Jan Tore Sanner (H) blir bedt om å stoppe «Vestlandet» fylke

«Arrogant», «frekt og «helt på trynet» er dommen over «Vestlandet fylkeskommune». Rogalands offisielle respons? La det seile. Nå kommer saken til Stortinget.

Geir Pollestad (Sp) ber regjeringen finne på et nytt navn for Hordaland og Sogn og Fjordane før sammenslåingen i 2020.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag ble det klart at Hordaland og Sogn og Fjordane vil skifte navn til Vestlandet fylkeskommune som en del av sammenslåingen av de to fylkene 1. januar 2020.

I så fall vil Vestlandet bety én ting for fylkeskartet og noe annet for landsdelskartet. I grove trekk er det vanlig å se på Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som Vestlandet.

Les også

Hordaland og Sogn og Fjordane skifter navn til Vestlandet

Les også

Rogaland sier nei til Vestlandsregionen

Les også

Njåstad skeptisk til vestlandsregion uten Rogaland

– Typisk Bergen

– Det er arrogant og frekt å stikke av med «Vestlandet». Det er typisk Bergen og Hordaland å gjøre det. Her kuppes en del av det som alltid har vært Vestlandet, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap).

– Dette blir som om Nordland og Troms skulle kalt seg Nord-Norge uten å ta med seg Finnmark.

– Er dette en del av prisen Rogaland må betale for å ha hoppet av regionprosessen?

– Jeg hadde håpet at det ikke skulle være det. Inndelingsdiskusjonen er vi ferdig med og har tilbakelagt. Vestlandet symboliserer noe helt annet enn det som nå skal bli Vestlandet fylkeskommune. Nå kan vi få to ulike betydninger av Vestlandet. Det er unødvendig forvirrende og splittende.

– Har du forslag til hva det heller burde hete?

– Det har vært mye å velge i. Jeg hadde håpet på Hord og Fjordane. Hordafjord kan de få helt gratis, sier Solberg.

Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Han «tvinger» nå kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) inn i saken ved å stille statsråden et skriftlig spørsmål i Stortinget.

Solberg skriver i spørsmålet at navnet er direkte misvisende. Han ber Sanner ta grep for å hindre et kupp.

«Vestlandet er et sterkt kulturelt fenomen, og spiller en viktig rolle for vår identitet som vestlending, uansett hvilken av de tre fylkeskommunene vi kommer fra eller bor i. Vår økonomi og industri har vokst frem felles: landbruk, marin, maritim, olje og gass. Vår kultur er felles: sanger og forfattere. Vår geografi er felles: fjell, fjorder og snirklete veier. Vestlandet bør ikke begrenses til 1/3 av hva det reelt er», heter det i begrunnelsen.

– Helt på trynet

– Dette er det samme som om Nordland skal skifte navn til Nord-Norge. Det er helt på trynet, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).

– Her må statsråden skjære gjennom. Finn et navn som stemmer med kartet. Her bør Hordaland og Sogn og Fjordane få beskjed om å ta seg en ekstra runde og finne et nytt navn.

– Har egentlig politikere fra Rogaland noe de skulle ha sagt i denne saken?

– Ja, fordi vi også er en del av Vestlandet. Når noen rapper navnet vårt og setter det på noe annet, så må det hvert fall være lov å protestere. Man kan mene mye om regionreformen, men man bør i hvert fall sørge for at det er mulig å forstå hvor noe ligger hen på navnet.

– Som at Hemsedal og Geilo skal ligge i Viken?

– Viken er en egen historie. Viken er et stedsnavn som ikke har noen identitet knyttet til seg på samme måte som Vestlandet har, svarer Pollestad.

Næringskomitélederen ser også utfordringer rent praktisk, ikke minst innen markedsføring og reiseliv.

– Ligger Preikestolen på Vestlandet? Ja, det gjør jo det, men dette kan skape en viss forvirring, særlig for utlendinger. Det vil også svekke den nye fylkeskommunen at de utgir seg for å være noe de ikke er, sier Pollestad.

Han ber også Sanners departement ta en runde med Språkrådet, som for øvrig har stilt seg kritisk til navneforslaget.

– Navn handler om identitet og må samsvare litt med det det er navnet på. Du kan ikke kalle en katt for en tiger. Den blir ikke en tiger for det. Det er litt det jeg føler Hordaland og Sogn og Fjordane gjør, sier han.

Reiselivet er kritisk

Aftenbladet ringer Fjord Norge AS i Bergen, «landsdelsselskapet for de fire vestlandsfylkene» og «din guide til Vestlandet».

Selskapet markedsfører eksempelvis Preikestolen, Geirangerfjorden og Trollstigen, steder som faller utenfor den nye fylkeskommunen.

– I vårt arbeid, der vi har ansvaret for å løfte Vestlandet og Fjord Norge internasjonalt, definerer vi Vestlandet fra Kristiansund til Egersund. Uansett hva man velger, vil man i reiselivet bruke begrepet Vestlandet inn mot alle de fire fylkene, sier Kristian Jørgensen, administrerende direktør i Fjord Norge.

– Er det problematisk for dere at det vil finnes ulike definisjoner på hva Vestlandet er?

– Det er vanskelig å si i forkant, men jeg ville ha foretrukket at Vestlandet skal være det som Vestlandet er i dag. Det er for tidlig å si hvilken konsekvens dette kan få politisk og reelt for Vestlandet.

– Er det først og fremst en norsk kommunikasjonsutfordring dette, ikke internasjonalt?

– Først og fremst norsk. Internasjonalt er det egentlig Fjord Norway som er definisjonen av landsdelen, og da er det udiskutabelt de fire vestlandsfylkene vi tenker på, sier Jørgensen.

Fylkestopper tar ikke navnekampen

Sunnmørsposten skrev tirsdag at navnestriden blir en egen sak i fylkesutvalget i Møre og Romsdal. Avisen skrev også at fylkesordfører Jon Aasen (Ap) ønsket en felles protest fra Møre og Romsdal og Rogaland, men at fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) i Rogaland ikke blir med på det.

– Jeg er ikke på linje med fylkesordføreren i Møre og Romsdal hvis han tenker å legge inn en protest, sier Tengesdal, som resonnerer slik:

Vestlandet ble beskrevet i intensjonsplanen for sammenslåing av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Forutsetningen var ikke minst flytting av oppgaver til et regionnivå. Det kunne gjort det lettere å være en motvekt mot Østlandet. Rogaland valgte bort planene.

– Jeg tenker det ikke er relevant å legge inn en protest. Debatten må ikke handle om navn, men hvilke oppgaver en kan flytte for å gi økt, reell politisk innflytelse.

– Noen vil nok mene at dette kan rokke ved hele vestlandsidentiteten?

– Jo, men den diskusjonen hadde vi også når vi diskuterte større regioner. Identitet er selvsagt knyttet til Øst- og Vestlandet, men også kommunen der folk bor. Selv om det er følelser knyttet til navn og kultur, tenker jeg det er viktig at utgangspunktet for være å diskutere hvordan man kan flytte makt og oppgaver, sier hun.

– Jeg tar ikke initiativ til noen behandling av dette i Rogaland, avslutter fylkesordføreren.

Varaordfører Marianne Chesak (Ap) i Rogaland sier hun synes det kanskje er å ta litt hardt i å velge navnet Vestlandet for Hordaland og Sogn og Fjordane, men:

– Jeg henger meg ikke opp i det. Det plager meg ikke. Vi har større utfordringer enn dette. Alle vet at dette ikke er hele Vestlandet. At de velger det navnet, ekskluderer ikke oss, sier hun.

Rogalandsbenken og resten av Stortinget avgjør om Hordaland og Sogn og Fjordane blir Vestlandet fylkeskommune.

Stortinget avgjør

KrF kan fort vippe saken i Stortinget neste år, og KrF-leder Knut Arild Hareide har allerede velsignet «Vestlandet» som et «flott navn på en ny, sterk region», skriver VG.

Ifølge dokumenter i saken blir det nye fylkets navn fastsatt gjennom en endring av inndelingslova, som det er ventet at Kommunal- og moderniseringsdepartementet fremmer for Stortinget i løpet av våren 2018.

Aftenbladet har bedt om kommentar fra Sanner.

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kristin Holm Jensen (H), svarer per e-post:

«Navnet på de nye fylkene må først og fremst vurderes av fylkenes folkevalgte. Det beste er at man lokalt blir enige om et nytt navn.

Dersom fylkeskommunene ønsker et navn som ikke er i bruk i dag eller dersom de er uenige, forelegges spørsmålet Språkrådet, som gir en rådgivende uttalelse.

Navnet vil bli vedtatt av Stortinget ved lovvedtak. I vår tilrådning til Stortinget vil Kommunal- og moderniseringsdepartementet legge vekt på lokale ønsker om navn på den nye fylkeskommunen, og at navnet er mest mulig samlende.»

Les også

 1. Full krangel om «navnekupp» på Vestlandet

 2. AFTENBLADET MENER: Å kalle det nye stor-fylket for Vestlandet, er en dårlig start for videre samarbeid med naboene i sør og nord.

Publisert:
 1. Regionreform
 2. Torstein Tvedt Solberg
 3. Geir Pollestad
 4. Jan Tore Sanner
 5. Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Mest lest akkurat nå

 1. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 2. Her pakker Bertran T. Skadsem ned sine siste minkskinn

 3. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 4. Må nedprioritere testing i skoler og barnehager

 5. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 6. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet