SUS ber om hjelp fra pensjonister og andre med helse­utdanning

12 personer er innlagt på SUS med covid-19 og sannsynligvis vil antallet øke. SUS oppretter pandemipost og ber om hjelp fra pensjonister og andre med helseutdanning for å sikre forsvarlig drift.

Administrerende direktør Helle Schøyen på SUS og smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe på SUS under torsdagens pressekonferanse.
 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist
 • Eivind Aarre
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 244 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Vi trenger flere hender i tiden fremover, sier administrerende direktør Helle Schøyen.

– Høy totalbelastning

Mandag var 16 pasienter innlagt med covid-19, mens torsdag er antallet 12. To pasienter får intensivbehandling og en får pustehjelp gjennom respirator.

I dag, 9. desember, ble det besluttet å gjøre om kirurgisk-ortopedisk sengepost 5E til pandemipost. Fortsetter koronainnleggelsene å øke vil sykehuset bli nødt til å opprette enda en pandemipost.

– Totalbelastningen ved høyt antall innleggelser belaster og truer driften av sykehuset vårt. De strenge tiltakene er helt nødvendig for å sikre forsvarlig drift av sykehuset, sier Helle Schøyen, administrerende direktør ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

– Hvor er presset størst?

– Presset er fordelt utover flere avdelinger og det er totalen som gjør situasjonen er utfordrende.

Sykehusdirektøren er tydelig på at belastningen for hele sykehuset er stor. – Renholdere, bioingeniører, sykepleiere, portører, ambulansepersonell for å nevne noen, er helt avgjørende for at vi kan drifte sykehuset. Sykefravær gjør oss svært sårbare.

– Ta vaksinen – også tredje dose

Smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe har en tydelig beskjed til den voksne befolkningen:

– Ta vaksinen. Ta tredje dose! Vaksinen er veien ut av denne pandemien. Vi har ikke en beskyttet befolkning før alle er beskyttet. Du velger ikke selv hvor syk du blir av koronasykdom.

Kleppe forteller at situasjonen nasjonalt gjenspilles på SUS.

– Vi ser at flere uvaksinerte i aldersgruppen 30–50 år blir innlagt. Blant de fullvaksinerte er aldersgjennomsnittet mye høyere og mange har kroniske sykdommer. Men vi ser at de fullvaksinerte som blir syke har kortere liggetid på sykehus og sykdommen er mindre alvorlig. De har ikke det samme behovet for oksygen eller intensivbehandling. Innlagte fullvaksinerte får typiske influensa-symptomer med feber, nedsatt allmenntilstand og mindre alvorlig luftveisproblematikk.

Smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe ber alle i befolkningen om å takke ja til vaksine. – Det gjelder både dose 1, 2 og 3. Til høyre sitter Iren Høyland Löhr, avdelingsoverlege ved medisinsk mikrobiologi.

– Varigheten bekymrer meg

Presset på barne- og ungdomsklinikken vært høyt som følge av mye RS-virus. På et tidspunkt var 40 barn innlagt samtidig, på en sengepost med 20 plasser. I tillegg har flere ansatte vært hjemme med luftveissymptomer eller sykt barn. En økning i antall korona-innleggelser på toppen gjør at belastningen på sykehusdriften og helsepersonell blir høyere. Det varsler også tillitsvalgte.

Ved utgangen av november lå sykefraværet for helseforetaket samlet på 8,5 prosent. Når en avdeling får sykefravær, må annet helsepersonell jobbe mer. Mulighetene for å innhente vikarer er begrenset.

– I flere avdelinger trenger vi helsepersonell med spesiell kompetanse. Da må ansatte tilknyttet avdelingen jobbe mer for å få driften til å gå rundt, sier Schøyen.

Takker ansatte: – Avgjørende

Schøyen rettet en takk til alle de rundt 8000 medarbeiderne på SUS for innsatsen de har lagt ned under pandemien, og anerkjenner at belastningen er stor for mange.

