Politiet vurderer erstatningsansvar etter Finnøy-forsvinning

Politiet vurderer tirsdag om 37-åringen fra Nord-Talgje som ble meldt savnet 18. mars i år, skal gjøres økonomisk ansvarlig for den omfattende leteaksjonen etter forsvinningen.

Publisert: Publisert:

Store ressurser ble brukt i leteaksjonen etter at 37-åringen ble meldt savnet 18. mars. Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Bie
  Journalist
 • Ove Heimsvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det blir nå vurdert om han må betale for redningsaksjonen av egen lomme, bekrefter politietterforsker Svend Erik Ellingsen ved Ryfylkeøyane lensmannskontor overfor Aftenbladet.

Politiadvokat Stian Eskeland sier til Aftenbladet tidlig onsdag ettermiddag at 37-åringen har blitt avhør av politiet i Måløy. Eskeland ønsker ikke å gå inn på hva som ble sagt i avhøret.

I tillegg til å risikere erstatningsplikt for leteaksjonen, risikerer 37-åringen ifølge Ellingsen også å bli siktet etter Straffelovens paragraf 168, som omhandler falsk forklaring og unndragelse av informasjon.

– Det er opprettet en anmeldelse, fordi vi ønsker å samle informasjon om saken. Vi ønsker å få tatt et avhør av 37-åringen, sier leder for påtaleseksjonen ved Stavanger politistasjon, Magnus Jåtun, til Aftenbladet.

Gjenkjent på pub i Måløy

Den omfattende og flere dager lange leteaksjonen i Ryfylke ble igangsatt etter at en oppdrettsbåt som 37-åringen disponerte ble funnet med motoren i fri i fjæresteinene på nordsiden av Finnøy 18. mars.

Leteaksjonen var resultatløs, og nylig fikk politiet vite årsaken.

– Den savnede ble gjenkjent av en person som visste hvem han var på en pub i Måløy i Sogn og Fjordane. Vedkommende varslet lokalt politi, som så var ute og fikk bekreftet at dette var den savnede 37-åringen. Han ble oppfordret til å kontakte pårørende for å fortelle at han var i live, men ønsket ikke det, sier Svend Erik Ellingsen.

Hadde en båt på Vassøy

Politiet har funnet ut at 37-åringen har hatt en annen båt liggende ved en båtplass på Vassøy, og denne båten forsvant fra båtplassen dagen etter at 37-åringen ble meldt savnet.

Ifølge Ellingsen i politiet er det ukjent hvordan mannen har kommet seg fra oppdrettsbåten og til den andre båten på Vassøy.

– Mannen har ikke vært særlig samarbeidsvillig, noe som kanskje ikke er så merkelig, ettersom han ikke ønsket å bli funnet, sier politietterforsker Ellingsen.

- Blandede følelser

- Vi er selvfølgelig veldig lettet over at han er funnet i live. Samtidig er det mange som har hatt blandede følelser i dag. Det har vært en stor påkjenning for mange her hos oss, både å delta i leteaksjonen og å lure på hva som hadde skjedd, sier administrerende direktør Einar Eide i Bremnes Seashore tirsdag.

37-åringens kolleger deltok aktivt i leteaksjonen, og arbeidsgiveren leide også inn en undervannsrobot som ble brukt i letingen. Om bedriften vil kreve erstatning fra 37-åringen for disse kostnadene, har Eide foreløpig ikke tatt stilling til.

- Fra nå av vil vi nok behandle denne saken som en intern personalsak, sier Eide. Han sier at bedriften verken har vært i kontakt med 37-åringen eller noen i hans familie etter at de fikk vite at han hadde dukket opp i live.

Hva kostet leteaksjonen?

Om 37-åringen får et krav om å betale leteaksjonen. Hvilke kostnader skal dekkes, og hvor mye blir det? Tirsdag kveld hadde ingen Aftenbladet var i kontakt med oversikten over det.

Redningsselskapet deltok i letingen hele helgen med to båter.

- Vi deltok på oppdrag av Hovedredningssentralen (HRS), og fakturerer alle våre kostnader i forbindelse med leteaksjonen til dem. Hvor mye vår regning til bemanning, drivstoff og liknende beløp seg til, har jeg ikke oversikt over nå, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

HRS får dekket leteaksjonskostnadene av myndighetene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Brann i søppeldunk på Arkaden

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Helsemyndighetene skal ta i bruk spyttprøver som koronatest

 6. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 1. Politiet
 2. Finnøy
 3. Ryfylke
 4. Vassøy
 5. Redningsselskapet