av 27,5 kilo amfetamin

Les også

17-åring tiltalt for voldtekt i Stavanger

I dommen fra Jæren tingrett konkluderes det med at tiltalte skal holdes ansvarlig for et grovt heleri på 275.000 kroner. Retten mener at heleriet er grovt både på grunn av størrelsen og på grunn av handlingen utbyttet stammer fra – nemlig smugling.

Retten, som dømmer pengekuréren til 8 måneders ubetinget fengsel, mener at den ulovlige virksomheten vitner om profesjonalitet.

Kurérens forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfirmaet Torstrup, sier til Aftenbladet at hennes klient har vedtatt dommen, som dermed er rettskraftig.

Publisert: