Skoleflytting kan gi flere tomme studentboliger i Sandnes

Om to år forsvinner tilbudet om høyere utdanning ved VID Sandnes til Stavanger. SiS bolig har likevel tro på at studenter vil bo i Sandnes, selv om det betyr lenger reisevei.

Publisert: Publisert:

Johanna Hodne og Silje Andersen slapper av i studenthybelen til Hodne. Foto: Astri Reigstad Sjursen

 • Astri Reigstad Sjursen
  Journalist

For fem år siden åpnet 54 nye studentboliger i Sandnes, og mange av studentene som bor der har kort vei til VID Sandnes, som tidligere het Diakonhjemmet Høgskole i Sandnes.

Om to år flytter imidlertid tilbudet til Kampen Campus i Stavanger. Det betyr lenger reisevei, noe som kan gå ut over hvor mange studenter som ønsker å bo i Sandnes. I tillegg bygges det nye boliger som ligger nærmere universitetet, som skal åpne allerede kommende semester.

Selv om SiS er godt i gang med byggingen av nye studentboliger på Ullandhaug, har de fortsatt tro på at studenter vil bo i Sandnes også etter at VID flytter.

– Boligene ligger sentralt i Sandnes sentrum med direkte bussforbindelse til UiS på Ullandhaug, der nesten 90 prosent av studentene i regionen studerer. I tillegg er det direkte tog- og bussforbindelse til Stavanger sentrum hvor de øvrige studentene tilknyttet SiS holder til, sier daglig leder i SiS bolig, Øyvind Lorentzen.

Samtidig understreker Lorentzen at antall studenter, andel internasjonale studenter og utviklingen i det private leiemarkedet, vil avgjøre hvor bra belegget blir.

Studentboligen i Sandnes sto ferdig i 2015. Foto: Astri Reigstad Sjursen

Nærmest mulig

Silje Andersen studerer første året vernepleier på VID og er akkurat ferdig med bachelorgraden sin når skolen hennes flytter. Hun ble anbefalt både studieplassen og boligen av en venninne, som selv hadde gått og bodd der. Hun ville likevel valgt et annet bosted dersom skolen ikke var i Sandnes.

– Jeg hadde søkt den studentboligen som var nærmest skolen, slik at jeg hadde hatt kortest mulig vei, sier Andersen.

I samme oppgang bor Johanna Hodne, som studerer reiseliv på UiS, hun har litt lengre reisevei. Da hun søkte om studentbolig, var hun i Israel og tenkte ikke over avstanden mellom boligen og universitetet. Hun hadde valgt bolig nærmere UiS dersom hun hadde hatt mer tid til å tenke seg om da hun søkte.

Problemer med naboer

Studentboligen i Sandnes består av 35 ettromsleiligheter og 19 parleiligheter, per nå er fem av ettromsleilighetene ledige. Da Hodne flyttet inn for ett og et halvt år siden, var hybelen fortsatt ubebodd. Dette til tross for at den sto ferdig i 2015.

– Det er umulig å få helt fullt belegg. De som slutter på skolen flytter ut om sommeren, mens nye studenter får bo-kontrakt fra 1. august. Mange av boligene står derfor tomme om sommeren, sier Trine Lillian Forgaard, som er leder i boligadministrasjon SiS bolig.

Studentene er veldig fornøyd med bosituasjonen, mye på grunn av det gode miljøet. Forgaard forteller at belegget har variert fra 85 til 90,45 prosent i denne boligen. Til tross for miljøet, er en av ulempene med å bo i der at det er mye bråk utenfor. Boligens nærmeste nabo er et rus mottak- og oppfølgingssenter.

– Det er netter jeg våkner på grunn av bråk. Så sovner jeg gjerne igjen, før jeg våkner av politibiler utenfor en halvtime senere, sier Hodne.

Til venstre for boligen ligger russenteret. Foto: Astri Reigstad Sjursen

Burde vurdert tiltak

Begge studentene har forståelse for at det bygges flere studentboliger i Stavanger, med tanke på at studiestedene samles der. De mener likevel at SiS bolig burde vurdert å forbedre boligen deres, for eksempel ved å gjøre den mer støydempende, fremfor å bygge nytt.

– Det er veldig dumt, for denne boligen er ganske ny. Jeg synes det er litt tullete at de kanskje ikke har tenkt på dette før, sier Hodne.

De nye studentboligene på Ullandhaug, er plassert et steinkast unna universitet. Byggingen startet i sommer og skal, ifølge prospekt, består av 160 ettroms leiligheter. Planen er at de skal være innflytningsklar for studenter allerede neste semester. De tror flyttingen av VID kommer til å påvirke belegget i Sandnes.

– Jeg tror folk kommer til å søke seg inn på SiS boligene som er nærmest, så blir dette eventuelt en resteplass, sier Andersen.

– Det tror jeg også, sier Hodne.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mangemillionær fra Stavanger med årets dyreste sørlands­hytte: – Et impulskjøp

 2. Se de tre første episodene av den elleville tv-serien

 3. Sandnes Ulf-helten: – En utrolig lettelse for meg, for Landro, for hele klubben

 4. Alarmen gikk. Folk ble sendt ut for å lete, til fots og i bil, andre ringte

 5. Nå oppdateres smitterådene for kollektiv­transport

 6. Spontankjøpte årets dyreste hytte: – Det føles bra

 1. Bolig
 2. Sandnes
 3. Student
 4. Ullandhaug
 5. Leiemarkedet