Hvordan vet vi at Google erstatter kull med vindkraft?

Nesten uansett hvor du er i Sør-Rogaland, vil du i framtiden kunne se en vindmølle. Her er tre spørsmål leserne har stilt i forbindelse med at vi holder på å bli Norges største vindkraftregion.

Norges største vindkraftverk, Tellenes Vindpark i Rogaland.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:

Tellenes vindpark kalles googleparken. Årsaken er at Google skal kjøpe alt kraftverket klarer å produsere i 12 år. Google vil drifte sine europeiske datasentre med fornybar energi. Men hvordan vet Google at det er kraften fra Tellenes som brukes og ikke atomkraft eller kullkraft?

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det vet ikke Google, elektrisiteten de mottar kan i prinsippet være produsert hvor som helst. Det var den nordiske energibørsen Nord Pool som fristet Google til å investere i Norge. Den har noen egenskaper som passer Google utmerket. Nå kan de nemlig kjøpe elektrisitet i ett land og bruke den i et annet. Det skal altså ikke gå en kabel fra Sokndal til et Google datasenter i for eksempel Tyskland. Google tenker slik at når de betaler for ren energi fra Norge, så betaler de tilsvarende mindre for skitten energi fra et annet land.

Nesten alle eierne av vindkraftverk i Rogaland er utlendinger. Forenklet sagt er det store, utenlandske pensjonsfond som eier kraftverkene. Hvor blir det av de norske eierne?

Det ble lenge sett på som lite lønnsomt å investere i norsk vindkraft. I Norge og Sverige finnes det noe som kalles grønne sertifikater. Det er en støtteordning som skal få opp produksjonen av fornybar energi. Den er helt avgjørende for bransjen. Likevel har ikke norske investorer stått i kø ved vindmøllene. Nå består køen av utenlandske pensjonsfond. Ifølge folk i bransjen er årsaken praktiseringen av reglene i Norge. De er alt for stivbeinte, blir det sagt.

De lokal kraftselskapene kunne vært blant investorene, men eierne, kommunene, forventer årlig utbytte og kraftselskapene sitter derfor ikke igjen med nok penger. Folketrygdfondet burde vært en naturlig eier av for eksempel Tellenes vindpark, men det er i dag umulig. Fondet får kun investere i aksjer som er fritt omsettelige. Det er ikke aksjene i vindparkene. Oljefondet får ikke investere i norsk, fornybar energi. Deres investeringer skjer kun i utlandet.

Det blir sagt at private, norske investorer holder seg borte fordi avkastningen er for lav. Hvis det er sant, hvorfor står utlendinger da i kø for å investere i vindkraftverk? Svaret er at de store utenlandske pensjonsfondene trenger investeringer som er bunnsolide og gir en forutsigbar avkasting i mange år. Det gjør de norske vindkraftverkene. Folk i bransjen tror at avkastingen i framtiden vil ligge et sted mellom 4 og 6 prosent, men vi har hørt både høyere og lavere tall.

Hvor mye tjener kommunene på å slippe vindkraftverkene til i sin kommune?

Det er vanskelig å si konkret hva kommunene sitter igjen med. Sokndal tror beløpet blir et sted mellom sju og ni millioner. I etableringsfasen risler det betydelige beløp over lokalsamfunnet, men når møllene står der, trengs det få personer til å drifte dem. I fremtiden blir det enda færre fordi turbinene blir større og kan fjernstyres. Nå snakkes det om fire, fem, kanskje seks personer til hver av de store vindparkene.

Det er takstnemnda i kommunen som regner ut hva selskapene skal betale i eiendomsskatt. Men hva skal de taksere? Kun møller eller hele området som blir berørt med veier og det hele? Herom strides kommuner og kraftselskaper. Eigersund forventer rundt 10 millioner i året i eiendomsskatt. Avskrivningsregler gjør at verdien begynner å synke for kommunene etter 10 år.

Tellenes har amerkanske eiere, verdens største investeringsselskap, Blackrock. Dermed havner selskapsskatten i USA. Nå jobber vindkraftkommunene sammen for at også de skal få en bit av denne skattekaka.

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Google
 3. Atomkraft
 4. Folketrygdfondet
 5. Sokndal

Mest lest akkurat nå

 1. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 2. – Velkommen tilbake!

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

 6. Lange køer og mye bråk over hele landet på gjenåpningskvelden