Sandnes kan få kolonihager

Stavanger må avvise sandnesgauker som drømmer om en sentrumsnær, grønn flekk. Leiv Rune Mjølsnes i Høyre mener det er på høy tid at Sandnes får sine første kolonihager.

Leiv Rune Mjølsnes i Høyre jobber for å etablere kolonihager på Gramstad i Sandnes. Han mener området like ovenfor Strondavika er en perfekt plass. Foto: Pål Christensen

 • Julie Teresa Olsen
  Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette handler om trivsel og livskvalitet. Bytutviklingen i Sandnes legger opp til mer fortetting. Jeg er ikke i tvil om at det blir etterspørsel etter kolonihager når flere skal bo i leiligheter, sier Mjølsnes.

Han foreslår å bygge kolonihager i skråningen like ovenfor Strondavika med utsikt mot Gandsfjorden og Stavanger, cirka fem kilometer fra Sandnes sentrum.

– Området er perfekt med nær tilgang til sjø, fjell og by. Her er kort vei til Dalsnuten, Kubbetjørn og andre turområder. Se for deg store panoramavinduer med utsikt over Gandsfjorden, sier Mjølsnes entusiastisk.

Tenner på ideen

Leiv Rune Mjølsnes (H)mener skråningen ved Gramstad ligger i perfekt le for vinden. Foto: Pål Christensen

Han har kontaktet Sandnes tomteselskap om muligheten for å bruke rundt 70 dekar av kommunenes eiendom til å bygge kolonihager. I regionalplanen er område satt av til fremtidig boligformål.

Les mer:

Les også

Brannen ved Dalsnuten svidde av 130 dekar lyng, småskog og kratt

Tomteselskapet er positiv til ideen.

– Dette er et godt forslag. Område har nærhet til sjø og badestrand og det er ingenting tvil om at det er et attraktivt område, sier Torgeir Ravndal, daglig leder i tomteselskapet.

Han ser ingenting i veien for å kombinere boligfelt og kolonihager.

– Område er tiltenkt 450 boliger, men det er ikke noe i veien for å ha kolonihager liggende tett inntil et boligfelt. Det er jo slik det er i Stavanger, sier Ranvdal.

Må avvise

Kolonihagene i Norge har i år 100-årsjubileum. Stavanger har kolonihager på Eiganes, Rosendal, Ramsvik, Strømvik og Våland. Kommunen eier grunnen, mens hyttene bygges, kjøpes og selges av medlemmene.

Les mer:

Les også

Slik får du en grønn og frodig plen

– Vi har 65 på venteliste. Det er helt sprengt, men vi har en del utskiftninger siden vi er den største kolonihagen med 192 parseller. Ventetiden ligger i snitt på 1–2 år, sier Andre Meling, leder for Eiganes kolonihager.

Her i Rosendal og Ramsvik kolonihage står 55 personer på venteliste i håp om å få sin egen kolonihage. Foto: Aasland, Jarle

Han blir nesten ukentlig kontaktet av folk fra Sandnes.

– Dessverre må vi si nei siden det er krav at du må bo i Stavanger. Vi har lurt veldig på når Sandnes skal lage sine egne hager, så det er flott om det nå er noe på gang, mener Meling.

Sentrumsnært nok?

Toril Marcusson Rake i Rosendal og Ramsvik kolonihage har også pågang fra folk utenfor kommunen.

– Vi blir kontaktet av folk fra Sandnes, Sola og Randaberg som vil ha kolonihage etter at de har vært på søndagstur her, forteller hun.

– Vi har 55 på venteliste per i dag. Det har vært lite salg i det siste, folk trives så godt. Jeg vil anslå at det er 2–3 års ventetid, legger hun til.

Det er ikke første gang noen forsøker å etablere kolonihager i Sandnes. I 2010 ble det foreslått å bygge kolonihager på Vårli, men kommuneplankomiteen avviste forslaget fordi området var for langt fra byen og fra tettsteder. Komiteen mente også at forslaget fremstod som mer trafikkskapende enn miljøfremmende.

Les mer:

Les også

Økland om byutvikling: Arbeid først!

Mjølsnes synes ikke plasseringen på Gramstad, fem kilometer fra sentrum, er i lengste laget.

– Dessverre har ikke Sandnes vært fremsynte nok til å sette av areal i sentrum til denne typen formål. Jeg mener Gramstad er sentrumsnært nok, men om noen har andre gode forslag til plassering, så kom gjerne med dem, sier Mjølsnes.

Kommuneplanen i Sandnes skal revideres til høsten. Forslaget om å bruke deler av kommunenes eiendom til kolonihager går videre til kommuneplankomiteen.

Fakta:

 • En kolonihage er en samling av parseller på kommunal eller privat grunn i byer eller bynære strøk.
 • Kolonihagene i Norge feirer 100 år i år. Hagene skal bidra til bedre oppvekstsvilkår for barn og økt livskvalitet for voksne i byer og tettbygde strøk.
 • Stammer tilbake fra middelalderen i Europa, da bysamfunn vokste fram. Formålet med kolonihagene har ikke endret seg så altfor mye fra da til nå - kolonihagene skal gi byens beboere mulighet til å dyrke grønnsaker, frukt, bær og blomster.
Publisert:
 1. Sandnes
 2. Leiv Rune Mjølsnes
 3. Stavanger
 4. Gandsfjorden

Mest lest akkurat nå

 1. Ny studie på demens: – Funnene er oppsiktsvekkende

 2. Volden på Vaulen badeplass: Tre gutter tiltalt etter at 15-åring ble slått bevisstløs

 3. Fjell­bygda nektet å dø. Nå har de store planer

 4. «Dette går ikke, Viking. Berntsen kan ikke få en slik avskjed»

 5. Er norsk statsborger og disponerer leilighet i Norge. Må likevel på karantenehotell: – Dette er internering

 6. Hver kveld klemmer hun hode­puten til Maria og sier god natt til en datter som ikke lenger lever