– Varigheten av pandemien bekymrer meg. Vi har medarbeidere som har jobbet mye mer enn vanlig, som bidrar på tvers av klinikker, de må gjøre nye oppgaver, som i seg selv er en utfordring og utrygt for mange, og samlet er det en stor belastning. Men alle yrkesgruppene på sykehuset er helt avgjørende for at vi kan drive forsvarlig.

– Jeg skulle ønske vi visste hvor lenge dette ville vare. Situasjonens lengde bekymrer meg, sa Helle Schøyen torsdag.

Usikker jul i vente

– Hvor lenge kan dere fortsette driften på denne måten?

– Sykehus er store beredskapsorganisasjoner. Helsepersonell er svært verdidrevne, og jobber hele veien for å sikre gode tjenester til befolkningen. De siste to årene viser hva våre ansatte får til, men jeg er bekymret. Alle undrer på hvor ille dette vil bli og hvor lenge det vil vare. Nå går vi en jul i møte og våre ansatte har ventet på å ta ut ferie, være med familie og hente seg inn. Vi skulle ønske at situasjonen ikke var slik.

Trenger flere til å analysere koronaprøver

Økt smitte i befolkningen gir også et økt press på mikrobiologisk avdeling. De kan analysere rundt 2500 PCR-prøver daglig. Ved nok bemanning kan de øke til 3500.

Hovedutfordringer er derimot at mange kommuneoverleger skal varsles via telefon vis en koronaprøve er positiv.

– Når nærmere 445 koronaprøver av 2500 er positive på en dag, er det mye arbeid å varsle kommunene. I tillegg screener vi alle positive prøver for å kunne ha en oversikt over omikron-varianten, sier avdelingsoverlege for medisinsk mikrobiologi, Iren Høyland Löhr.

Også laboratoriet jobber med å rekruttere nok personell. Både mikrobiologer og personer som kan gjøre kontorarbeid.

– Vi håper å kunne opprettholde strategien de neste ukene for å følge med på utviklingen av omikron i vår region. Vi håper også på mer kunnskap om denne varianten, som vi tror vil overta i Norge de neste ukene og månedene, sier Löhr.

Iren Høyland Löhr opplyser at mikrobiologen gjør det de kan for å opprettholde strategien om å analysere alle positive koronaprøver for omikronvarianten.

Foreløpig kun ett tilfelle av omikron

Tirsdag ble omikron-varianten påvist hos en positiv koronaprøve fra Sandnes. Vedkommende hadde vært på reise i Danmark for rundt 10 dager siden, testet seg og gått i karantene.

Kommuneoverlege i Sandnes Hans Petter Torvik, opplyste til Aftenbladet at det var liten fare for videre smittespredning.

– Det er foreløpig ikke påvist flere tilfeller av omikron i Sør-Rogaland, men vi har et par prøver vi ser nærmere på, sier Löhr.

Se pressekonferansen torsdag formiddag i reprise her:

Smittetall:

 • Stavanger har det siste døgnet registrert 145 nye koronasmitede som er høyeste antall smittede på ett døgn under pandemien.
 • Antall nye tilfeller i Sandnes er 89. Smitetalllet for siste døgn er nesten fem ganger så høyt som et gjennomsnitt for de tre foregående dagene, og det høyeste smittetallet under pandemien.
 • I Sola er det meldt om 23 nye tilfeller. Tallet for siste døgn ligger 10 høyere enn dagen før.
 • Tall for Randaberg er foreløpig ikke lagt ut.
Publisert:

Korona-viruset

 1. FHI legger ned Smittestopp-appen

 2. Korona-restriksjoner beholdes i Tyskland

 3. Joe Biden har testet positivt for korona

 4. FHI: Sommerens covid-bølge har passert toppen

 5. Færre koronainnleggelser ved SUS: – Det virker å ha snudd

 6. Korona-sommerbølge skyller over feriefavorittene i Europa

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Pressekonferanse
 4. Stavanger Universitetssjukehus (SUS)
 5. Helse Stavanger